2011. július 17., vasárnap

Petrezselyemmártásos pulykamell

Nagyon régi Stahl-recept. Eredetileg csirkemellel készül, de Bence miatt nálunk pulykamellből. Ezer éve nem ettem. Pedig az ilyen szaftos csirkét/pulykát szeretem. Elég intenzív a petrezselyem íze, szóval aki nem szereti, ne csinálja meg. ;)


A zöldségesnél ingyen kaptam petrezselymet. :)) (persze Anyukáméknál a kertben is ingyen lenne, csak most hétvégén itthon maradtam.) A pasi csípi a búrámat, ugyanis minden reggel ott tekerek el előtte és köszön-integet, hazafelé szintén és ha épp pirosat kapok, akkor még beszélgetünk is pár szót. :) Szombaton odabringáztam, mert akartam sárgabarackot enni, így kaptam petrezselymet. :)))

Hozzávalók: 

1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
20 dkg pulykamellfilé (eredeti receptben 1 csirkemell volt)
só, bors
1 csokor újhagyma
1 gerezd fokhagyma
3 csokor petrezselyem
3 dl tejszín (12 g ch)
1 teáskanál mustár
1 evőkanál étkezési keményítő
10 deka füstölt trappista sajt
1 deci száraz fehérbor

4 dkg durumlisztből készült főtt tésztával fogyasztottam ( 30 g ch)

Összesen: 42 g ch (az én adagom kb 33 g lehetett - 1 főre sok a szósz, ez inkább 4 főre szól, sztm)

A pulykamellfilét apró kockákra vágjuk, az újhagyma fehér részeit pedig felkarikázzuk. Egy közepes serpenyőben megmelegítjük az olajat és a vajat és ha már forró, beletesszük a húst. Sózzuk, borsozzuk. 5-6 perc alatt megpirulnak, akkor kiszedjük a húst és félretesszük.
A helyükre belerakjuk az újhagymakarikákat és pár perc után a megpucolt, megreszelt fokhagymát.
Utána elővesszük a trumixgépet és belevágjuk a petrezselymet, tejszínt, mustárt, reszelt sajtot, keményítőt.
Miután mindent összeturmixoltunk, beleöntjük a serpenyőbe és hozzáadjuk a fehér bort és a húst.
Rottyantunk rajta és kész is a mártás.

9 megjegyzés:

Petra írta...

Jó is az ilyen beszerző forrás! Finom lehet ez az összeállítás. :)

Mrita írta...

Nagyon jól néz ki és biztosan finom is, azt hiszem szeretném.

Emoke írta...

Petra: Igen, még a csöves kukoricát is olcsóbban adta. :D Finom, csak legközelebb kevesebb adagot készítek. :)

Mrita: üdv nálunk! Köszönöm, nekem nagyon ízlik. De én a petrezselyemnek nagyon szeretem az ízét. Bence kevésbé, de neki is ízlett. :)

Emoke írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Éva írta...

Nagyon jól néz ki, guszta az a mártásod!

Emoke írta...

Éva: köszönöm szépen! :)

Kati írta...

Nagyon szép színes, vittem is a receptet, nagyon megtetszett.

Panna írta...

Ez tuti nagyon finom volt :))

Emoke írta...

Kati: mások szerint sok a petrezselyem és a tejszín :) Nekem mondjuk nem volt semmi gondom a mennyiségekkel, de örülni fogok, ha elkészíted, pláne ha ízlik is. :)

Panna: csak volt :) ebédre még azt ettem :) köszönöm

Bianka: köszi :))