2013. január 7., hétfő

Ír szódás kenyér

Mondtam már, hogy még nem csalódtam Rachel Allen receptjeiben? :) Bake c. könyvéből már egy ideje szemeztem ezzel a recepttel...nem is tudom mire vártam eddig. Durván 45 perc alatt kész a kenyér és ehető! Ez igen fontos szempont. :)) Eddig Bence készítette a saját kis DNK (dagasztásnélküli) kenyerét, de szerintem most áttérünk erre. Ugye?
2. változat
A hétvége folyamán 2 x is elkészült. A 2. jobb lett (nagyobb is és belülről lyukacsosabb lett - ld. képek), azt másképp csináltam, de csak azért, mert pár napja rakosgattam ide-oda a maradék kenyérlisztet + nem volt elég író itthon és a görög joghurt tán már le is járt, gondoltam gyorsan felhasználom. ;) ...leírom azt is, aztán eldöntitek maradtok-e az eredeti receptnél, vagy kísérleteztek ti is. :)
Mellesleg élesztőmentes! (végre nincs élesztő mellékíz) Ez most egy fehér kenyér, de jövő hétvégén tervezem elkészíteni a tk.lisztes, magos szódabikarbónás változatot is, amely szintén szerepel a könyvben. Addig meg ajánlom egy másik tk.lisztes, magos kenyerét Rachel Allennek, melyet itt megtaláltok. De egyébként Rachel Allen oldalán is fent  van a recept.

2. változat
Hozzávalók (1. változat):

450 g sima liszt
1 csapott tk cukor
1 csapott tk szódabikarbóna
1 tk só
kb. 350-425 ml étkezési író

Hozzávalók (2. változat)

200 g BL 80-as kenyérliszt
250 g sima liszt
1 csapott tk cukor
1 csapott tk szódabikarbóna
1 tk só
200 ml étkezési író
kb. 200 ml görög joghurt 

Étkezési írót és görög joghurtot a sparban veszem. Kenyérlisztet most a tescoban vettem, nagymama-félét. Író előállítható otthon is 2/3 joghurt 1/3 víz arányban.

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. 
2. Tegyük a száraz hozzávalókat egy nagyobb edénybe. Közepébe készítsünk egy mélyedést. Öntsük bele az írót (ne az összeset! kb. 350 ml-t) Ujjainkat használva, karomszerű mozdulatokkal keverjük össze a masszát. Ha szükséges adjunk még hozzá írót. Ne dagasszuk a tésztát, attól kemény lesz. Annyi írót adjunk hozzá, hogy ne legyen túl ragacsos. 

Nekem az első változatnál 400 ml íróra volt szükség és nem dagasztottam, kemény lett. :) A másik kenyérnél viszont dagasztófejjel kevertem ki a tésztát és picit ragacsosabb is lett, mert a görög joghurtból véletlenül több került bele (250 g...szóval kis lisztet még tettem hozzám, úgy jó lett).

mindkét változat így nézett ki sütés előtt
3. Lisztezett felületre tesszük - adjunk hozzá még kis lisztet (mert azért ragadós). Formázzunk cipót, vágjuk be keresztbe és tegyük lisztezett tepsibe. Tetejét szórjuk meg vékonyan liszttel és süssük kb. 15 percig, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 200 fokra és süssük még kb. 30 percig. Hagyjuk kihűlni.:)

1. változat - tömörebb, bár lehet kevésbé látszódik



2013. január 6., vasárnap

Csokoládés-írós palacsinta

Rég volt már a blogon palacsinta, nem? :) Íróval készült palacsintát még nem is ettem (se kakaós tésztájút). Finom, könnyű. Én eszegettem mellé egy kis gránátalmát is.


Hozzávalók (kb. 35-40 db):

20 dkg liszt
2 dkg kakaópor 
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
csipet só
1 ek cukor
4,5 dl étkezési í
(sparban kapható)
2 tojás
2 ek olvasztott vaj
1 dl tej
olaj a sütéshez

Keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor szódabikarbóna, só és cukor) egy edényben.
Tegyük keverőtálba a tojást, olvasztott vajat és az írót. Amint jól elkevertük, adjuk hozzá a száraz hozzávalókat és adjuk folyamatosan hozzá a tejet. Keverjük simára. 
Melegítsük elő a teflon serpenyőt, pár csepp olajjal kenjük ki. Egymástól kellő távolságra kb. 2 evőkanállal tegyünk a forró serpenyőbe úgy, hogy ne ragadjanak össze.
Amikor megjelennek a buborékok, fordítsuk meg a tésztát és süssük meg a másik oldalát is. 
Csokoládéöntettel, juharsziruppal tálaljuk. 

forrás: Rachel Allen (csak én kakaóval készítettem)

További palacsinta receptek itt. :)