A legfinomabb linzerkarika, amit eddig valaha is ettem az életben. :) Zsírral készül, nagymamám receptje! :) /Anyukám időközben annyit módosított, ha nem elég nagy a tojás, akkor mehet bele pici tejföl, de az alapreceptben nincs. Helyesírási hibákért elnézést kérek./ Másnapra megpuhul és eteti magát.
Ott van: Édesanyukáé/finom!
(mindjárt sírok, hiányzik ám a nagymama)
Visszatérve: legényfogó. Ezzel megfogtam volna Bencét, ugyanis ő még ilyen finomat sose evett. Iszonyat jól tud ez esni. És ő aztán tényleg megmondja, ha valami rossz.. (pl neki a low carb verzió nem ízlett - a mastermix miatt :/) Tesóm gyerekei pedig a fél adagot simán betermelik... :)
Hozzávalók
(kb 1 kg-nyi lesz belőle, ha belekvározzuk,
ezért én, ha nem a nagycsaládnak készítek, akkor a lenti mennyiséget felezni szoktam!)
50 dkg liszt
1 cs sütőpor
20 dkg zsír
1 cs sütőpor
20 dkg zsír
25 dkg porcukor
/elég bele 20 dkg is/
2 nagyobb tojás
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl
(az alapreceptben nincs tejföl, de ha kisebb a tojás, tegyünk hozzá tejfölt, attól összeáll a tészta)
2 nagyobb tojás
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl
(az alapreceptben nincs tejföl, de ha kisebb a tojás, tegyünk hozzá tejfölt, attól összeáll a tészta)
(2-3 ek. kakaó - ha kakaósat is szeretnénk készíteni)
A lisztet, sütőport, zsírt, porcukrot, tojást, vaníliás cukrot (tejfölt) jól összegyúrjuk.
Ha szeretnénk kakaósat készíteni, vegyük ketté a tésztát és az egyik felébe gyúrjunk 2-3 evőkanál kakaóport. Csomagoljuk folpackba és tegyük be a hűtőbe fél órára.
(fél adag lemérve)
Lisztezett felületen - több részletben - fél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, zsírozott (vagy zsírpapírozott) tepsiben 180 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük. (épp csak színe legyen a fehér tészta aljának)
Tipp: ha kakaósat is készítünk, a tepsibe tegyünk mindkét színből, mert a kakaósan nem látjuk, mikor készül el
Még melegen meghintjük porcukorral (elhagyható) és tetszőleges lekvárral a formákat összeragasztjuk. (lehet variálni, sötétet-világosat..stb)
LOW CARB VERZIÓ (kb. 30 db)
Hozzávalók
15 dkg liszt
10 dkg master mix liszt
fél cs. sütőpor
10 dkg zsír
8 dkg őrölt xilit
1 tojás
1 van cukor
2-3 evőkanál tejföl
10 dkg master mix liszt
fél cs. sütőpor
10 dkg zsír
8 dkg őrölt xilit
1 tojás
1 van cukor
2-3 evőkanál tejföl
A hozzávalókat kézzel összegyúrjuk. A tejfölt utólag tegyük hozzá, kanalanként.
(A master mix több folyadékot vesz fel, ezért szükséges a tejföl.)
Ha szeretnénk kakaósat, akkor vegyük ketté a tésztát és az egyik felébe tegyünk 1-2 ek kakaóport.
Tegyük folpackba és a hűtőben pihentessük fél órát.
Tegyük folpackba és a hűtőben pihentessük fél órát.
Lisztezett felületen - több részletben - fél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, zsírozott (vagy zsírpapírozott) tepsiben 180 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük.
(épp csak színe legyen a fehér tészta aljának)
Low carb lekvárral összragasztjuk.
Low carb lekvárral összragasztjuk.
Annyira szeretem, amikor felkerül 1-1 ilyen megsárgult régi receptes füzetlap. Minden sora, betűje, helyesírási hibája aranyat ér. Nekem is megvan a mamámé. Mit nem adnék, ha még egyszer megfoghatnám, a nagyanyám remegő kezét, hogy úgy köszönjem meg neki azt a sok sok finomságot amiket ránk hagyott.
VálaszTörlés:(( nah, most már akkor tényleg sírok...amúgysem vagyok toppon. :( Ezt a füzetet imádom böngészni. :) Esik darabokra...Anyukám rohamot kap, ha túrkálok benne, tegyek vissza mindent a helyére (amúgy tényleg tudja mi hol van benne :D) és évek óta ígérgeti, hogy átírja és hozzá írja a titkokat. Háááát....sztm ebből nem lesz semmi. :D
VálaszTörlésNekem is van egy ilyen szakácskönyvem, és ezt a zsírral sütött linzert sütöm minden karácsonykor! az egyik nagy kedvencem!:)))
VálaszTörlésJól van, akkor sírjunk... Mit nem tesz egy régi recept...
VálaszTörlésA süti nagyon finom, már én is régen készítettem.
Nagyon guszta finom linzer lehet! Olyan aranyos kiszúróid vannak!
VálaszTörlésMár mentem is! A nagyi receptje a tökély! Köszi. :)
VálaszTörlésAz anyukám linzere is zsírral készül, sokkal finomabb, mint a vajas!!! Meg vhogy jobban kezelhető a tészta. Érdemes még idejében begépelni a kézzel írt recepteskönyvet, mielőtt végleg szétesik. Én két éve rászántam magam, és begépeltem anyáét, amibe a dédmamám is írt még - szülinapi ajándékba. Meg már nekem is van egy bekötött példányom, szeretném majd egyszer a lányomra hagyni (bár ha fiú lesz, akkor is megkapja, tessék megtanulni sütni :D)
VálaszTörlésJé, nálunk is hasonló írása volt a mamának :D Jaj, nekem is hiányzik a mama, de ne sírjunk, jó?
VálaszTörlésAmúgy a mi receptünk is nagyon hasonló, de zsír helyett nálunk margarinnal készül és ilyen szép kiszúrónk sincs :((
A szénhidrátcsökkentett változatba nem kell sütőpor?
VálaszTörlésÁgibági: de kell, javítom!!
VálaszTörlésKöszi! Ha már összegyúrtam, utólag tegyem bele, jó lesz úgy is? :)
VálaszTörléspersze :)
VálaszTörlésKöszi, sikerült, már meg is sült az első adag. :)
VálaszTörlés:) örülk és remélem ízlik is (mégha széndhidrátcsökkentett is :))
VálaszTörlésJelentem, így 11 óra után teszteltem... :) Nagyon fincsi lett! Köszönöm a receptet!!!
VálaszTörlés:)))) szuper!!! ;) Egészségedre!
VálaszTörlésKöszönöm ezt a receptet, már a második nagy adag készült el. Egy álom a tészta, megédesíti a karácsonyt. Apa elől el kellett rejteni,mert megette volna az egészet:o) És 10 hónapos csöpp lányom is imádja.
VálaszTörlésÁldott,Békés Ünnepeket! Timi Budapestről
Timi: nagyon örülök, hogy ennyire ízlik!!! :) Nálunk is nagy-nagy kedvenc!! Kellemes Ünnepeket kívánunk mi is!! :)
VálaszTörlésEmőke drága, ma készülök ezt a csodalinzert megsütni :)
VálaszTörlésSzofi, jááj küldjél belőle, ha elkészült!!! :)))
VálaszTörlésA mi receptünkben a porcukor helyett kristálycukor van. Még finomabb!
VálaszTörlésSzia! Attól sajna nem lehet finomabb, csak ropogósabb. Mi úgy nem szeretjük. E.
VálaszTörlésÍgy 10 év után is a legfinibb linzer recept
VálaszTörlés