2011. május 19., csütörtök

Abált szalonna

Nekem ez best of kategória! Parasztbelem van...én találtam ki, de már más is mondta. :P 
Emlékszem Apukám mindig csinálta az abált szalonnás "katonákat" én meg csak nyeltem el az összeset. Nagyon-nagyon szeretem!!

Mikor elkészültem az abált szalonnás katonákkal, Bence ott ólálkodott a fotósátor körül. :))
Erről az jutott eszembe, hogy kiskoromban mindig odatotyogtam mindenkihez, hogy ki mit eszik és kunyeráltam a szép boci szemeimmel...ez a szokásom a mai napig megmaradt megtoldva egy "mit eszel?" kérdéssel. :) Mindig a másik tányérját lesem... :)))
Bence mikor hozza be magának a szendvicsét, én még csak épp nyújtózkodom, hogy megszemléljem mi van a tányérján, már nyújta is felém a sajtot ("ez emőkémnek"). :)) Ettől függetlenül sajttal a számban is lesem mit is eszik.;)

Tetszőleges méretű hasaalja szalonnát, vagy toka szalonnát érdemes abálni. De jó húsos legyen!!Vigyorogni kell szépen a hentesre és kapunk szép szalonnát.

Jól megmossuk, lekapirgáljuk róla a szőrt ez fontos! Bár aki szereti, ha végigkarcolja a torkát a szőr, ha valaki épp beteg és jól esik neki az hagyja ki ezt a lépést.
Egy fazékba öntsünk vizet, kb annyit, amennyi majd ellepi a szalonnát. Enyhén sózzuk meg a vizet (kb. 2-3 evőkanálnyi). /Ízlés szerint ha igény van rá, mehet bele szemesbors, babérlevél.. de el is hagyható./ És kezdjük el főzni.
Megpucolunk 1 fej(!) fokhagymát és 1 vöröshagymát. A vöröshagymát csak bevagdossuk, a fokhagymát viszont fokhagymanyomón átnyomjuk és a kb a negyedét az abálólébe teszünk. Ha felfőtt a víz, beletesszük a szalonnát. Ha ismét felfőtt, kicsire vesszük a lángot, letakarjuk és kb 1 óra 15 percig főzzük.
Villát bele, hogy jó-e már?!Akkor jó, ha a bőrén is simán átmegy a villa.
Az abálólében hagyjuk langyosra hűlni. Majd kiemeljük a szalonnát, törlőkendővel leitatjuk róla a felesleges levet. Ha szeretnénk bevagdoshatjuk. Enyhén megsózzuk, villával elegyengetünk rajta jó sok zúzott fokhagymát, majd megszórjuk pirospaprikával és mehet a hideg spájzba aztán meg a hasunkba. 
Ne felejtsünk el szellőztetni. :) 

18 megjegyzés:

Beastie írta...

fú, a lányok fele egyelőre még csak a bacon és a tepertőt bírja, meri megkóstolni..... az abálás művészetével várunk még kicsit...... majd ha iskolába valami újdonságot kell bevinni, akkor neki fogunk abálni :)

Panna írta...

Bencét feltétlenül meg kell tartani, ha ilyen rendes és előrelátó :)) Juj úgy imádtam, amikor még nekem is készítették a katonákat, bár ha szép boci szemekkel nézek, akkor még néha most is kapok apától :))

4Gyerek írta...

na, bő fél éve még nekem is meg volt a parasztbelem. csak há azóta a szikét belém eresztette a doktor úr.
előtte kenyér nélkül is símán ment az ilyen falat.
mert ilyen falat ment. pontosan. bíztos nem az én (ex) szájam íze szerintet írtad?
bár, most már szemrebbenés nélkül ezt átugrom. nem kívánja a belügyem. kenyérrel sem. hiába no, úgy látszik az ilyen ételt nem is én, hanem az epehólyagom kívánta vala.

ps. sajt ide is jöhet. ja, a kék nem.

Emoke írta...

Beastie: jó lesz az később is. :) Tepertő sem rossz!! De rég ettem. ;)

Panna: :)))) Akkor jófej az Apukád! A miénknek sajnos mi katonázgatunk mostanság... :(

4Gyerek: jaj epehólyag... :(( Nem irigyellek. :S

Kati írta...

Ezt mi is szeretjük, sajnos, meg is látsazik a vonalainkon.:)

Emoke írta...

Kati: rajtunk is :D:D

Gesztenye receptjei írta...

Mit nem adnék most egy kis falatért. Ma vacsira nem volt itthon kenyér (direkt):-))

Gizi írta...

Gyönyörűséges és imádni való!!! A bevezetésben mintha rólam írtál volna, pont ilyen kunyizós voltam.:))) Disznóvágáskor mi is abálunk szalonnát, de csak egy vékony szeletkét merek bevállalni, és igaz epém már nincs, mégis rendesen begörcsölök tőle. Na de azért megéri az a szeletke, mert olyan finom tud lenni.:)))

Praliné Zsuzsi írta...

Sok fokhagymával, ez ám a nagy királyság! Meg savanyú ubival! És nálunk még csak hentest se kell bűvölni, mert jó kis otthon hízlalt malackák vannak :D

Erika írta...

Nálunk a dédi tudta istenien elkészíteni , én meg nem próbálkoztam még...!

Emoke írta...

Gesztenye: :)) na mit?! :D

Gizi: :D Sajnos tesóm se bírja a fokhagymát. :(

Erinacea: nálunk tilos tartani disznót, de unokatesóméknál van és akkor mindig jut finomság nekünk is. :)

Erika: Nálunk Anyukám a fő készítője. A segítsége nélkül nem menne.

Kreatív konyha írta...

Nagyon extrán néz ki a képen!!! Ezért még a fogyókúrámat is felrúgnám! Egyébként nekem az abált karaj is nagyon ízlett, persze nem olyan jó, mint szalonnából.
Itt meg tudod nézni:
http://kreativkonyha.blogspot.com/2011/03/paprikas-karaj.html#axzz1Ms9XSWSr

Blogkonyha írta...

Ajaj! Ezt mi is nagyon szeretjük, én is szoktam csinálni. Fele-fele arányban szoktam édes ill. csípős paprikában megforgatni...Guszta!!

Barbi konyhája írta...

Nagyon szeressük a férjemmel! :)))
Még sosem készítettem, csak boltit ettünk. Ezt a vigyorgást pedig kipróbálom a hentesnél, mert úgy döntöttem elkészítem!!! Köszi Emőke! ☺

Mary írta...

Nagyon guszta, nagyon finom és nagyon megkívántam! :D

Bianka írta...

Imádom, nekem bármikor jöhet

egycsipet írta...

Igazi retro feeling.
Szerintem utoljára úgy 6 éve készítettem ilyet, terhesen...brutál fokhagymásan. Valamiért azóta elkerült a gondolat, hogy újra megfőzzem. :))) Pedig alapesetben bírom ám, nagyon! :)))

Hajni írta...

Hát én ezt elsőre simán aberrált szalonnának olvastam, mondom ez igen,milyen jó humoruk van! :) De mint kiderült csak én vagyok fáradt. Máskülönben nagyapám imádta ezt. Nem lehetett belőle eleget csinálni. Mindig kínálgatott én meg gyerekként annyira undorodtam tőle, hogy a hideg is kirázott. Ma már elfogadnám tőle, csak itt lenne és kínálná...