2012. június 28., csütörtök

After eight jégkrém

Praliné Zsuzsi a hibás. :))) Mindenkit megfertőzött. A házi magnumjánál írta le, miként lehet vékony csokiréteget varázsolni a jégkrémre. Szuper technika. Mellesleg végre tudok magamnak készíteni xilites, egészséges jégkrémet, melyet bűntetlenül fogyaszthatok. :) Egy közös fagyizásunk alkalmával pedig beavatott a műhelytitokba, hogy minimum 80 fokig "főzzem" a tojás sárgáját. :)))


Amikor az Árkádban fagyizok, mentoloscsokisat mindig veszek. Az jó zöld (nyilván részben a sziruptól, részben zöld ételfestéktől). Abba kevernek még csokit - sztracsiszerűen, szóval jó ötlet, majd kipróbálom úgy is)

Tehát rendeltem a Gasztroshoptól én is formát. Pikk-pakk rendben meg is érkezett minden. Szerintem teljesen jó áron kapható. (cookup standokon jóval drágább)
A mini formához tartozó receptfüzetben az első amit megláttam "mint and chocolate after eight". Juhhúúú...máris robogtam készíteni. :)
Hozzávalók:
(4 db mini és 1 db nagy jégkrémhez)

1,5 dl habtejszín
2 tojás sárgája
3 dkg porcukor (vagy xilit)
2 ek menta szirup *

csokiburokhoz:
15 dkg étcsokoládé
5 dkg kakaóvaj **

Egy lábasban vizet forralunk. Ráteszünk egy másik edényt, amibe beleütjük a tojások sárgáját. Habverővel elkezdjük keverni. Hozzáadjuk a cukrot és jó habosra keverjük. (vagy 80 fokig). Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a menta szirupot valamint a habtejszínt. Elkeverjük, formákba töltjük és mélyhűtőbe tesszük.


Amikor elkészült a jégkrém, megolvasztunk 15 dkg étcsokoládét és 5 dkg kakaóvajat. Célszerű egy bögrét használni. Összekeverjük és gyors mozdulattal megmártogatjuk a jégkrémet. A csoki szinte azonnal dermed. Akár visszatehetjük mélyhűtőbe vagy meg is ehetjük azonnal. :) (kakaóvaj hiányában is elkészíthető, akkor vastagabb csokiréteget kapunk)


*mentaszirup - Culinaria Italia-nál lehet kapni itt
**kakaóvaj: Goodwill, Chefparade, esetleg gyógyszertár

És aki After Eight bonbont szeretne, az kattintson ide. :) 

2012. június 25., hétfő

Strawberry granita, avagy epres jégkása

A melegben mindig jól jön egy kis hűsítő jégkása, nem? (az már más kérdés, hogy most hideg van :D)
El tudtam volna még fogyasztani belőle 1-2 adaggal. Kár, hogy csak fél kg eprünk volt itthon. Az én részemet feltúrbóztam egy kis fehér rummal. :) Annyira piros és annyira eperízű (volt)!! Imádtam! :)


Hozzávalók (4 adag = 1 liter)
(én fél adagot készítettem)

1 kg megtisztított eper
7,5 dkg cukor (vagy xilit)
2,5 dl víz
pár csepp citromlé





Szeleteljük fel az epret és öntsük egy nagyobb lábasba. Adjuk hozzá a cukrot (vagy xilitet) és kis lángon kevergessük addig, míg a cukor (vagy xilit) fel nem olvad. Vegyük le a tűzről, fedjük le és szobahőmérsékleten hagyjuk állni 1 órát. Időnként kavargassuk át.


Adjuk hozzá a vizet, citromlevet és turmixgéppel pürésítsük. A magok miatt passzírozzuk át. Öntsük egy tálkába és tegyük mélyhűtőbe.


Granita szabályok: Első alkalommal 1 óra után ellenőrizzük a keveréket. Amint elkezd fagyni, fogjunk egy villát és a szélén befagyott részeket törjük át és toljuk középre. Minden nagyobb jégdarabot törjünk át. Utána 30 percenként ismételjük meg ezt a folyamatot, addig míg el nem készül a granitánk.


Forrás: The Perfect Scoop by David Lebovitz   145. o. - Ezt a csodás könyvet Praliné Zsuzsi adta kölcsön. Itt is köszönöm. :)

2012. június 24., vasárnap

Mojito mousse bonbon

A kedvenc koktélom a mojito! Imádom a mentát. Sokáig agyaltam, hogy miként lehetne elkészíteni bonbon formában. Először folyékony tölteléket szerettem volna, mint amilyen a konyakmeggy, végül mousse-os lett. :) Nekünk nagyon ízlett...szigorúan lehűtve fogyasszuk. :)


Hozzávalók: (18 db)

kb. 20 dkg étcsokoládé (65,1%)

1 tk zselatin (horváthrozi)
1 lime leve + héja
5 dkg barna cukor
3 ek fehér rum
min. 2 tk aprított friss mentalevél
 1,8 dl habtejszín

mágneses polikarbonát forma
transzferfólia


Előkészítjük a mágneses polikarbonát formát, beletesszük a méretre vágott transzferfóliát (használatáról ITT írtam). Ezek hiányában készíthetünk csokoládéhüvelyeket másik formával, vagy akár vehetünk készen is és akkor csillagcsővel megtölthető. 
Az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. (képes temperálás polikarbonát formában: itt található, képes beszámoló szilikonos formában: itt található). A csokoládé szilárdulásáig a formát hűtőbe tesszük


Elkészítjük a krémet. Keverjük össze a zselatint a lime levével és hagyjuk állni 5 percet. Adjuk hozzá a cukor felét, rumot és kis lángon keverjük addig, míg a cukor és a zselatin fel nem olvad. Tegyük félre hűlni. 
Verjük habbá a tejszínt a maradék cukorral, adjuk hozzá a lime héját, valamint az apróra vágott mentaleveleket. Keverjük a habhoz a zselatinos keveréket, majd töltsük meg a formát. Tegyük hűtőbe szilárdulásig, majd az újratemperált csokoládéval zárjuk le a bonbonokat. Kb. 1 óra múlva fordítsuk ki a formából.


off: Vicces volt talpazni, ugyanis a mágnes folyton odatapasztotta a spaklimat, mert ugye vékony formáról van szó. :)

Egy jó kis koktélt hozzá? :)) 

2012. június 22., péntek

Csokoládés-mandulás torta


Nővéremnek és Anyukámnak készült. Szülinapoztunk. Bevallom nem akartam túlbonyolítani a torta kérdést. Így pont kapóra jött Rachel Allen könyve. :)))) A könyvben konyakos krém kerül a torták közé, sztm ez most nem bírta volna ki az utat, ezért lekvár került bele (de leírom a konyakos krémet, hátha vki úgy szeretné elkészíteni). A tetejére Anyukámék kertjéből frissen szedett málna került. Úgy szedtem, hogy egyet a számba, egyet a tálkába. :)))
Egyébként ezt a tortát a tvpaprikán is elkészítette Rachel A. (ott rebarbarás krémmel, de az egy másik tortarecept) Mikor láttam belülről milyen csokis, azonnal becetliztem a könyvben. :)) No meg liszt helyett mandula! Így végülis ez egy csokis-mandulás gluténmentes torta. :)


Hozzávalók:

12,5 dkg étcsokoládé (nálam 65,1%-os)
4 tojás
15 dkg barna cukor 
(könyv kristálycukrot ír, tv-ben is barnát használt)
15 dkg őrölt mandula

porcukor a szóráshoz
tetszőleges lekvár a kenéshez
tetszőleges gyümölcs a díszítéshez

Konyakos krém (ha nem lekvárral töltjük):

1 dl zsíros tejszín
1-2 ek porcukor a tálaláshoz
2 ek konyak (vagy más alkohol, pl rum vagy cointreau)



A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
Két 18 cm-s tortaforma oldalát kikenjük olajjal, az alját pedig kibéleljük sőtőpapírral. (nekem 2 db 20 cm-s szilikon formám van - az élet így sokkal egyszerűbb, csak kikentem olvasztott vajjal)
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk. 
Amíg olvad a csokoládé, a tojásokat és a cukrot keverőtálba tesszük és robotgép segítségével kb 5-8 percig keverjük, amíg habos nem lesz. (nekem kever a gép magától, így közben tudtam a csokoládét folyamatosan tudtam kavargatni)
Amikor a csokoládé felolvadt, hagyjuk 1 percig hűlni, majd a tojásos-cukros keveréket állandó kevergetés mellett a csokoládéra öntjük és összekeverjük. (én a csokit öntöttem a keverőtálba bele...így is működött :D)
Végül óvatosan hozzákeverjük a mandulát is. 


A keveréket szétosztjuk a két formába és 17-22 percig sütjük, amíg a sütemény teteje érintésre szilárd nem lesz. (R. A. sütőjében 19 perc alatt készült el, a miénkben 15 perc alatt) Mindenesetre ne süssük túl.
Mielőtt rácsra borítanánk hagyjuk 10 percet hűlni a formákban. Miközben hűl, a taeteje és az oldala ropogóssá válik és kicsit összetöredezik. (nálam ez elmaradt, sütőproblémára hivatkozom, szóval olyan brownie-szerűnek kell lennie)
Mikor kihűlt kenjük meg lekvárral az egyik tortalapot, helyezzük rá a másikat és szórjuk meg porcukorral.



Konyakos krém: A tejszínt épp csak felverjük, majd beleforgatjuk az átszitált porcukrot és a konyakot. A konyakos krémet az egyik tortalapra kenjük, rátesszük a másik lapot és a tetejét megszórjuk porcukorral.

És egy kis személyes érdekeltségű reklám. :) Sógorék boltjában, ahova egyébként is érdemes betérni (Fakéz Kft.) lehet kapni ezt a natúr tortatartót 1.980,-Ft-os áron. Rajtam keresztül is lehet rendelni. 20 cm-s torta fér rá.

Én kipingáltam fehérre és ilyen lett. :)


Forrás: Rachel Allen: A család kedvencei c. könyv - mely megrendelhető a T.bálint Könyvkiadótól

2012. június 21., csütörtök

Gyümölcsös muffin

Újabb Rachel Allen recept. :) Bencét egy ideje zavarta az erdeigyümölcs mix maradéka a mélyhűtőben, így ebben a muffinban végezte. :) 12 hatalmas darab lesz belőle, bármilyen gyümölcsöt használhatunk hozzá. 7.20-ra már kész is voltam vele. :)))) Finom, egyszerű, nem túl édes, nekünk való muffin.


 Hozzávalók:

 Nedves hozzávalók:
 2 tojás
1 dl tej
1 dl natúr joghurt 
0,75 dl olaj
1 tk vaníliakivonat
20 dkg erdei gyümölcsmix

 Száraz hozzávalók:
22,5 dkg liszt
3 tk sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
1/4 tk só
1/2 tk fahéj

10 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg barna cukor + 1-2 ek a szóráshoz


A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A muffintepsit kibéleljük kapszlikkal (én szilikonosa kapszlikat használok, abból nem kell kirágni a muffint).

A tojásokat kissé felverjük, hozzáadjuk a tejet, joghurtot, olajat, vaníliát és a felaprított gyümölcsöket. 

A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat egy másik tálba szitáljuk.  Hozzáadjuk a teljes kiőrlésű lisztet és a barna cukrot. Összekeverjük. 

A száraz összetevőket összekeverjük a nedvessel. Addig keverjük amíg a massza össze nem áll. Ne keverjük túl. 


A keveréket a formába töltjük, megszórjuk a tetejüket barna cukorral (ettől ropogós lesz) és kb. 20-25 percig sütjük. 


Elmo-t ezúton is köszönöm Murphy's Laboratory Csillának (facebookon itt), aki kérésemre pikk-pakk elkészítette gyurmából elmooooo-t!  :) (és cookie monstert is) :D

További Rachel Allen receptek itt.
Forrás: Rachel Allen: A család kedvencei c. könyv - mely megrendelhető a T.bálint Könyvkiadótól

2012. június 17., vasárnap

Bazsalikom-lime túrófagylalt (VKF 49.)

...és jégkrémbonbon. Mentával szerettem volna elkészíteni, a mojito feeling miatt, de az kiszáradt. :) No majd legközelebb, mert a fagyi nagyon-nagyon finom és rém egyszerű! Gép nélkül is elkészíthető, sőt cukorbeteg változatban kristálycukor helyett xilit/xukor használható.
Mandulasarok Noémi a VKF (Vigyázz, Kész, Főzz) 49. játékának háziasszonya, melynek témája a fehér és...esetünkben a zöld.


Hozzávalók:

25 dkg túró
1 pohár natúr joghurt (150g)
3 ek kristálycukor(vagy xukor/xilit)
1 db lime héja + leve
friss bazsalikom
2 dl habtejszín

fagyibonbonhoz: üreges fehér csokoládéhüvely (elhagyható)


Tegyük keverőtálba a túrót, joghurtot, cukrot, lime reszelt héját, levét és a friss bazsalikomot. Turmixoljuk át.


Az előre behűtött tejszínt verjük habbá és óvatosan keverjük hozzá a túrókrémhez. Vagy hűtsük le a krémet és tegyük fagylaltgépbe, és készítsük el a fagylaltot. Vagy fagyigép hiányában tegyük egy 1 literes tálba a krémet, helyezzük mélyhűtőbe és 30 percenként turmixoljuk át, addig míg meg nem szilárdul. (kb. 3-4 alkalom)


Forrás: Szuflé 2012. tavasz száma átmódosítva

2012. június 10., vasárnap

Banán-karamell bonbon

Egy ideje szerettem volna már elkészíteni ezt a bonbont. Főleg a banán ganache miatt. A karamellréteg pedig balzsamecetes, pontosabban nálunk fehérborecetes. Picit féltünk tőle, de tökéletes párosítás. :)


Hozzávalók (kb. 20 bonbonhoz):

Balzsamecetes karamell

50 g cukor
20 g balzsamecet (v. fehérborecet)
20 g vaj
csipet só
5 tk habtejszín

Banán ganache:

110 g érett banán
15 g cukor
5 g méz
65 g tejcsokoládé
 
Előkészítjük a polikarbonát formát. (ha használunk csillámport, egy ecset segítségével kenjük ki a formát). 
Az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. (képes temperálás polikarbonát formában: itt található, képes beszámoló szilikonos formában: itt található). A csokoládé szilárdulásáig a formát hűtőbe tesszük.
Karamell: Karamellizáljuk a cukrot közepes barna színűre. Óvatosan adjuk hozzá a balzsamecetet (érdemes egy kicsit előmelegíteni, akkor talán annyira nem fröcsköl) majd közvetlen utána a vajat és a sót.  Habtejszínnel kicsit lazíthatunk az állagán. (eredeti receptben nem szerepel)


Ha kihűlt a karamell (ne várjuk meg a teljes szilárdulást) tegyünk kb. teáskanálnyi adagokat a csokihüvelyek aljába és tegyük hűtőbe a formát.


Banán ganache: Pürésítsük a banánt (maradhat darabos is) majd tegyük egy lábasba. Adjuk hozzá a cukrot és a mézet. Mikor elolvadt a cukor vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a tejcsokoládét. Keverjük homogénre. Ha kihűlt kanalazzuk a karamellréteg tetejére. 


Tegyük hűtőbe, közben újratemperáljuk a csokoládét és dermedést követően lezárjuk a bonbonok alját. Kb. 1 óra múlva kifordítjuk a formából.

Forrás: Jean-Pierre Wybauw: Fine Chocolates Great Experience 3 - eredeti recept negyedelve

2012. június 9., szombat

Teljes kiőrlésű kenyér zabpehellyel és magokkal

Íme egy egészséges, low carb kenyér Rachel Allentől. :) Bár Bence rendszeresen csinál magának DNK kenyeret, azt sajnos én nem igazán fogyaszthatom. Ez viszont bejövős és Bencének is, aki közölte, ez sokkal jobb, mint amit eddig készítettem tk-kenyér...Ez tény. A legtöbbje kukában végezte...ennek meg már hiányzik majdnem a fele. :))) Picit nehéz szeletelni, lehet legközelebb gyümülcskenyér formában fogom készíteni. Ez is gyorsan készül...


Hozzávalók:

200 g teljes kiőrlésű liszt
75 g sima liszt
75 g (szezámmag, mák, naprafogómag, tökmag...stb. keveréke)
50 g zabpehely
25 g zabkorpa
1 tk só
350-400 ml meleg víz
1 ek méz
15 g friss élesztő (vagy 7 g szárított élesztő)
1 ek olaj

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy 900 g-os kenyérformát kibélelünk sütőpapírral. Tegyünk félre a 75 g magkeverékből kb. 2 evőkanálnyi a kenyér tetejére.

A keverőtálban összekeverjük a liszteket, magokat (kivéve, amit a kenyér tetejére szántunk), zabpelyhet, korpát és a sót és csináljunk egy mélyedést.

100 ml langyos vízbe keverjük bele a mézet és morzsoljuk bele az élesztőt (vagy szórjuk bele a szárított élesztőt). Hagyjuk kb. 5 percig állni, amíg hab képződik a tetején. 
Öntsük a keverőtálban lévő mélyedésbe, adjuk hozzá az olajat és folyamatosan adagoljuk hozzá a kb. 300 ml  langyos vizet. Közben keverjük a gép dagasztó karjával (de a sima is viszi, mivel a keveréknek nedvesnek és lazának kell lennie - ha nem az, adjunk hozzá még pici vizet)


Öntsük a masszát a kenyérformába, szórjuk meg a félretett magokkal. Fedjük le konyharuhával és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg a teteje el nem éri a forma tetejét. (kb. 20-30 p)
Levesszük a konyharuhát és 1 órára sütőbe tesszük.

Amikor elkészült, kivesszük a formából és ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Ha kongó hangot ad ki, amikor megkopogtatjuk az alját, akkor kész. Ha nem, tegyük még vissza 5-10 percre. Rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni......hagyjuk kihűlni. ;)))

Forrás: Rachel Allen: A család kedvencei c. könyv - mely megrendelhető a T.bálint Könyvkiadótól
 

2012. június 8., péntek

Skót palacsinta

Rachel Allen napokat tartok, sorry. :))) Hát ez a könyv most nagyon nagy kedvenc. :) Kb. 15 perc alatt lett kész 12 db habkönnyű palacsinta.


Hozzávalók:

100 g liszt
1 tk sütőpor
25 g kristálycukor
csipet só
1 tojás
125 ml tej
néhány csepp olaj

Melegítsük fel a teflon serpenyőt és enyhén olajozzuk ki. Mire felmelegszik, kész is a tészta. :) 
Tegyük egy keverőtálba a lisztet, sütőport, cukrot, sót és keverjük el. Adjuk hozzá a tojást majd lassan a tejet. Addig keverjük, míg csomómentes keveréket nem kapunk. 

Egymástól kellő távolságra, kb 2 evőkanállal tegyünk a forró serpenyőbe, hogy ne ragadjanak össze. Amikor megjelennek a buborékok, vagy ha már aranybarna színű, fordítsuk meg.


Akit esetleg érdekelne a könyv: itt írtam róla, T.bálint Könyvkiadótól meg is lehet rendelni. 

És érdemes náluk a hírlevélre feliratkozni, mert előfordul, hogy szerdánként megőrülnek és hihetetlen akciót csinálnak..mint pl. most vasárnapig Michel Roux: Tésztavarázs és Gordon Ramsay: Mennyei halételek c. könyvét lehet megvenni 1990,-Ft-os áron. Klikk ide.

2012. június 7., csütörtök

Citromos keksz

Újabb gyors, hétköznapokra szóló recept Rachel Allentől. A könyvről bővebben itt írtam. :) Olyan egyszerű a recept, hogy most úgy írom a hozzávalókat, hogy nincs is előttem a könyv. :))



Hozzávalók :
(36 db 2,5 x 2,5 cm-s keksz lett)

175 g sima liszt
1 citrom reszelt héja
100 g puha vaj
50 g kristálycukor

Tegyük egy tálba a lisztet és a citromhéjat. Keverjük ösze. Adjuk hozzá a vajat és jól morzsoljuk össze. Végül adjuk hozzá a cukrot és gyúrjuk össze kézzel. Ne adjunk hozzá semmi folyadékot. Csak gyúrjuk és gyúrjuk. Összeáll. Nekem is összeállt, Livinek is összeállt. :)


A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztagombócot lapítsuk ki kicsit, tegyük a hűtőbe kb. 15 percre. Lisztezett deszkán 5 mm vastagságúra nyújtsuk ki (célszerű fóliát rátenni a tésztára és úgy nyújtani, nem fog a fóliára tapadni a vaj) és szaggassuk tetszőlegesen. 
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgassuk (nem kell sok helyet kihagyni, nem mozdulnak a kekszek) és süssük 6-10 percig, míg aranyszínű nem lesz. Rácson hagyjuk kihűlni. Magában is finom omlós, ropogós, és lekvárral* összetapasztva is finom. :) /*eper-rebarbara dzsem, még nem került posztolásra/


Forrás: Rachel Allen: A család kedvencei c. könyve - Megrendelhető: T.bálint Könyvkiadótól

2012. június 6., szerda

Rebarbara és gyömbér lekvár

A sok egyszerű és gyorsan elkészíthető recept közül nem tudtam választani, így a rebarbara döntött (nehogy megromoljon ugye) és ez lett az első recept, amelyet kipróbáltam Rachel Allentől. A család kedvencei c. könyv az én épp aktuális kedvencem is. :)  Friss, piros belsejű rebarbarát pedig a lidlből sikerült szerválni.  


Minden leszámítva, kb 30 perc alatt kész is voltam. Igaz a lenti mennyiség felét készítettem, de pikk-pakk elkészültem. A fél adagból nekem 3 x 2,2 dl lekvár lett.
Hozzávalók:

900 g rebarbara, megtisztítva és felszeletelve
900 g cukor
100 ml víz
3 ek friss, reszelt gyömbér
75 ml citromlé

"Egy csészealjat a fagyasztóba teszünk. A hozzávalókat nagy lábosban, közepes lángon felmelegítjük és kevergetjük, amíg a cukor fel nem oldódik. A lángot nagyra állítjuk és felforraljuk, majd 15 percig forraljuk, amíg el nem készül. /Nekem 20 perc volt./
Hogy leellenőrizzük, hogy a lekvár elkészült-e, egy kanálnyit a lehűtött csészealjra helyezünk és átnyomjuk az ujjunkat a lekvárgombócon - ha a tetején képződött bőr összeráncosodik, amikor megnyomjuk, akkor elkészült. Fertőtlenített befőttesüvegekbe töltjük és lezárjuk, amíg még meleg."

Ennyi. :) Finom, fűszeres...! Ajánló itt.

2012. június 4., hétfő

Svéd mandulatorta (IKEA)

Ha netán az Ikeában ebédelünk svéd húsgolyót, amelyet azóta is igen sokszor készítünk el itthon, mindig a tálcára pakolok egy szelet mandulatortát. Nekem kedvencem. :)
Sok külföldi oldalt végignéztem, magyart is, de bevallom őszintén nem volt kedvem kísérletezni.
Aztán nem oly rég Strawberry blogszülinapja alkalmából megörvendeztetett minket egy tökéletes recepttel. :) Megláttam, megszerettem. Nagyon ajánlom. A sütési technikán változtattam, magam módján leegyszerűsítettem, valamint a cukor mennyiségét is visszavettem a krémből.

Hozzávalók:

tésztához:

4 tojás fehérje
120 g nádcukor (muscovado)*
250 g héjas mandula ledarálva
50 g egész héjas mandula félig ledarálva

krém:

4 tojás sárgája
30 g keményítő
2 dl tej
200 g vaj felkockázva
kb. 10 dkg porcukor
(ízlés szerint, én 8 dkg-t használtam)
1 tk vanília kivonat

tetejére:

50 g szeletelt mandula


A 250 g mandulát a nádcukorral együtt ledaráljuk. Az 50 g mandulát szintént ledaráljuk annyira, hogy darabos maradjon. Hozzáadjuk a cukros-mandulás keverékhez és elkeverjük.
A tojások fehérjét habbá verjük és egy fakanál segítségével belekverjük a mandulás keveréket.

Tésztalapok sütése: 170 fokos sütőben, kb 15-20 perc

1. Vagy sütőpapírra rajzolunk egy 23-24 cm-es kört, eloszlatjuk rajta a massza felét és úgy sütjük ki. Majd amikor kihűlt óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. (nálam ez nem működik)
2. Vagy kivajazott kerek szilikonformába beletöltjük a massza felét, megrázogatjuk, így egyenletes lesz és úgy sütjük ki.  
(nekem van 2 db 20 cm-s szilikonos formám (még az Eszterházy torta kapcsán szereztem be a tescoból, hogy ne kelljen sütőpapíron sütögetni a lapokat és milyen jól tettem :D)...picit tömzsibb lett a torta, de ez nem okozott élvezeti csalódást)

 sütés előtt

sütés után

Ha kisültek a tésztalapok hagyjuk hűlni. (a formában hagytam, nem piszkáltam, szépen egyben ki lehetett fordítani a formából)

Krém:

A tojások sárgáját kikeverjük a keményítővel, porcukorral, tejjel, végül hozzáadjuk a vanília kivonatot és felfőzzük. (pudingszerűnek kell lennie) Folyamatosan kavargassuk, hogy ne égjen le. Vegyük le a tűzről. Amikor még meleg adjuk hozzá a kockára darabolt vajat és jól keverjük el. Hűtsük ki teljesen a krémet.


 (Én tök ügyesen elrontottam ezt az egyszerű krémet, épp rossz napom volt, olyan, amikor semmi sem sikerül. :) Mivel folyósnak találtam, a vajjal együtt visszatettem a tűzre ahol pillanatok alatt jól berántottásodott az egész, kicsapódott a vaj, időm se volt feleszmélni...na ekkor sem kell kétségbeesni, mert jött Bence, aki közölte teljes nyugodtsággal, hogy turmixoljam át az egészet....és így is lett, szép, simára sikeredett a krém - amúgy a turmixolás amúgy sem rossz ötlet, mert nekem az elrontás előtt picit csomós maradt a krém/keményítő benne)

Ha kihűlt a krém, töltsük meg a tortalapok közötti részt, valamint a tetejét és az oldalát.

Kb. 50 g szeletelt mandulát egy serpenyőben pár perc alatt pirítsunk meg és ha kihűlt szórjuk meg vele a torta tetejét és oldalát.


Nagyon ajánlom, ismét! :)

*muscovado: finomítatlan nádcukor, sötét, nedves szemcsékből áll, mint a nedves kakaópor. Melaszt tartalmaz, így minden kakaós-kávés-teás dologba remekül használható - és többek között ehhez a tortához is, kicsit karamelles, ragacsos. :) További infó a wikipedián.
Kapható pl a Culinarisban.

update: a "lapos" ikeás verzió vmi zöldséggel, mert az menő. ;) A kép forrása innen.

2012. június 2., szombat

Whiskys dulce de leche bonbon

Nos a mi konyhánkban is készült dulce de leche krém, avagy karamellizált tejkrém, amit természetesen bonbonba szerettem volna tenni. Praliné Zsuzsi említette, hogy bolondítsuk meg whiskyvel, mert ő már próbálta, és hát ez meg is történt. Mi is eléggé megbolondultunk, nem csak a krém. :) Én szinte nem is ettem belőle...elég ütős. :) Zsuzsi whiskys bonbonja ITT található.

Mivel picit folyósabb maradt a krém, aggódtam a bonbon lezárása miatt, így Bence forralt rajta egy kicsit és így pont elegendő lett a krém 28 db bonbonhoz.

A dulce de leche krém receptjét, elkészítése megtalálható ITT.


Hozzávalók:

kb. 2-3 evőkanál whisky

bevonáshoz: 
kb. 20 dkg étcsokoládé (65%)
csillámpor (elhagyható)

Előkészítjük a polikarbonát formát. (ha használunk csillámport, egy ecset segítségével kenjük ki a formát). 
Az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. (képes temperálás polikarbonát formában: itt található, képes beszámoló szilikonos formában: itt található). A csokoládé szilárdulásáig a formát hűtőbe tesszük.

A karamellkrémhez hozzáadjuk a whisky-t. Figyeljünk arra, hogy ne adagoljuk túl, mert akkor folyós lesz a krém. (kb 2-3 evőkanál elegendő). A tölteléket kiskanállal belekanalazzuk a megszilárdult csokihüvelyekbe, helyet hagyva a lezáráshoz és visszatesszük a hűtőbe dermedni.


Amint megdermedt a töltelék újratemperáljuk a csokoládét és lezárjuk a bonbonokat. Kb. 30-60 perc elteltével kifordítjuk a bonbonokat a formából.