Oldalak

2012. február 7., kedd

Tejcsokoládés mousse, csokiszív formában

Közeledik a Valentin nap...brrrrrrr...már a hideg is kiráz. De sebaj... :) Alkotási kedv az van. Így készült el ez a szív is, csokiból! Hozzá csináltam csokidíszt is. Az ötletet Varga Gábor Gourmandia c. könyvéből merítettem.


A művelet egyszerű, bár gyorsan kell dolgozni. :)

1. Vegyünk elő egy transzferfóliát (Tortissimo.hu), egy vonalzót, sniccert, vágópadot.
(természetesen elég egy vonalzó és egy olló is)


2. Vágjunk 10 db 10x2 cm-es csíkokat a transzferfóliából.


3. Olvasszunk fel és temperáljunk 10 dkg étcsokoládét.
Majd egyesével épp csak mártsuk meg a fóliát a csokoládéban.
A felesleget spatulával húzzuk le (kb. 2 mm-es réteg legyen)


4. Gyorsan dolgozzunk, mert a csokoládé hamar dermed.
Amint elkezd sűrűsödni a csokoládé, a a fólia két végét ragasszuk össze és formázzuk csepp alakúra.




5. A kész cseppeket tegyük hűtőbe és várjuk meg míg megdermed (kb. 10-15 perc) 
Utána húzzuk le a transzferfóliát és a minta átolvad a csokira.



Kicsit lecsökkentettem Nigella mennyiségét... :) Persze még így is érdemes duplázni a lenti mennyiséget, mert eteti magát. :) /Praliné Zsuzsi is pillecukros mousse-t szokott használni bonbonokba/

20 g apróra darabolt pillecukor
40 g apróra tördelt tejcsokoládé
10 g vaj
7,5 ml langyos víz
75 ml előre behűtött habtejszín (lehet többet is beletenni, akkor habosabb lesz)

Egy lábasba tesszük a pillecukrot, csokit, vajat, vizet és kis lángon, figyelve arra, hogy ne égessük le, homogénre keverjük.
A tejszínt habbá verjük és hozzákeverjük a csokoládékrémhez.
Beletöltjük a csokicseppekbe és miután megdermedt fogyasztható.

13 megjegyzés:

  1. Nigellának imádom ezt a pillecukros csokihabját. Ilyen cuki csokiköntösben meg még finomabb lehet! Már próbálkoztam egyszer torta köré csokicsíkot bűvészkedni, de az nem sikerült. Ez a transzferfóliás megoldás jónak tűnik :D

    VálaszTörlés
  2. nem kötekedés, csak érdeklődnék, hogy azért kell lábasba tenni a cuccost, mert fel kell melegíteni kicsit, vagy elég egy sima keverőtál is? :)

    VálaszTörlés
  3. Andi: köszi :)

    Zsuzsi: természetesen tűz fölött. Igen nehéz lenne homogénné keverni csak egy sima lábasban, bár neked biztos menne úgyis. :) Javítom.

    VálaszTörlés
  4. botmixer :P
    (amúgy meg csak azért kérdeztem, mert máskor mindig odaírod. de bocs, h szóltam :P)

    VálaszTörlés
  5. Zsuzsi: bocsi, de én épp dolgozok, elnézést, hogy kimaradt.
    Bár sztm egyértelmű hogy a lábast tűzhelyre tesszük a keverőtálat meg nem.
    És aki csinált már ezernyi krémet, mint például te, annak azt hittem egyértelmű.
    Még egyszer elnézésedet kérem, a hibát javítottam.

    Praliné Zsuzsi: eltűnt a kommented :) Köszi! Nagyon minimális a víz, de követtem Nigella utasításait és nem lett semmi baja a csokinak. :)

    VálaszTörlés
  6. Ó, ez már csak nem Valentin napra készült? Megállná a helyét azon a napon! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól mutat szép és finom lehet! Ilyennel azért én nem próbálkoznék mert szerintem kudarc lenne. Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  8. Nekem ez az első évem, hogy várom a Valentin napot, talán azért, mert készülődni szeretnék rá (csokizni :-P). És látod, milyen jól jött Neked is? .-) annyira jópofa lett ez a szívecske. Nigella-féle mousse tökéletes!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon édes!
    Mindenféle szempontból:-D

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szépek, és nagyon jó ötlet, akár tortára dekorációnak is lehetne valami hasonlót készíteni :) Köszi az ötletet. És persze a képekben gazdag leírást, az ilyeneket mintha külön nekem készítenétek :)Így sikerültek jól a bonbonjaim is :)

    VálaszTörlés
  11. Illéskrisz: csak próbálkoztam, nem tudtam sikerül-e megcsinálni...de sikerült :) Nem mindegyiknek lett szép az íve, de azért a dolog működik. :)

    Éva: kedves vagy :) Azért ne add fel. ;)

    Katucikonyha: én vhogy hadilábon állok a Valentin napokkal. :D Majd meglesem mit alkottál!! :) Finom a mousse, tényleg. :)

    Belly: köszi szépen!!! :)

    Vikvi: örülök, hogy tetszik és hogy segíthettem!!
    Igen, páran kértek, hogy tegyek fel fázisfotókat...igyekszem, igyekszem. :)

    chriesi: köszi! :))

    VálaszTörlés
  12. Emőke!Csúcs vagy!Én egyszer tortára csináltam transzferfóliás háromszögeket.
    Az oldalamon fenn is van még a blog kezdeténél.Egy egész délelőttöm elment rá,de megérte, mert szép is lett és örült is neki aki kapta.:)

    VálaszTörlés