2012. szeptember 30., vasárnap

Mogyorós-vajkaramellás csokoládétorta

Rachel Allen. Sokadjára. Ez van, jó a könyv, jó a csaj, jó a recept. Bevallom, engem nem igazán érdekel, hogy rossz a fordítás. Ebben a receptben is volt elírás, kifelejtés, de eddig vhogy minden receptet megfejtettem és sikeresen elkészítettem. Ez a brutál csokis-karamellás pite a családnak készült. Én épp csak egy falatkát kóstoltam, hogy beszámoljak róla és hát az az igazság, hogy ez egy kötelező darab. :)Ha ettem volna egy szelettel, az egész heti torna + diétámat csesztem volna el, na az meg most nem pálya, de nektek hajrá! Sokan legyetek rá, mert 1 szelet bőven elég. Tömény, de nagyon finom.


Hozzávalók:

1 adag édes, omlós tészta 
(28 cm-s piteformához)

25 dkg liszt
12,5 dkg vaj, felkockázva
1 kisebb tojás felverve
2,5 dkg porcukor

/Ez a mennyiség elegendő egy 28 cm-es vagy két 20 cm-es négyszögletes forma kibéleléséhez. A sületlen tésza kiválóan fagyasztható. Néhány napig a hűtőben is eláll./

A lisztet, porcukrot és a vajat robotgépbe tesszük. Néhány percig keverjük, majd hozzáadjuk a felvert tojás felét és tovább keverjük. Addig keverjük, amíg a tészta épp összeáll. (Ha kézzel készítjük, a vajat morzsoljuk a lisztbe, majd kézzel gyúrjuk bele a tojást.) 
A tésztát 3 cm vastagságúra kilapogatjuk, frissentartó fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük. 

Kivesszük a tésztát a hűtőből és frissentartó fólia között sodrófával kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd a formába helyezzük. Ujjunkkal igazítsuk el, majd tegyük vissza a hűtőbe kb. 20 percre.

Vakra sütés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Még hidegen kibéleljük a formát sütőpapírral úgy, hogy a peremén jóval túl érjen. Megtöltjük sütőbabbal* és 15-20 percig sütjük, amíg a tésztát száraznak nem érezzük. Eltávolítjuk a babot és a sütőpapírt, lekenjük a maradék felvert tojással és visszatesszük 2 percre a sütőbe. Kivesszük a sütőből, félretesszük és elkészítjük a tölteléket. (akár egy nappal előre is elkészíthetjük a tésztát)


Mogyorós-vajkaramell

5 dkg vaj
0,75 dl habtejszín
10 dkg barnacukor
20 dkg törökmogyoró
(egész szemű mogyoró megpirítva, megpucolva és durvára aprítva)

A mogyorós vajkaramellhez a vajat, habtejszínt és barnacukrot nyeleslábosba tesszük, felforraljuk és gyöngyözve főzzük 2-3 percig, amíg kissé be nem sűrűsödik. Hozzákeverjük a mogyorót, majd levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni és szétterítjük a tortán. (én rögtön ráöntöttem)

/Mogyoró pirítása: 180 fokra előmelegített sütőben a mogyorókat kb. 8-10 perc alatt megpirítjuk. Majd egy konyharuha segítségével a héját ledörzsöljük, amennyire csak tudjuk./


Csokoládékrém

2 dl habtejszín
20 dkg étcsokoládé (min. 65%) apróra tördelve

A csokoládét tegyük egy tálba. A tejszínt épp csak forraljuk fel, öntsük rá a csokoládéra és keverjük folyamatosan, amíg a csokoládé el nem olvad. Öntsük rá a mogyorós vajkaramell rétegre.

A tortát tegyük hűvös helyre, amíg a csokoládékrém meg nem köt. Ha hűtőbe tesszük, akkor hagyjuk, hogy tálalás előtt újra szobahőmérsékletűre melegedjen.

Tipp: tetejét reszelt csokoládéval is megszórhatjuk, vagy kakaóporral, vagy amivel szeretnénk.


További Rachel Allen receptek: ITT. A könyv megvásárolható: T.bálint Könyvkiadótól.

*Sütőbab beszerezhető: Gasztroshop

2012. szeptember 24., hétfő

Túrós gofri

Egészséges(ebb) változat. Mivel nem lett édes a tésztája Bence pl. mini pizzaként ette. Én azért csináltam magamnak egy kis túrós fügehabot mellé. Ami málnával biztos jobb, de az  nem volt otthon. Fügét meg sikeresen beszereztem az aldiból. Hétvégén akciós volt. :)

                         

Hozzávalók (kb 7-8 db):

125 g sovány túró
60 g vaj
3 ek xukor/xilit
1 citrom reszelt héja
150 g zabpehelyliszt
(nálam ez olcsó zabpehely ledarálva)
125-130 ml tej
3 tojás

Hab: 125 g túró, 1 ek xukor/xilit, 3-4 pucolt füge, 1 kupica fügepálinka (ha van)


Tegyük a túrót, citromhéjat a keverőtálba. Olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a xukrot/xilitet, keverjük el benne, hogy feloldódjon. Keverjük a túróhoz és alaposan keverjük össze. Majd szitáljuk bele a lisztet és apránként adagoljuk hozzá a tejet is. A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük a túrós masszához, a fehérjéből verjünk habot és azt is adjuk hozzá a túrós masszához.  Süssük ki.

A hab hozzávalóit turmixoljuk össze. És kész.

2012. szeptember 23., vasárnap

Zöldleveles borsóleves

Ismét Rachel Allen. :) A recept úgy kezdődik, hogy "A férjem, Isaac ezt a levest kb. 10 perc alatt készíti el..." Nos, a pasim, Bence ezt a levest kb. 15 perc alatt készíti el, mosogatással együtt. 
Emőke, azaz én pedig kb. 10 perc alatt tűntetem el. (durván bezabáltam belőle :)) Na szóval a leves csúcsszuper...! Ajánlom! Egészséges is. Bencefőzteleves! Az mindig finom, benne van a szeretete is. :)
A recepten módosított picit (zárójelbe írom az eredetit)


Hozzávalók 4-6 főre:

1 l zöldség- vagy csirkealaplé
5 újhagyma, megtisztítva és felszeletelve (eredeti: 6)
3 gerezd fokhagyma, megpucolva és megtörve (eredeti: 4)
só, fehérbors
400 g borsó, frissen vagy fagyasztva (eredeti: 450 g)
100 g ruccola, aprítva (eredeti: 250 g vízitorma, ruccola vagy spenót, vagy ezek keveréke)
200 ml habtejszín


Az alaplét, az újhagymát és a fokhagymát lábosba tesszük, sózzuk-borsozzuk és felforraljuk. 4 percig forraljuk, amíg a hagyma meg nem puhul, majd hozzáadjuk a borsót és magas lángon főzzük, majd amikor felforrt, levesszük a fedőt.
1 perc múlva hozzáadjuk a durvára aprított leveleket és további 0,5-1 percig főzzük, amíg a borsó és a levelek meg nem puhulnak. Hozzáadjuk a tejszínt és azonnal turmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Ennyi. 

Rachel Allen további, már elkészített receptjei itt találhatóak.
A köny pedig a Tbálint Kiadónál megvásárolható. 

2012. szeptember 20., csütörtök

Jill Colonna féle macaron

Az előző posztban bemutattam Jill Colonna: Akarom, mert makaron! c. könyvét, melyet a T.bálint Kiadótól kaptam. És íme az eredmény egy közel sem csúcsszuper sütővel.

Tudom nem tökéletes kinézetre, mert kicsit oldalara nőttek a talpak (a képet is csak úgy lőttem), mert anyukám villanytűzhelye sem épp mai darab, hőfokot se tudtuk pontosan belőni, hátul jobban sült minden, mint elől...na de ennyit a sütőproblémáról, végülis lett talpas, sima felszínű, belül nem lyukas finom macaronom. Ízre is, állagra is teljesen rendben van. A folyton emlegetett sütőproblémám pedig egyszer meg lesz oldva. :)

Munkaeszközök:
1. digitális konyhai mérleg
2. habverő (jobb fajta)
3. nagy spatula (gumi, szilikon)
4. eldobható habzsák 
5. sima végű nyomócső (8-10 mm átmérőjű)
6. tésztavakaró lap
7. tepsi, zsiradékmentes sütésre alkalmas sütőpapírral (vagy szilikon)
8. szita
9. 2 mély keverőtál

Hozzávalók(2 tepsihez):

75 g tojásfehérje (4-5 napig érlelve)
50 g kristálycukor
90 g mandulaliszt
135 g porcukor

1. A sütőlemezt sütőpapírral leterítjük és félretesszük.
2. A tojásfehérjéket szobahőmérsékleten, a habverő magas fokozatán fényes habbá verjük, közben a cukrot apránként hozzáadjuk.
3. A porcukrot a másik keverőtálba töltjük, a mandulalisztet beleszitáljuk.
4. A porcukrot és mandulalisztet alaposan keverjük össze.
5. A tojáshabot a cukros-mandulás keverékbe kanalazzuk, spatulával jól összedolgozzuk. (határozott mozdulatokkal, de óvatosan dolgozzunk, nehogy a habot "összetörjük".)
6. A már egynemű keveréken (makaronage) dolgozzunk még a tésztavakaró segítségével. A lapocskát lenyomva, előre-hátra mozgatva, masszírozó mozdulatokkal az összes légbuborékot kipréseljük, kb. 5 perc alatt, míg a keverék simává, egyneművé válik.
7. Az eredménynek ragyogóan lágynak kell lennie. Akkor jó, ha "szalagot" képez a tésztavakarón.
Ha a keverék túl folyós, a makaron lapos lesz. Ha túl sűrű, törékeny lehet.
8. A keveréket a spatulával a habzsákba átkanalazzuk.
9. A sütőpapírral borított sütőlapra nyomjuk a kívánt méretű korongokhoz szükséges keveréket (3 cm-s átmérőjűt a közepes makaronokhoz)
Hagyjunk  a korongok között kellő távolságot, mert a kinyomás után még "terjeszkednek".


10. 30 perc pihentetés. Ez segít a talpazat kialakulásában. Ha a korongok felülete érintésre szilárdnak bizonyul, készek a sütésre.
11. Amíg a makaron pihen, a sütő hőmérsékletét 160 fokra állítjuk. Ha nem légkeveréses a sütőnk, a hőmérséklet lehet kicsit magasabb.
12. A makaront mindig a sütő középső rácsán süssük 10-12 percig.
13. Párosítás - töltés. :)


És ami a lényeg, Ami nekem nagyon tetszik a könyvben, és amit én csak úgy hívok, hogy Tojásfehérje kisokos!! Íme egy-két példa a kisebb mennyiségű makaronokhoz:

50 g tojásfehérje
30 g kristálycukor
60 g mandulalsizt
80 g porcukor

50 g tojásfehérje
33 g kristálycukor
60 g mandulalsizt
90 g porcukor
 
60 g tojásfehérje
40 g kristálycukor
72 g mandulalsizt
108 g porcukor

75 g tojásfehérje
50 g kristálycukor
90 g mandulalsizt
135 g porcukor

75 g tojásfehérje
40 g kristálycukor
90 g mandulalsizt
125 g porcukor


(a képet majd átcserélem, ha tesómnál is tettem próbát...vagy persze ha befogad bárki 2 órára, akinek szuper tűzhelye van..megyek) :) Kap cserébe macaront. Én diétán vagyok úgyis. ;) 

Aki pedig szeretné megvenni a könyvet, itt a T.bálint Kiadótól megrendelheti. 

2012. szeptember 14., péntek

Jill Colonna: Akarom, mert makaron!

T.bálint Könyvkiadó jóvoltából ismét egy nagyon szuper könyvet tarthatok a kezemben, mégpedig Jill Colonna: Akarom, mert makaron! című könyvét. Nagyon örültem az újabb megkeresésnek! Imádom a macaront, bár kb. 1,5 évvel ezelőttig azt se tudtam mi az?! :) Aki esetleg még nem tudná, hogy mi is ez az apró süti, ami tényleg függőséget és jó sok plusz kilót eredményez, annak egy kis infó itt. :)


A könyvről:


"A gyönyörű fotók és jobbnál jobb receptek sokaságát rejtő Akarom, mert macaron! című könyvecske szerzője, a skót származású Jill Colonna közel 20 esztendeje Párizsban él. Ez azt jelenti, hogy nem a levegőbe beszél, amikor meggyőződéssel állítja: Te is készíthetsz igazi, párizsi macaront, akár egy született francia – hiszen neki már nagyon is sikerült!
Jill így ajánlja a macaront a leendő függőknek: „Ha egyszer elkészíted, a rabjává válsz. A macaron elképesztően finom, és egyedülállóan stílusos csemege. A családod és a barátaid is varázslat alá kerülnek általa: nyújtsd át nekik akár elragadó ajándékként vagy esküvői figyelmességként, lepd meg őket étvágygerjesztő és látványos macaron aperitiffel, amikor vendégül látod őket vacsorára, vagy rukkolj elő vele édes levezetőként az étkezés végén, mintegy megkoronázva azt. Csakhogy nem szükséges egy vagyont kiadnod macaronra, mert igenis el tudod készíteni Te magad!”
Jill lépésről lépésre, érthetően és kiválóan kalauzol végig valamennyi fázison, fanyar humorral osztja meg tapasztalatait olvasóival. Teszi mindezt azért, hogy bárki képessé váljon ezeknek az aprócska, ízekben és színekben tobzódó kis csodáknak az előállítására – akárcsak egy született francia."


Volt már pár macaron-próbálkozásom. Kudarc-kudarc hátán. Hát ennyire béna nem lehetek, így elmentem a Chéfparadéba egy macarontanfolyamra, ahol Dóri úgy elmagyarázott mindent, hogy simán elkészítettük a tökéletes macaronokat, ami állagra belül is tökéletes volt és itt tudtam meg, hogy gázsütővel ne is próbálkozzak. Cukorszirupos, azaz az olasz meringue változatot készítettük. Ezt a verziót nem is láttam a blogokon. És ilyen szépségek lettek.




Aztán rá pár napra Mandulasarok Noémi rukkolt elő vele, mégpedig hófehér makaronokkal! Végre valaki! És volt párszor alkalmam kóstolni a macaronjait...igen, tökéletes. Állagra is, ízre is.
Aztán hirtelen mindenki cukorszirupos makikat kezdett el gyártani. :)) Így végre megoszthattam én is a tanfolyamon szerzett tapasztalataimat, receptet.

Nos, ebben a könyvben más a recept, ezért is kíváncsian várom, mit sikerül kihoznom belőle. Az alaprecept szerintem rendben, felsorolás a kellékekről, képek a fázisfotókról, csodaszép képek a macaronokról. Sokféle töltelékrecept, ötletek. Bonbonokhoz is tökéletes lesz. :) Pár recept a tojássárgája felhasználására és egy igen hasznos összefoglaló a könyv végén, ha netán más mennyiségű a tojásfehérjénk, akkor ahhoz visszonyítva miből-mennyi kell.

Macaronfüggőnek sztm nagyon hasznos a könyv. Itt meg lehet venni, akciósan, sztm jó áron van, megéri: T.bálint Könyvkiadó

Már öregednek is a fehérjék... ;) Kerítek egy villanytűzhelyet. :) Valaki fog nekem örülni. ;)