2013. április 10., szerda

Victoria sponge cake - Viktória torta

Ezt a tortát már jó ideje szerettem volna elkészíteni. Tipikus angol klasszikus. Viktória királynőről nevezték el, aki a délutáni teázás alkalmával szívesen fogyasztotta. Hát mi is így tettünk. :) De megsúgom, ez reggel is jó. :) Egyszerűen elkészíthető, a fogyasztása kicsit nehézkes, de ez minket nem is érdekel. :) Finom, habos, epres. A piskóta meg vajas. :)


A képen pedig a nyeremény tortatálam!! BeCake' jóvoltálból nyertem! Nagyon boldog voltam, amolyan névnapi ajándék volt ez, nagyon régóta szemeztem már a tartóval, csak nem tudtam eldönteni melyik színt válasszam. ;) És azt hiszem jó helyre került. Remélem a felavatás méltó a tortatartóhoz. :)


Hozzávalók:

torta:
22,5 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
22,5 dkg liszt
1 tk sütőpor
22,5 dkg porcukor
4 tojás (M-es méretű)
1 citrom reszelt héja

töltelék:

25 dkg friss eper
1 vaníliarúd kikapart magjai
15 dkg eperdzsem (pl. házi)
vagy: 1,5 dl habtejszín és 1 ek porcukor (recept szerint)
vagy ahogy én: 3 tojásfehérje + 10-15 dkg porcukor + 1 tk ecet


Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki két 20 cm-s szilikonformát. 
Tegyük a szobahőmérsékletű vajat a keverőgépbe és a cukorral együtt keverjük jó habosra. Majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat és végül a sütőporral elkevert lisztet és a citrom héját. 

Osszuk ketté a masszát (nekem az összes 83,5 dkg lett) és süssük kb. 20 percig. (akkor jó, ha a torta leválik a sütőforma széléről, én tűpróbáztam is) Hagyjuk hűlni. 

Addig készítsük el az epres tölteléket. Szeleteljük fel az epret, adjuk hozzá a vaníliát és a dzsemet, forraljuk össze és hűtsük le. 

Ha már minden lehűlt, készítsük el a habot. (Én most nem habtejszínt használtam, hanem a habcsókos megoldás mellett döntöttem. Felvertem a tojásfehérjét habbá, hozzáadtam a porcukrot és az epret. Jó kemény habot kaptam.)


Rakjuk össze a tortát. Piskóta, epres töltelék, hab, tortalap és a tetejét én még feltúrbóztam habbal és szeletelt eperrel. Sok szeretettel!

Forrás: Jamie's Home Cooking - képes beszámolóval

10 megjegyzés:

Éva írta...

Ó, de nagyon csodás ez a torta! De szívesen bajlodnék a fogyasztása közben:-)) Gratulálok a torta tartódhoz ,nagyon tetszik az ilyen forma nekem is !

gionetta írta...

Tejszínhabbal nem, de tojásfehérjével bármikor jöhetne! Annyira guszta, hogy csorog a nyálam. Ha pedig jöhet reggelire is, hát nem bánom! Meghívhatsz egy szeletre! ;-)

Emoke írta...

Éva: Nagyon köszönöm! :)

Emoke írta...

gionetta: pontosabban, habtejszín, de én mindig elrontom...túlverem vagy ilyesmi és szerintem nem tartotta volna meg a piskótát... :) Örömmel küldök, de végül kanalazós lett. :D

Anazar írta...

Tojásfehérjével nem, de tejszínnel igen, igen! Málnával jobban ízlik nekem.

Emoke írta...

Anazar: :DD na még jó hogy lehet így is és úgy is. :D Hát most épp eper volt kéznél. ;) De alig várom, hogy legyen málna. :D

Eszter írta...

Tejszínhabbal, eperrel az én szavazatom. :-) De ami a fotón van...hihetetlenül jól néz ki!

Emoke írta...

Eszter: köszönöm, örülök, hogy tetszik :)

Erika írta...

Mi is imádjuk , de ez olyan gyönyörű itt a fotón hogy megint megkívántam:) Csodásak a képek is! Fotósátor?:)

Emoke írta...

Erika: köszönöm :) Nem, nem használom már a fotósátrat. Derítek. :) És próbálom kihasználni az itthoni lehetőségeket. :)