Oldalak

2012. január 4., szerda

Spagetti paradicsomos húsgombóccal

Emőke megkért, hogy csináljak neki olyan húsgombócos spagettit (update tésztával), mint amilyet a tisztatészta blog oldalán látott. /megsúgom egyik kedvenc blogja, tele házi készítésű tésztákkal/

Persze mint "mindig" most sem tartottam ám be a receptet, inkább csak olyan iránymutatásként tekintettem rá. Látványra pont olyan lett, amit a nagydarab szicíliai maffiózók esznek az amerikai filmekben. (Aztán utánaolvastam, és tényleg ez az étel szicíliai-amerikai eredetű). És hogy milyen lett az íze? Erről legyen elég annyi hogy Emőke kikötötte, ezentúl csak ilyen spagettit hajlandó enni. :)


Hozzávalók:

1 vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 hámozott paradicsom konzerv
2-3 paradicsom
1 sárgarépa
1 cikk zeller (akkora mint a répa)
5-6 levél friss bazsalikom
1 húsleves alaplé kocka

reszelt szerecsendió, só, cukor  paradicsomsűrítmény (ízlés szerint)


A gombóc

500g darált sertéshús (legközelebb kipróbálom marha vagy legalább fele marha fele disznóból - most ez volt az olcsóbb).
1 csokor friss, aprított petrezselyem
steak fűszersó (ami egy kis só, bors, curry, folyékony füst)

A gombóc hozzávalóit összekevertem egy tálban és svéd húsgombóc méretű gömböket formáztam belőle.
A kedvenc tefal serpenyőnkben (wok mértű, de korszerűbb) kevés olajon megsütögettem a gombócokat.

A mártás

Úgy gondoltam hogy spórolok a mosogatással az olajjal és az idővel, úgyhogy csak leöntöttem a megmaradt olajból, és ebben láttam hozzá a mártás elkészítéséhez.

Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítottam az olajon, aztán hozzáadtam a félbevágott répát és a zellerdarabot, valamint a hámozott paradicsomos konzervet és a frissen hámozott és darabolt paradicsomokat is. A paradicsomot saját szabadalmaztatott módszerem alapján hőlégfúvóval megdolgoztam, úgy húztam le a héjját.
Egy kis szerecsendiót egy húsleveskockát és egy kevés vizet adtam hozzá, és kb 20 percig rotyogtattam.

Ezt követően  kivettem belőle a répát és a zellert, az ízeket pedig hozzá, sóval/ cukorral /paradicsomsűrítménnyel korrigáltam.
Ennek mértékét mindenkinek kóstolással kell eldöntenie (attól függ mennyire volt édes a felhasznált paradicsom, milyen az ízlése stb.).

Ezután beletettem a gombócokat, és apróra vágott fokhagymát (én mindig a vége felé szeretem hozzáadni a fokhagymát, mert így jobban megmarad az íze).

Így együtt rogyottattam még kb 10 percig, és záróakkordként 5-6 feldarabolt friss bazsalikomot tettem bele. A bazsalikommal már csak 5 percet pároltam (a fiss bazsalikom finom íze így megmarad, - a hosszabb főzésnél ez elveszne/elkeveredne a többi ízzel).



A kész ragut szedjük a tésztára, szórjuk meg reszelt trappista és parmezán sajttal.

Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik! Hétvégén elkészítem :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta és finom lehetett! Mennyivel másabb és könnyebb így csak nézni és csodálni mint elkészíteni!

    VálaszTörlés
  3. Én is hasonlót készítek, imádják a gyerekek. Nekem mindig a Susi és Tekergő mese jut eszembe róla. :)Köszi a blogtippet is :)

    VálaszTörlés
  4. Csongi: várom a beszámolót! :)

    Éva: most én is élveztem, hogy mire hazaértem kész, főtt étellel várt Bence. :D Annyira csak nem macerás?! :)

    Illéskrisz: nagyon köszönöm!!! :)

    Vikvi: :) Fura, hogy én eddig sose ettem a húsgombóc mellé tésztát, vagy fordítva...de ötletként sem jutott volna eszembe. :) Most meg annyira ízlik, hogy még vagy 5 tányérral megettem volna. :D

    VálaszTörlés
  5. Végre sikerült elkészítenem, nagyon-nagyon finom lett! Nekem a szószba belelöttyent egy pici eperbor, nem rontotta le :D A családnak is nagyon ízlett. Köszi a receptet, máskor is biztos így készítem :)

    VálaszTörlés