2012. március 29., csütörtök

Erdei gyümölcsös-kókuszos golyó

Nagy nehezen hozzájutottam az újonnan megjelent Fahéj Magazinhoz. Új gasztromagazin, gondoltam ezt is megveszem, mint a GoodFood-ot. Tetszik az újság. Megérte. Igényes.
Mivel mostanában halálomon vagyok a fáradtságtól, így vmi extra gyorsan elkészíthetőt kerestem benne. Találtam is, csak hozzávalókat nem. :) Így átvariáltam a receptet. 




Hozzávalók kb. 50 db-hoz

25 dkg cukrozott babapiskóta
20 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
kókuszreszelék

(eredeti recept: 25 dkg háztartási keksz - 25 dkg porcukor - 20 dkg erdei gyümölcs - kókuszreszelék)

A babapiskótát késes aprítóban ledaráljuk. A fagyasztott gyümölcsöt szintén, majd ráöntjük a piskótára. Várunk 5-10 percet míg a gyümölcs kiolvad, így máris formázható lesz a keverék. Ha nem találjuk elég édesnek, cukrozzuk meg. Formázzunk golyókat és hempergessük meg kókuszgolyóban. 


 

2012. március 28., szerda

Mozart bonbon - Mágneses polikarbonát forma

Karácsony óta íródik a bejegyzés. :))) De akkor most gyorsan kiegészítem ezt a posztot az általunk kedvelt Mozart-golyóval (amit már korábban is elkészítettem). A golyót újra fogom készíteni, mert akkor még nem tudtam azt, amit ma már tudok. :) És a kép is zavar. :)
Ezért most ezt a posztot a Mozart bonbon (magunk között Bartók-bonbon) képével és a hamis receptjével egészíteném ki, mivel ezt is a mágneses formában készítettem. Valamint az első gömb polikarbonát formámban is ez készült. A csokin pedig látható Bencém is, ahogy épp ordít. Ezért a képért érdemes ide kattintani. :)

 Ezek a bonbonok mind a mágneses formával készültek! (ovális, szív, négyzet)  



  
Mivel polikarbonát formában készült az egész, szinte csak beledobáltam a csokoládéhülyebe az alapanyagokat. 
Amire szükség van: marcipán, nugátkrém (keményebb változatot használtam), esetleg pisztácia-marcipán (pár szem pisztáciát mozsárban jól összetörünk és hozzágyúrjuk egy adag marcipánhoz - ettől lesz zöld, de ez el is hagyható)

Előkészítjük a polikarbonát formát. Az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. (képes temperálás polikarbonát formában: itt található, képes beszámoló szilikonos formában: itt található).
A nugátkrém egy részét épp csak megolvasztjuk, hogy kenhető legyen. Ne legyen forró, ha mégis, várjunk vele. Egy ecset segítségével kikenjük a kész csokoládhüvelyt vékonyan.
A marcipánt és a pisztácia marcipánt két zsírpapír között kinyújtjuk, kis kockákra/téglalapokra vágjuk és a sima marcipánra ráhelyezünk egy kis darabka nugátkrémet, beborítjuk a pisztácia marcipánnal, kicsit összegyúrjuk és a formába helyezzük, eligazítjuk és helyet hagyunk a lezáráshoz. A csokoládét újra temperáljuk és lezárjuk a bonbonokat.

És akkor a mágneses forma használatáról:

Szóval szert tettem egy ovális mágneses polikarbonát formára. Food-Pack-ban vettem. Szemeztem vele egy ideje, ott "porosodott", szerencsére nem akarta senki megvenni...és végül úgy döntöttem az enyém lesz, nem másé. :P A legkedvencebb formám azóta.
Ha minden igaz hamarosan bővül a kollekcióm egy szív és egy négyzet formával is, juhé!! Köszönöm!


A forma lényege, hogy szép transzferfóliázott, egyedi bonbonokat tudunk készíteni, anélkül, hogy mártogatni kellene a bonbont, rásimítani a fóliát stb. Szóval sokkal egyszerűbb a módszer, persze drágább is. :) 

A mágneses lapot leválasztjuk a formáról.


Ráhelyezzük a méretre vágott transzferfóliát, úgy, hogy a domornyomott részre kerüljön majd a csokoládé.


                                  Amint elhelyztük a fóliát a mágneses fedőlapot visszapattintjuk.


És a továbbiakban ugyanúgy használjuk a formát, mintha sima polikarbonát formát használnánk. 

Amikor elkészültünk a bonbonnal, a mágneses fedőlapot leemeljük, lehúzzuk a fóliát.


És kirázzuk a bonbonokat.


                                              A karácsonyi kollekcióban jól mutatott:

2012. március 21., szerda

Cserepes virágok csokoládéból

Sok mindenre lehet használni az újonnan beszerzett Tchibo szilikonformát. Pl. készíthetünk belőle cserepes virágot. A vágottat úgyse szeretem. :) Igaz fülig csokis lettem. :)
Most nem úgy készítettem, ahogy itt leírtam, vagyis nem kentem ki ecsettel a formát, hanem teletöltöttem csokival, kicsorgattam, mint ha polikarbonátot használnék, amiről itt írtam. Így sikerült. :)


A töltelék az epres-joghurtos szeletből kimaradt töltelék. Jaj nagyon finom ez a töltelék...tényleg. :)

Szóval az Ázsia Bt-ben vettem 5 db kész csokihüvelyt. A "virágföld" egy sima trüffelkrém - szintén maradék. ;)


Új cuki kis kapszlik a Food-Packból. :) Amikor voltam, Laci azt mondta, még senki se vett. :)))


A csokoládéhüvelybe beletöltjük a trüffelkrémet és hűtőbe tesszük. Mikor megszilárdult beleszúrjuk a pálcikát és reszelünk rá egy kis csokoládét.





Előkészítjük a szilikonos formát. Az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. (képes temperálás polikarbonát formában: itt található, képes beszámoló szilikonos formában: itt található). 

Teletöltöttem a formát, jól megrázogattam, hogy a légbubik kijöjjenek. 

 Itt borítottam ki... :)) Magamat is. :DD


A csokoládé szilárdulásáig a formát hűtőbe tesszük, majd beletötljük az epres-joghurtos krémet. Helyet hagyva a lezáráshoz. Dermedésig hűtőbe tesszük, majd lezárjuk az újratemperált csokoládéval. Huhh. :)


Ezzel a cserepes virággal neveznék Praliné Zsuzsi húsvéti játékába

Egy kis családi banzáj a végére. :) 

2012. március 20., kedd

Cukorszirupos macaron

Macaron őőőőőrület, macaron napján. :) Megsúgom, tényleg mindenki tud készíteni macaront, csak egy jó recept kell hozzá és egy jó sütő. Amint az utóbbi is meglesz, ez lesz az első művem. :P

Annó részt vettünk Ancsival a Chefparade macarontanfolyamán, hogy bebizonyosodjon, nem bennünk van a hiba, hanem a gépezetben. (Beszámoló hófehér, kakaós és málnás macaronos képekkel itt.)
fotó én művem
 macaron: chefparade műve

Ott mindjárt szembesültem azzal, hogy a blogokon teljesen más macaronrecept a menő és a cukorszirupos verzió még számukra "ismeretlen". Számomra ez A macaron! Ennyi. Akkor még nem oszthattam meg a "titkot". A Dining Guide oldalán is találtam szinte hasonló receptet, képekkel a Zazzi cukrászdáét, valamint Farkas Vilmos videós macaronkészítése is segítség lehet. Sőt La Table de Daniel kb ugyanezt készítette fele mennyiséggel. Érdemes őt is elolvasni. :) Mivel most már tombol a blogokon a cukorszirupos verzió (is), leírom ide végre.
Kb. 5 tepsihez, érdemes osztani, vagy elosztogatni. :) Tényleg érdemes felezni.
Fehér macaron:

300 g mandulaliszt
300 g porcukor
100-100 g tojásfehérje
300 g kristálycukor
100 g víz

Kakaós macaron:

250 g mandulaliszt
50 g kakaópor
300 g porcukor
100-100 g tojásfehérje
300 g kristálycukor
100 g víz

Tojásfehérje fóbia. Nem kell öregíteni, a lényeg hogy 23 fokos, vagyis szobahőmérsékletű legyen.
Mandulaliszt = finomra darált mandula
Kávédarálóban érdemes a porcukrot és a mandulát együtt még finomabbra darálni..nem külön, mert a mandulából most épp nem akarunk mandulavajat készíteni. :)
Elkezdjük készíteni a cukorszirupot. Kristálycukrot és a vizet odatesszük a tűzre. Amikor eléri a 117 fokot a szirup elkezdjük habbá verni a 100 g tojásfehérjét.
Amikor a szirup elérte a 123 fokot, nagyon lassan a tojáshabhoz csurgatjuk, majd 3-4 percig verjük a habot, amíg a keverék kicsit le nem hűl és "klaffogó" hangot nem kezd adni.
Ekkor hozzáadjuk a másik 100 g tojásfehérjét (simán, nem kell felverni) és még 5 msp-ig összekeverjük a masszát és már állítjuk is le a robotgépet.
Porcukorral átszitált mandulaliszttel összekeverjük . A tésztát gyors és határozott mozdulatokkal az edény falára "kenjük", addig, míg szalagosan le nem csurog a kanálról.

A masszát nyomózsákba töltjük és függőleges helyzetben sütőpapírral bélelt tepsire kb. 3 cm-es karikákat nyomunk ki (a 7 mm-es díszítőcsőfejjel) 130-140 fokos sütőben (alsó-felső sütés) 14-20 perc alatt készre sütjük. (nem szükséges sütés előtt "szárítani" se)
Akkor dolgoztunk jól, hogy ha kb. 4-5 perc elteltével "kis talpakkal" rendelkeznek már a macaronjaink, vagyis szalagosodik.
Ha elkészült, még a tepsin hűtjük ki, majd ganache krémmel megtöltjük.

Színezés: por vagy gél állagú ételszínezéket használjunk, folyékony állagút ne.

2012. március 19., hétfő

Konyakmeggy házilag

Hmmmm, a konyakos meggy. Nem hiszem, hogy újdonságot fogok mutatni, mert Gerbeaud Emil óta tudtommal "majdnem" mindenki így készíti a konyakos meggyet, ha készíti. :)
Én mindenesetre Jean-Pierre Wybauw (itt írtam róla) könyvét vettem le a polcról, mert más konyakos meggy receptem nincs kéznél.
jobb oldali kép: látszik még egy kicsit  fondant

Amikor elkezdtem bonbonozni - és ha jól emlékszem - én nyúltam először a polikarbonát formához, ez volt az egyetlen egy vágyam, hogy ezt el tudjam majd készíteni, Anyukámnak. Már jó sok embernek elkészítettem, jó sok embernek elmeséltem, hogy készítem és hát sikere van - szerencsére - most már talán nem is bénázok vele annyit. De azért még most is sikerül 1-2 selejtet gyártani. Annak meg örülünk. :))))) Ez úgymond a "gépi változat", a kézi, mártogatóssal nem hiszem, hogy próbálkozni fogok, bár ki tudja? :)

bolti vs Emőke

Hozzávalók:

magozott meggy
konyak
"Eszterházy fondant"*
(folyósabb változat, nem a tortabevonós)
csokoládé a bonbonhüvelyekhez

*Lehet készíteni házilag is (íme Farkas Vilmos videója vagy Wybauw receptje alapján (ha érdekel valakit írja kommentbe, szívesen kiegészítem a posztot vele), de nekem egyszerűbb megvenni. Az Ázsia Bt-ben és a Desszertmesternél (bár itt most úgy tudom hiánycikk) is kapható. Ha majd az Ázsia Bt-ben sem kapok, elkészítem otthon. Sok bonbontöltelékhez használható.

1. A legjobb meggy a cigánymeggy. Ez a meggy tartósítás során is megtartja a fesszességét. Ez a meggyfánk sajnos kirohadt. :( Így sima meggyet használtam. Pontosabban fagyasztottat, mert most ez van otthon. 
A kimagozott meggyet lecsöpögtettem, majd beáztattam jó minőségű konyakba.


2. Minimum 4 hetet kell áznia kell a meggyeknek a konyakban egy lezárt üvegben. Megkóstoltam, magában nagyon ütős, nem finom. :) A meggy ez alatt az idő alatt jól megszívja magát a konyakkal és ez a konyak fogja feloldani, vagyis folyósítani a fondantot.

3. Csokihüvely készítése: na ezzel sokat szenvedtem. Kell hozzá egy jó forma. Ez amit használok eléggé "konyakmeggyes" forma. Viszont ebből némelyik nem pottyan csak úgy ki magától, csapni kell. Ezért nem mindegy milyen vékony a csokihüvely. És mivel nincs meg a kellő nehezék a bonbonban, nem jó, ha vékony a burok, hajszálrepedés lesz és akkor szépen kifolyik a konyak. :/ (mint ahogy némelyik boltiból is csak úgy elillan) Tehát érdemes egy kicsit vastagabbra hagyni a csokoládét.

Előkészítjük a polikarbonát formát. Az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. (képes temperálás polikarbonát formában: itt található, képes beszámoló szilikonos formában: itt található). A csokoládé szilárdulásáig a formát hűtőbe tesszük, majd beletesszük a meggyeket. Ha hatalmas a meggy, érdemes elfelezni.

4. Fondant: Ezen a képen a rossz fondantbetöltés látszódik. Eleinte úgy készítettem, hogy épp csak megolvasztottam a fondantot és rácsurgattam a meggyre, de a konyak kibuggyant, így muszáj volt a felesleget felitatni egy papírtörlővel, hogy le tudjam zárni a bonbonokat.
Vigyázni kell itt is, hogy mennyire melegíted fel a fondantot, mert ha túlmelegíted a már kész csokihüvelyt megolvasztod.

Ezen a képen - ha nem lenne homályos és sárga - már úgy tettem a fondantot a formába, hogy épp csak megolvasztottam. Kiskanálnyit a kezembe vettem és mivel gyorsan dermed kis vékony kört formáztam és rátettem a meggyre. Ez a módszer azért vált be, mert így még egy icipicit több konyakot tudok csempészni a csokihüvelybe, mielőtt rátenném a fondantot. Sokkal könnyebb lezárni a bonbont. :)

Felhasználás: elvileg 7 nap kell ahhoz, hogy az alkohol teljesen feloldja a fondantot. Az első képen (ott fent) türelmetlenkedtem és már másnap szétdaraboltam egy bonbont...szinte alig van benne már fondant. Ez a kép viszont 7 napos és mégis található egy pötty fondant a csokoládéhüvelyben.

Kipróbáltam fehércsokival is. Na itt pláne vastagabbra kell hagyni a csokihüvelyt...ami amúgyis a fehércsoki átka. :) Nekem nem ízlett fehérrel.



És az összehasonlítás még egyszer:


Tipp: Lehet kapni kész üreges pralinét (ázsia bt, desszertmester, goodwill) én úgy gondolom ez is egy járható út. :) De ha tévednék elnézést kérek. :)

2012. március 18., vasárnap

Vékony palacsinta

Van már pár palacsintarecept a blogon. (itt) De azt hiszem ez lesz a favorit. :) A recept a Szakácsok Könyvéből származik. És ebből a tésztából csináltam egy ütős kis palacsintatortát (hamarosan hozom azt is). Érdemes duplázni az adagot, így kb. 22-24 db palacsintánk lesz. Ami nekem új, hogy nem kell a tésztába szódavíz.


Hozzávalók (kb. 12 db):

125 g finomliszt
2 nagy tojás
20 g vaníliás cukor
csipetnyi só
250 g hideg tej
40 g olvasztott vaj (2 evőkanál)
pár csepp olaj a sütéshez
Tegyük egy keverőtálba a lisztet, tojást, vaníliás cukrot és a sót. Robotgép segítségével kezdjük el keverni, majd folyamatosan adjuk hozzá a tejet és végül az olvasztott vajat. Addig keverjük, míg sima palacsintatésztát nem kapunk.
Takarjuk le, és hűtőszekrényben pihentessük 2 órán át.  A tészta akkor jó, ha állaga a főzőtejszín sűrűségéhez hasonlít. (Ha szükséges, kis tejjel higíthatjuk.)
Forrósítsuk fel a teflon palacsintasütőnket. 
(Tipp: én minden egyes palacsinta kisütése előtt hajszálvékonyan egy ecset segítségével pár csepp olajat szét szoktam kenni.)
Vegyük le a tűzről a sütőnket, és kanalazzunk bele a tésztából (kb. fél merőkanálnyit).  A palacsintasütő megdöntésével és forgatásával egyenletesen és vékonyan oszlassuk szét a tésztát az edény alján.
Közepes lángon süssük a palacsintát 45-60 másodpercig, ill. amíg el nem válik a serpenyőtől. Lazítsuk fel a palacsintát, fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük kb. 30 mp-ig.
Borítsuk tányérra. A kész palacsintákat halmozzuk egymásra, és takarjuk le konyharuhával, amíg az összeset kisütjük.

2012. március 16., péntek

Epres-joghurtos szelet

Ki szereti az epres milkát? Mi. :) Nah ez nem olyan, hanem jobb. :) Tesóm gyerekei is megmondták, meg azt is, hogy ilyet kérnek születésnapjukra. Értettem.
Nagyon egyszerű bonbontöltelék, amit én most csokiszeletbe tettem. 5 db csokiszelet készült. A maradék krém pedig az újonnan beszerzett tchibo virágos nyalókaformába került (6 db).

Szilikonos formában is elkészíthető!

Tejcsokis burokkal, több eper pasztával. :)
Újdonság az eper paszta, melyet krémekbe, fagyikba, sütikbe is lehet tenni. Intenzívebb ízt ad, el is hagyható, de FoodPack Laci rádumált egy dobozra, így került bele egy teáskanálnyi. :) Tejporos, görög joghurtos változat PralinéZsuzsinál található.


Hozzávalók:

2 evőkanál habtejszín
12 dkg fehér csokoládé
2,5 evőkanál epres joghurt 
(pl. jogobella-eper darabokkal)
fél tk eper paszta (elhagyható)
liofilizált eper (elhagyható)

bevonáshoz: kb. 15 dkg étcsokoládé

update: eperszezon!! friss eperpürével és natúr görög joghurttal érdemes kipróbálni!



Előkészítjük a polikarbonát formát. Az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. (képes temperálás polikarbonát formában: itt található, képes beszámoló szilikonos formában: itt található). A csokoládé szilárdulásáig a formát hűtőbe tesszük.

Krém: A tejszínt épp csak felforraljuk. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét. Addig keverjük, míg a csokoládé fel nem olvad. Hozzáadjuk az apróra darabolt lioflizált epret, eperpasztát és végül az epres joghurtot. 
A krémet habzsákba töltjük és megtöltjük vele a formákat, helyet hagyva a lezáráshoz.


Hűtőbe tesszük, hogy dermedjen. Majd az újratemperált csokoládéval lezárjuk a csokiszeleteket és kb. 30 perc múlva kifordítjuk a formából. A krém frissen lágyabb, 1 éjszakát követően jobban megdermed.


Mágneses formában - epres fóliával is készült epres-joghurtos csoki. :) Kissé ízlik ez a töltelék. :))


Forrás, apró változtatásokkal: Könnyen, Gyorsan, Finomat: Pralinék és bonbonok

2012. március 12., hétfő

Narancsos sajttorta, sablé keksz és felfújt

...bonbon nélkül. ;) Igen 3:1-ben...tessék végigolvasni. :) A blog leghosszabb bejegyzése...még nekem is nehezemre esett megírni. :) A vége végülis jó. :)

Azért szomorúan veszem tudomásul, hogy azok a "gasztrobloggerek", akik már elkészítették ezt a Michel Roux féle narancsos sajttortát - ami amúgy tényleg finom - egy szóval nem említették, hogy bizony a krémből kb dupla adag mennyiség lesz. Hát ha ezen az aprócska negatív kritikán múlik, akkor nem kapok többé "ajándék" könyvet. De mint tudjuk őszinteségből jeles, és bizony aki erre jár legalább nem fogja szidni Anyukámat, miközben elkészíti a receptet. Mert azért érdemes ám elkészíteni, tényleg finom.

Annak nagyon örültem, hogy Mandy is elgondolkozott a "friss sajt" fogalmán...ami ugye nem trappista. ;)
No tehát durva fordítási hibák vannak a receptben. Ha ezt korrigáljuk, valamint ha a sokéves konyhai tapasztalat szerint készítenénk és nem szórul-szóra a könyv alapján, és előbb körbenézelődünk a neten (külföldi oldalakon, mert a magyaron ugye nem leszünk okosabbak), akkor a 20 cm-s formához enyhe matekozás után, nem 1 kg-s tölteléket készítenénk, hanem a felét. Vagy alapból a tésztát egy kb. 28 cm-s formába tennénk és akkor már jó a töltelék mennyisége is.
De ugye nem így teszünk, hanem bízunk a könyvben és elkészítjük a 20 cm-s formában a tésztát...a maradék tésztából úgy gondoljuk csinálunk sablée kekszeket (linzert) lesz is belőle kb. 15 db (na ez viszont nagyon ütős!) és a krém elkészítése közben szembesülünk, hogy ez bizony sok lesz, akkor elővesszük a szuflé formát és a kimaradt krémből készítünk 4 db felfújtat. Na ezért 3:1-ben ez a recept.

Máskor maradok önmagam és körbejárom jobban a témát...

Még egy apróság: igaz a sablée tészta se 650g lett nekem (ahogy a könyv írja), hanem ugyanúgy 520g, mint a sucrée....pedig a sablée 100g-mal több vajat tartalmaz, de hát ha ott is matekozunk, nekem sehogy se jön ki a 650g. Nem hiszem, hogy a tojások mérete ennyiben eltérne. 

Viszont a sablée tészta tényleg jó, nekem jobban ízlett, mint a sucrée.

No de nézzük meg jobban ezt a narancsos sajttortát. Jó, mi? :)


Tehát az alapfogalmak:


Friss sajt:  Ha átfordítanánk angolra, akkor fresh cheese. Rákeresünk: itt található egy összefoglaló a "friss sajtokról". Hát van itt minden. Na de az angol receptre rákeresve, pl itt nem fresh cheese-t találunk, hanem "curd cheese-t", ami a túró!
Én a biztonság kedvéért a túrót kevertem egy kis cottage cheese-el. Natúr változat, enyhén sós, nem érezhető a végén.

Natúr krémsajt: vagy philadelphia krémsajt vagy mascarpone - mascarpone volt itthon. Nem variáltam.

1. recept: Narancsos sajttorta 
(ahogy én csinálnám köv. alkalommal)

20 cm-s formához

2 db leveses közepes narancs
175 g túró 
(vagy 100 g túró és 75 g cottage cheese - én most is kevertem)
175 g mascarpone
75 g tejföl
80 g kristálycukor
2 tojás

6 ek narancslekvár, enyhén felmelegítve és átszűrve
2 narancs kandírozott héja (elhagyható)

Narancsos sajttorta (ahogy a könyvben van)

20 cm-s formához

4 narancs
350 g friss sajt
350 g natúr krémsajt
150 g tejföl
175 g kristálycukor
4 tojás

6 ek narancslekvár, enyhén felmelegítve és átszűrve
2 narancs kandírozott héja (elhagyható)

A tésztát 3 mm vastag körformára nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 20 cm átmérőjű (4 cm mély) tortaformát. Hűtőben 20 percig pihentetjük. 



A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tészta alját villával megszurkáljuk. A tésztát 30 perc alatt vakra sütjük. (vagyis: a tésztát sütőpapírral beborítjuk és sütőbabot öntünk bele, ami lenyomja a tésztát, és megakadályozza, hogy sütés közben a tészta felhólyagosodjon.) Eltávolítjuk belőle a sütőbabot és a sütőpapírt, majd további 5 percre visszatesszük a sütőbe, végül félretesszük hűlni. A sütőhőmérsékletet 140 fokra állítjuk.

A töltelékhez finomra reszeljük a narancsok héját, majd a levüket kifacsarjuk és átszűrjük. A kétféle sajtot (vagyis a 3 félét: a túrót, a cottage cheese-t és a mascarponét) tejfölt és a cukrot egy tálba töltjük és alaposan összeforgatjuk. 
Egy másik tálban habosra keverjük a tojásokat, majd óvatosan beledolgozzuk a sajtos keverékbe. 
Hozzáadjuk a narancshéjat és a narancslét. 

A tölteléket a tortaformába öntjük és a sütőben 1,5 órán át sütjük. Ellenőrzésképp tűt szúrunk a közepébe, ha tisztán jön ki belőle, elkészült.
Rácsra tesszük és hagyjuk 20 percet hűlni, mielőtt eltávolítanánk a kapcsos formát. Hagyjuk teljesen kihűlni és tálalásig tegyük hűtőbe.

Tálalás előtt egyenletesen megkenjük a tetejét lekvárral. Várjunk néhány percet, amíg a lekvár kissé megszilárdul, majd a tortát nagyon éles késsel felszeleteljük.

off:

Ha valaki a könyv alapján haladna érdemes nagyobb formában és több tésztával készíteni. De ha nem így tesz, mint ahogy én se tettem, akkor a maradék sablée tésztából jöjjön egy kis sablée válogatás. :)

2. recept: mini sablé válogatás


Tehát a begyúrt pâte sablée tésztából megmaradt 240 g. Ebből készült finom sablé linzerek. Kávéhoz nagyon finom volt. Na ezt tényleg érdemes elkészíteni!!

Szükséges még a tojásmáz: 1 tojás sárgája összekeverve 1 ek tejjel.

Kinyújtjuk a tésztát 2-3 mm vastagságúra. És mint a linzert kiszaggatjuk. Bekenjük hideg vízbe mártott ecsettel, rákanalazunk egy teljes tésztára kis lekvárt, a lyukas tésztát ráhelyezzük (vagy a lyukba töltjük a lekvárt) Nekem az első könnyebb volt.

A maradék tésztából golyókat formázunk, mélyedést nyomunk a közepébe és megtöljük lekvárral. 


Tojásmázzal megkenjük a tésztát és 170 fokra előmelegített sütőben 6-10 perc alatt megsütjük vastagságuktól függően. Ha kész, rácsra tesszük kihűlni.


3. recept: Narancsos felfújt


Nos a kimaradt krém így végezte. :) Beletöltjük 4 db szuflé formába és kb. 40 perc alatt megsütjük. 

Hááát végülis örülök, hogy megoldottam a problémát. :) A torta nagyon ízlik! A keksz is...a szuflé sem volt rossz ebben a formában. :)  

Tehát 3:1-ben. :)

2012. március 7., szerda

Kakaós csiga gyorsan

Kakaós, diós...jöhet. Barbinál találtam, a top receptjei között. Remélem nálam is nézett és sokszor elkészített lesz. ;)) Túró kerül a tésztába, keleszteni se kell. Szuper! :)
Családnak készítettem...ebéd előtt elfogyott a fele. :)  A Vidék Íze 2009. februári számában barackos változatban készült..az se lehet olyan rossz! :) Szóval aki még nem próbálta, ajánlom, tényleg gyorsan elkészül és finom is.  /Asszem elkészítem update változatban is.../


Hozzávalók (25 db)

25 dkg túró
25 dkg liszt
50 ml tej
5 ek olaj
10 dkg porcukor
 csipet só
fél cs. sütőpor

Töltelékhez:

olaj
4 ek porcukor
2 ek kakaópor

Tegyük a túrót, átszitált porcukrot, sót egy keverőtálba.  Adjuk hozzá először a tejet, majd fokozatosan az olajat. A robotgép segítségével jól összekeverjük. 
Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. 
Lisztezett felületen átgyúrjuk, és téglalap formájúra nyújtjuk. 
Megkenjük olajjal. Rászórjuk a porcukor és kakaó keverékét, majd feltekerjük, és kb. 2 cm vastag csigákat vágunk belőle. 
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.




Nyammmm! :)