2011. november 16., szerda

Hópelyhes keksz

Miután elsírtam bánatom, hogy én mennyire szeretem a külföldi gasztromagazinokat - és persze nincs ki küldjön - PralinéZsuzsi barátosném (ez most már rajtad ragad ;)) rögtön jelentkezett is, hogy ő majd küld nekem. :) Így megkaptam  Heidelberg (bár lehet egész Németország) legjobb gasztromagazinját, a Leckernek a karácsonyi számát!!! + a novemberi számot!
És mindjárt az első recept ez a hópihés keksz. :) Kösziiiii még egyszer!! :)

Hozzávalók (kb. 30 db)

300 g sima liszt
(vagy 200 g sima liszt + 100 g master mix
szénhidrátcsökkentő lisztkeverék)
100 g porcukor
(vagy 80 g xilit porcukorrá darálva)
csipet só
3-4 csepp keserűmandula aroma
200 g hideg vaj
1 tojás + 1 sárgája
1 evőkanál tej
dekorcukor

Egy tálban gyúrjuk össze a 300 g lisztet, 100 g porcukrot, csipet sót, aromát, kockákra darabolt vajat, tojást és kb. 1 evőkanál hideg vizet.  Formázzunk egy gombócot, tegyük folpackba és tegyük a hűtőbe kb. 1 órára.
2 tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. A tésztát lisztezett munkalapon nyújtsuk ki 4-5 mm vastagságúra. Lisztbe mártogatott kiszúróval szaggassuk ki és tegyük a tepsibe.
A tojássárgáját keverjük el a tejjel és kenjük meg a kekszek tetejét. Dekorcukorral díszítsük. Kb. 10 perc alatt süssük meg. Tetejére szórjunk porcukrot.

Kiszúró formát ITT vettem.

Mindjárt meg is súgom, hogy ez a forma macerás...miért is nem ezt sorsoltam ki? :))))) Én ugyan beliszteztem a formát, de bizony macerás volt kiszedegetni belőle...És bizony sülés után is könnyen tört a kis madárláb. De, biztos csak én voltam a béna. :P A keksz viszont finom volt. :)

12 megjegyzés:

BirgánAndi írta...

Kíváncsi vagyok erre a formára, mert miután nem nyertem nálad ( brühühü) elment a desszertmesterhez,és ezt is megvettem. Meg a másikat is, amit kisorsoltál. Ma kiderül, hogy jön ki belőle a mézes tésztája! :))

Roza írta...

Nagyon jól néz ki!:)

Praliné Zsuzsi írta...

De jóóó lett!!! Örülök, hogy bejön a Lecker! Nekem ez a kedvencem itt :)

Éva írta...

Nagyon jól néz ki ez a hópehely kiszúróval készült sütid !

Raindrop írta...

Eszelősen tetszik! :D

Emoke írta...

Andi :D:D majd írd meg kijött-e a tészta!! :)

Roza: köszi szépen!! :)

Erinacea: ugye?! Majdnem mint az újságban. :D

Éva: köszönöm! :)

Raindrop: Nekedvaló :D

Blogkonyha írta...

Nagyon helyesek! Igazi, téli hangulatú kekszek... :o)))

Bianka írta...

Izgalmasan Szépek

BirgánAndi írta...

Kis trükkel kijött ügyesen a tészta. :) Óvatosan, egy szívószállal nyomkodtam ki a formából őket. A másik verzió az volt, amikor nem ragadt benn a formában, és ott maradt a lapon, mint egy puzzle, hogy a felesleges tésztát szedegetettem össze, a hópihe ottmaradt. Utána egy széles pengéjű késsel alányúltam, és úgy emeltem át a tepsire.

Emoke írta...

Illéskrisz: bizony-bizony :D ha már kaptam újságot + lett kiszúró, tesztelni kellett mindent :D

Bianka: köszi

Andi: :D nekem többször volt a 2. verzió :))) de ma tervezem, hogy begyúrok mézest :D kíváncsi leszek:)

Barbi konyhája írta...

Nagyon szép kekszek! Tör jó formája van, be kell szerezzek én is párat! :))

Panna írta...

Igazi karácsony hangulat :D