2013. január 7., hétfő

Ír szódás kenyér

Mondtam már, hogy még nem csalódtam Rachel Allen receptjeiben? :) Bake c. könyvéből már egy ideje szemeztem ezzel a recepttel...nem is tudom mire vártam eddig. Durván 45 perc alatt kész a kenyér és ehető! Ez igen fontos szempont. :)) Eddig Bence készítette a saját kis DNK (dagasztásnélküli) kenyerét, de szerintem most áttérünk erre. Ugye?
2. változat
A hétvége folyamán 2 x is elkészült. A 2. jobb lett (nagyobb is és belülről lyukacsosabb lett - ld. képek), azt másképp csináltam, de csak azért, mert pár napja rakosgattam ide-oda a maradék kenyérlisztet + nem volt elég író itthon és a görög joghurt tán már le is járt, gondoltam gyorsan felhasználom. ;) ...leírom azt is, aztán eldöntitek maradtok-e az eredeti receptnél, vagy kísérleteztek ti is. :)
Mellesleg élesztőmentes! (végre nincs élesztő mellékíz) Ez most egy fehér kenyér, de jövő hétvégén tervezem elkészíteni a tk.lisztes, magos szódabikarbónás változatot is, amely szintén szerepel a könyvben. Addig meg ajánlom egy másik tk.lisztes, magos kenyerét Rachel Allennek, melyet itt megtaláltok. De egyébként Rachel Allen oldalán is fent  van a recept.

2. változat
Hozzávalók (1. változat):

450 g sima liszt
1 csapott tk cukor
1 csapott tk szódabikarbóna
1 tk só
kb. 350-425 ml étkezési író

Hozzávalók (2. változat)

200 g BL 80-as kenyérliszt
250 g sima liszt
1 csapott tk cukor
1 csapott tk szódabikarbóna
1 tk só
200 ml étkezési író
kb. 200 ml görög joghurt 

Étkezési írót és görög joghurtot a sparban veszem. Kenyérlisztet most a tescoban vettem, nagymama-félét. Író előállítható otthon is 2/3 joghurt 1/3 víz arányban.

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. 
2. Tegyük a száraz hozzávalókat egy nagyobb edénybe. Közepébe készítsünk egy mélyedést. Öntsük bele az írót (ne az összeset! kb. 350 ml-t) Ujjainkat használva, karomszerű mozdulatokkal keverjük össze a masszát. Ha szükséges adjunk még hozzá írót. Ne dagasszuk a tésztát, attól kemény lesz. Annyi írót adjunk hozzá, hogy ne legyen túl ragacsos. 

Nekem az első változatnál 400 ml íróra volt szükség és nem dagasztottam, kemény lett. :) A másik kenyérnél viszont dagasztófejjel kevertem ki a tésztát és picit ragacsosabb is lett, mert a görög joghurtból véletlenül több került bele (250 g...szóval kis lisztet még tettem hozzám, úgy jó lett).

mindkét változat így nézett ki sütés előtt
3. Lisztezett felületre tesszük - adjunk hozzá még kis lisztet (mert azért ragadós). Formázzunk cipót, vágjuk be keresztbe és tegyük lisztezett tepsibe. Tetejét szórjuk meg vékonyan liszttel és süssük kb. 15 percig, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 200 fokra és süssük még kb. 30 percig. Hagyjuk kihűlni.:)

1. változat - tömörebb, bár lehet kevésbé látszódik



9 megjegyzés:

Nelli írta...

Nagyon szép a bélzete és a héja is olyan jó kis ropis. Valahogy félek a kenyérsütéstől. Többször próbáltam már, de még nem sikerült megtalálni a nekünk legjobban ízlő változatot.Ki fogom próbálni mindenképpen.

Emoke írta...

köszi Nelli! Én is így voltam ezzel...folyton kukában végezte a kenyér és nem hiszem, hogy azért, mert nem tudnám megsütni. :) Sose ízlett. Mi különben sem szeretjük az élesztő ízt/illatot...és kb. minden otthon készült kenyérben lehetett érezni. :D Remélem ízleni fog! :)

maszat-zsuzsi írta...

király! :)
de ugye a tk-s változattal nem váratsz hetekig? :)))))

Emoke írta...

Zsuzsi! :DD Hát ööö :DD szerintem hamarosan megcsinálom, de a linken ott van angolul (rachel oldalán) ha nagyon szeretnéd... :D
Kíváncsi vagyok arra a változatra, mert a tk-s dolgok egyelőre számomra még mindig nem a legtökéletesebbek... :/ /A másik receptje nem volt rossz, de nem az igazi!/

Éva írta...

Nagyon szép kenyér! Néha én is érzem az erős élesztő ízt a kenyéren ha sütők. Kifogom próbálni ezt.

maszat-zsuzsi írta...

jah hát én meg az angol... :)

Cukormáz írta...

:) Ezt én is kipróbálom! Bár nekem van egy tökéletes (számunkra) kenyérreceptem(fent van a blogomon),de azt kell keleszteni egy éjszakát. Mondjuk dagasztani azt sem.
De azért ez a "hipp-hopp kész" dolog eléggé csábító:DDD

Emoke írta...

Éva: köszi :) egy próbát megér szerintem... :)

Cukormáz: Edina, az a dnk kenyér :)) meglestem. ;) Azt szoktuk mi is. :)

gionetta írta...

Sokszor hallottam már a szódabikarbónás kenyérről, de még sohasem sütöttem. Nálunk a természetes kovászos kenyér a nyerő, annak nincs élesztő íze. Igaz az öregtészta kovászos kenyérnek sincs. Lehet ráveszem magam erre e kenyérkére, végre van itthon szódabikarbónám. :-)