2011. október 16., vasárnap

Rakott kínai kel

Újra itt, bár el se mentem. (az már biztos, hogy Én nem leszek 120 kg-s gasztroblogger, csak kb ennek a fele, vagy még kevesebb) :P

A receptet Viktoria kérte, remélem ízleni is fog Neki! :) 

Az úgy volt, hogy Bence megkért hozzak kínai kelt a Lidl-ből. Én magam is csodálkoztam a kínai kel kinézetén, de az volt rá kiírva, így betettem a kosárba. A pénztárnál a kiscsaj elkezdett töprengeni rajta, hogy ez most micsoda. Ismét elbizonytalondtam...de abban maradtunk, hogy kínai kel ez, csak másféle. Ok. Belépek az ajtón, Bence: "ez nem az a kínai kel". Hüpp. De. 
(nálunk 3 féle kapható. Az egyik a zöld salátára, a másik a kelkáposztára a harmadik pedig a fejeskáposztára/jégsalátára hasonlít) Ez utóbbira gondolt Bence...én pedig a középsőt hoztam.

Bence keresgélt receptet, talált is egyet Szeminél, melyet kissé átalakított. Az eredeti receptért klikk: ide

Hozzávalók: 

1 fej/csomag kínai kel
50 dkg darálthús
25 dkg rizsszemtészta (update)
2 fej vöröshagyma (vagy 1 szál póréhagyma)
pár gerezd fokhagyma
kb 1,5-2 dl húsleves alaplé (kockából)
2 dl tejföl
1,5 dl főzőtejszín
2 tojás
só, bors, szerecsendió
olívaolaj


A kínai kelt megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. Egy lábasban vizet forralunk. Hozzáadunk 1 tk sót. Mikor a víz fellfort, belerakjuk a kínai kelt és fedő alatt, kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
Közben a hagymát kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Ízlés szerint fűszerezzük (só, bors, szerecsendió). Felöntjük kb. 1,5-2 dl húsleves alaplével, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és fedő alatt tovább pároljuk, amíg el nem fő az alaplé.
Ez alatt az idő alatt odateszünk egy másik lábas vizet forralni a rizsnek. A forrástól számítva 5 percig főzzük. (vagy ugye utasításnak megfeleően más fajta rizs esetében) majd összekeverjük a húsos raguval.

Egy hőálló edényt/vagy tepsit olívaolajjal kikenünk. Kínai kel fele, erre a rizses-húsos ragu, majd a kínai kel másik fele. 
A tejszínt, a tejfölt és a tojásokat összekeverjük. Picit sózzuk és a kínai kelre öntjük. Tetszés szerinti sajtot reszeljünk a tetejére és 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Egy héten belül 2 x készült el nálunk...Anyukámék is kaptak belőle, ízlett nekik is. Remélem Nektek is fog. 

És nagyon szépen köszönöm ezt a "sokoldalú blogger" díjat Barbinak és Petrának. Ezt a díjat is megtartom magamnak. ;) 

10 megjegyzés:

Éva írta...

Akármit is vettél végül, de nagyon guszta lett! Így készítem én is a rakott káposztát! Még kínai kelből nem készítettem de biztosan nagyon finom azzal is !:)

Vikszike írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Vikszike írta...

koszonom a receptet, a mai nap folyaman de legkesobb holnap elkeszitem es majd beszamolok az eredmenyrol:))

Ami írta...

Imádom a rakott kelt :) Nagyon guszta lett!

Petra írta...

A rakott kel nálunk is nagy kedvenc! A díj megérdemelten lett a tiéd, nagyon szívesen adtam. :)))

Barbi konyhája írta...

Hol jártál báránykám?
Guszta kis kaja, én elvesztettem a fonalat a keleknél, de nem baj attól még megennék egy adaggal! Örülök, hogy megvagy!
Pussz!

Roza írta...

Guszta nagyon. Én ritkán készítek rakott káposztát, kínai kelből még nem próbáltam:)

Emoke írta...

Éva: köszi szépen!! :)

Vikszike: sikerült?

Ami: köszi :)

Petra: köszi még egyszer a díjat!! :)

Barbi: vagyok-vagyok, megvagyok!! ;)

Roza: próbáld ki, nem fogod megbánni!! :)

gaszti írta...

miért használtok leveskockát?
egyszer olvasd el miből van!!!

Emoke írta...

gaszti: mert szeretjük, mint ahogy a mekis sajtburgert is.