2012. október 2., kedd

Paradicsomos, túrós torta

Továbbra is egészségesebben próbálok táplálkozni. És a blog nézettségi statisztikáját nézve, Ti is. :) Hát tessék egy újabb finomság. Good Food magazinból az ötlet, azt módosítottam kissé.


Hozzávalók (28 cm kerek formához)

20 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
10 dkg hideg vaj, felkockázva
10 dkg reszelt sajt (pl. cheddar, ementáli)
fél tk só
1 dl hideg víz
kis csokor bazsalikom felaprítva
17,5 dkg krémes túró (vagy ricotta)
kb 3 nagyobb paradicsom (mérettől függően)
olajbogyó
pirított bacon


Elkészítjük a tésztát. Robotgéppel morzsásítsuk össze a lisztet, vajat, sót. Adjuk hozzá a sajt 2/3-át, 1 dl hideg vizet és kézzel gyúrjunk belőle lágy tésztát (lágy, ragacsos lesz). Csomagljuk folpackba és tegyük  hűtőbe 30 percre. (eredeti recept: 5 dkg sajt - szerintem 10 dkg-t bőven elbír a tészta)

Tegyük a túrót, bazsalikomot, maradék reszelt sajtot az aprítógépbe és daráljuk át. Ízlés szerint fűszerezzük.

A kicsomagolt tésztát tegyük lisztezett felületre és nyújtsuk téglalap alakúra. Alsó és felső harmadát hajtsuk be, nyújtsuk ki újra és ezt ismételjük meg háromszor, hogy a tésztánk réteges legyen. Pihentessük legalább 10 percig.

Melegítsük elő a sütőt (villany 220 fok, gáz 7-es fokozat). A tésztát nyújtsuk akkorára hogy egy 28 cm-s kivajazott/lisztezett kerek formát ki tudjunk bélelni vele. Tegyük bele, szúrkáljuk meg villával és süssük 15 percen át, majd hagyjuk hűlni pár percig.

Kenjük a tésztára a fűszeres túrót és rendezzük el egymást átfedve a paradicsomszeleteket, tegyünk rá olajbogyókat. Sózzuk ízlés szerint és süssük kb 15 percig, míg a tészta széle barnulni nem kezd. Ekkor vegyük vissza a sütő hőmérsékletét (villany: 150 fok, gáz: 2-es fok vagy 10 cm nyitott sütőajtó) és hagyjuk a sütőben még 30-40 percig, hogy a tészta átsüljön, a paradicsom pedig elveszítse nedvességét.
Ha kész hagyjuk hűlni és locsoljuk meg olívaolajjal. 

(a húsimádóknak ajánlom mellé/rá a pirított bacont)

Forrás: Good Food 2012. szeptember

2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép és finom lehet! Először furcsa párosításnak tünt, de biztosan nagyon finom!

Emoke írta...

Köszi Éva! Én is tartottam tőle, de a mi ízlésünknek megfelel. :) Biztos többször is el fogom készíteni! :)