2013. április 15., hétfő

Könyvajánló: Neil Perry - Jól enni, jól lenni

Neil Perry - Jól enni jól enni című könyve nemrég jelent meg a T.Bálint Könyvkiadónak köszönhetően. Előrendelési akcióban most az első 30 szerencsés egy 1 éves előfizetést kap ajándékba az Ízek és érzések magazinra.


Neil Perry, a televíziós műsoraiból a magyar közönség számára is jól ismert, ausztrál sztárséf. Új könyvében saját, legkedvesebb ételeinek receptjeiből ad pazar válogatást. Azokból, amelyeket szabadidejében, otthon, családja és barátai legnagyobb örömére rendszeresen készít.

Ez a könyv nem a manapság divatos, bonyolult különlegességeket dicsőíti, hanem a békés, nyugodt, otthoni öröm-főzést, aminek Perry akár a maga kedvére, egy hosszú nap után, még éjszaka is képes nekiállni. Valóban véglenül egyszerű, ám annál fantasztikusabb ízharmóniákkal ismerteti meg olvasóit, amelyek kivétel nélkül bevált, kipróbált fogások.

A (hölgyek nem kis örömére) igen jóképű, "szolíd macsó" Perry a könyv minden oldalán emlékezteti olvasóit, hogy a főzés állandó örömforrás. A közös étkezés pedig - különösen a szeretteink, barátaink körében - akkor is minden alkalommal az élet kivételes ajándéka, ha csupán egy omlettet ütünk össze vasárnap reggelire. A gyönyörű kötetet páratlan szépségű és hangulatú fotók teszik még különlegesebbé. 

És akkor lapozzunk bele a könyvbe: Témakörökre van bontva, így kiválogattam pár kedvencet, amelyet szeretnék is majd elkészíteni. Úgy látom a hozzávalók beszerzése sem fog gondot okozni.

1. Reggeli - nincs sok recept, de pl az áfonyás palacsinta bármikor jöhet


2. Levesek, saláták: Sültcékla-saláta friss kecskesajttal


3. Pite, pasta: Spagetti borjúhúslabdával, paradicsommártással - hasonlót már készítettünk. Tuti darab.


4. Rizs, tenger, gyümölcs:  Paella csirkével, sertéssel és rákkal


5. Halas csodák, csodás halak: Lazac mentás-uborkás salsával


6. Szárnyas ünnepek - hétköznapokon is: Sáfrányos-rizses csirke


7. Ínyenc disznóságok: Rántott sertésszelet zsályás-almás burgonyakörettel


8. Bárány szelíden és... Grillezett bárányborda zöldfűszeres masalával


9. Zamatos borjúságok, férfias marhaságok: T-bone steak olasz módra - Bence kedvence lesz vajon?


10. Édes kis semmiségek...  Fehér-erdő torta - az én szekcióm. :) Van itt még mandulás-diós répatorta, gyümölcsparfé, citrompite...

A könyv végén pedig hasznos tanácsokat, kiegészítő recepteket találhatunk, mint pl.

- zöldségek főzése és párolása
- édes hagymalekvár
- csirke alaplé
- Aioli (fokhagymás majonéz)
- Béarni mártás

A könyv tehát 5.355,-Ft-os áron rendelhető meg a T.bálint Könyvkiadó honlapján  az ország egész területén ingyenes házhozszállítással. Érdemes megrendelni, mert most az első 30 szerencsés egy 1 évre szóló Ízek és érzések magazint kap ajándékba.

Ízek és Érzések recept- és gasztro-életmód magazin

Az Ízek és Érzések magazin az egészséges életmód és táplálkozás területén nyújt hónapról hónapra  segítséget az olvasóknak. A magazinban szereplő szakértői tanácsok, valamint egészséges ételreceptek könnyen beépíthetők a mindennapokba, teljes értékű életet és étkezést biztosítva. Sőt! még a vegetáriánusok, a laktóz-, gluténérzékenyek, illetve a cukorbetegek és candidások is megtalálják a számukra fogyasztható ételeket. Keressék kéthavonta az újságosoknál!


Egyetek jól, vagy legyetek jól? :)

2013. április 10., szerda

Victoria sponge cake - Viktória torta

Ezt a tortát már jó ideje szerettem volna elkészíteni. Tipikus angol klasszikus. Viktória királynőről nevezték el, aki a délutáni teázás alkalmával szívesen fogyasztotta. Hát mi is így tettünk. :) De megsúgom, ez reggel is jó. :) Egyszerűen elkészíthető, a fogyasztása kicsit nehézkes, de ez minket nem is érdekel. :) Finom, habos, epres. A piskóta meg vajas. :)


A képen pedig a nyeremény tortatálam!! BeCake' jóvoltálból nyertem! Nagyon boldog voltam, amolyan névnapi ajándék volt ez, nagyon régóta szemeztem már a tartóval, csak nem tudtam eldönteni melyik színt válasszam. ;) És azt hiszem jó helyre került. Remélem a felavatás méltó a tortatartóhoz. :)


Hozzávalók:

torta:
22,5 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
22,5 dkg liszt
1 tk sütőpor
22,5 dkg porcukor
4 tojás (M-es méretű)
1 citrom reszelt héja

töltelék:

25 dkg friss eper
1 vaníliarúd kikapart magjai
15 dkg eperdzsem (pl. házi)
vagy: 1,5 dl habtejszín és 1 ek porcukor (recept szerint)
vagy ahogy én: 3 tojásfehérje + 10-15 dkg porcukor + 1 tk ecet


Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki két 20 cm-s szilikonformát. 
Tegyük a szobahőmérsékletű vajat a keverőgépbe és a cukorral együtt keverjük jó habosra. Majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat és végül a sütőporral elkevert lisztet és a citrom héját. 

Osszuk ketté a masszát (nekem az összes 83,5 dkg lett) és süssük kb. 20 percig. (akkor jó, ha a torta leválik a sütőforma széléről, én tűpróbáztam is) Hagyjuk hűlni. 

Addig készítsük el az epres tölteléket. Szeleteljük fel az epret, adjuk hozzá a vaníliát és a dzsemet, forraljuk össze és hűtsük le. 

Ha már minden lehűlt, készítsük el a habot. (Én most nem habtejszínt használtam, hanem a habcsókos megoldás mellett döntöttem. Felvertem a tojásfehérjét habbá, hozzáadtam a porcukrot és az epret. Jó kemény habot kaptam.)


Rakjuk össze a tortát. Piskóta, epres töltelék, hab, tortalap és a tetejét én még feltúrbóztam habbal és szeletelt eperrel. Sok szeretettel!

Forrás: Jamie's Home Cooking - képes beszámolóval

2013. április 2., kedd

Sós karamellás trüffel

Trüffel, kicsit másképp. :)


Hozzávalók:

10 dkg étcsokoládé (csepp, vagy apróra tördelt) (65 %)
10 dkg cukor
1 dl habtejszín
 fél tk vaníilia kivonat
2 dkg vaj
fél tk fleur de sel só
(vagy ízlés szerint több, kevesebb)
kakaópor bevonáshoz

Tegyük a cukrot egy lábasba és közepes lángon hagyjuk, amíg a cukor fel nem olvad és elkezd karamellizálódni. A lábas szélén karamellizálódott cukrot keverjük be középre, hogy mindenhol felolvadjon a cukor. Amikor felolvadt és szép barna színe lett, vegyük le a tűzről és óvatosan, lassan adjuk hozzá a tejszín felét és a vanília kivonatot. Amikor a buborék visszahúzódik adjuk hozzá a maradék tejszínt. Tegyük vissza a tűzre és alacsony lángon várjuk meg míg a karamell felolvad. Ekkor adjuk hozzá a vajat és a sót. Keverjük össze. Öntsük a forró karamellt a csokoládéra és keverjük össze. Tegyük hűtőbe pár órára, vagy egy éjszakára. Húzzunk kesztyűt és kanál segítségével formázzunk golyókat és hempergessük meg kakaóban.