2011. november 28., hétfő

Adventi játék

Arra gondoltunk Bencével, hogy játékra hívunk Benneteket így Mikulás-Karácsony közeledtével! :) Mi mást ajéndékozhatnánk, mint bonbokkal/pralinékkal kapcsolatos dolgokat. :)

Az ajándékokhoz hozzájárult az Écsy Kft. és a Tortissimo.hu is. Érdemes a honlapjukat megtekinteni!!! Üres kézzel az ember innen sem jön el/ki. :)))

1. nyertes nyereménye: 

Écsy Kft. felajánlásával 1 db polikarbonát forma
+ tőlünk 50g porított kakaóvaj

Ezek az én formáim. :) Csak mutatni hoztam, hogy ilyen "élőben" (félgömb, lóhere, kávé)

Tehát a nyertes az alábbi formák (11 db) közül választhat
(+ a kávés + még 1 forma, amit vmi miatt nem tudok becsatolni :/) 

2. nyertes nyereménye:

Tortissimo.hu felajánlásával egy tetszőleges színű ehető csillámpor (5g)
+ tőlünk egy 50 db-os piros bonboncsomagoló papír
+ pici zacskó csillámos hópihe + csillámos csillag díszítő cukorka

A csillámpor az enyém, mutatni hoztam. :)

3. nyertes nyereménye:

 macis transzferfólia + pici zacskó csillámos hópihe + csillámos csillag díszítő cukorka

A transzferfólián a piros rész egy karton, természetesen átlátszó azon a részen!

Valamint mindhárom nyertes kap tőlünk egy szelet csokoládét. Ilyet. :)


Játékszabályok

1. Legyél rendszeres olvasója a blognak vagy legyél rajongója a blog Facebook oldalának.

2. Hagyj itt, ennél a bejegyzésnél (nem a fb-on) egy kommentet, rád bízom milyet. :)
/ha a névtelen opciót választod a kommented végére kérlek írd be a neved/

3. Ami nem feltétel, de örülnénk, ha megosztanátok a játékot - akár a saját oldalatokon vagy akár a facebookon.

Határidő: 2011.december 11. déli 12 óra, vagyis Advent, 3 vasárnapja ebédidő.

Sorsolás: remélhetőleg este vagy másnap

Remélem sikerül hozzájárulni a karácsonyi készülődéshez a fenti ajándékokkal. :)
Még nem kívánunk Boldog Karácsonyt. :)))

2011. november 27., vasárnap

Bonbonkészítés szilikonos formában - képekkel lépésről-lépésre

A polikarbonát forma beszámolóját felülmúlni a szilikonossal szemben szerintem nem tudom. :) 
Őszintén szólva, amióta kipróbáltam a polikarbonát formát  azóta nem igazán készítettem bonbont szilikonos formában. 
De ugye nem mindenki rendelkezik polikarbonát formával, se csokoládé olvasztó kisgéppel. Ezért most megmutatnám, hogy én hogy készítem szilikonos formában, gőz fölött olvasztott csokoládéval a bonbonokat. A temperáláshoz a hőmérő továbbra is nélkülözhetetlen kellék, én mondom. :)

KELLÉKEK

1. lépés: gőz fölött megolvasztjuk a 2/3 rész ÉTcsokoládét


off: kipróbálok épp egy új díszítési módot, amíg olvad a csokoládé
ehető selyemporral/lüszterrel kikenem a formát

"fehér üstökös" lüszter - beszerezhető a Tortissimo-nál
 
2. lépés: 40-45 fokosra olvasztjuk az ÉTcsokoládét, folyamatosan keverjük


3. lépés: leveszem a tálkát, hozzáadom az 1/3 rész Étcsokoládét és folyamatos kevergetéssel visszahűtöm 28 fokra (sűrű lesz), majd visszatesszük a gőz fölé és felmelegítjük 31-32 fokra


4. lépés: kiskanál segítségével a forma aljába egy kissebb adag csokoládét teszünk

/célszerű hármasával dolgozni/

5. lépés: ecset segítségével kikenem a formát jó alaposan
/hátránya a formának, hogy barna, ezért nem igazán látszik, hogy alaposan kikentük-e, még akkor sem mindig, ha fény felé tartjuk. Ezért célszerű 2x kikenni/ 
Ütögessük a pulthoz, mert itt is képződhet légbuborék.

6. lépés: hűtőbe tesszük a formát és kb 20 percig ott is hagyjuk (ha valahol még hiba van, korrilgáljuk)


7. lépés: megtöltjük a formákat előre elkészített töltelékkel, helyet hagyva a lezáráshoz
A töltelék ne legyen forró, mert felolvaszthatja a már megdermedt csokoládét.


8. lépés: újratemperáljuk a csokoládét (olvasztjuk-hűtjük - 1-3 lépés) és ráöntjük a forma tetejére, elegyengetjük a habkártyával és a a segítségével lehúzzuk a felesleges csokoládét 
/alaposan húzzuk le, mert - mint majd látjátok az én esetemben is lett pici talpa a bonbonnak/

9. lépés: hűtőbe tesszük a formát. 1 óra múlva kesztyűt húzunk ujjlenyomatok elkerülése végett és óvatosan kifordítjuk a formából a bonbonokat
/a kerek formára is kentem kis lüsztert, így kevésbé tűnik mattnak/
A talpaknál keletkezett csokoládéfelesleget kés segítségével korrigálhatjuk.

Megjegyzés: szilikon és szilikon között is van különbség. Ugye a kerek forma az Lidl-s...szemlátomás szerint matt lesz benne a bonbon. A másikat Sőregitől vettem (most épp 500,-Ft-ért juthattok hozzá szilikonos formákhoz AKCIÓ van) az fényes, bár most látom arról pont nem készült fotó, csak a lüszteres változatról (és már nem is tudok készíteni, mert Bence megette. Ő hibája. :)/ 
Tehát a silikomart márkára esküszöm, ha már szilikon. :) /néha Aldiban is kapható hihetetlen akciós áron/
Jégkockatartót nem ajánlom, mert kemény (ilyen pl az IKEA-s)
Ami még fontos: nagyon tisztának kell lenni a formának.

Hőmérőt ITT vettem.
Csokoládét ITT vettem. 

Itt egy videó is segítségképp. /ezt a módszert én még nem próbáltam/

Remélem tudtam segíteni, ha mégis kérdésetek van, nyugodtan kérdezzetek. :)

Aki pedig mégis polikarbonát formában szeretné kipróbálni a bonbonkészítést, arról bővebben ITT írtam.

2011. november 25., péntek

Marcipánkrémes tallér

Nem tagadom, tallér formára elég régóta vágyakoztam, csak épp a számomra megfelelőt nem találtam...mostanáig. :) Ez a forma is féltett kincs lesz. :P És megfordítva, csak a csokoládéhüvelyt használva jó kis mousse-okat és egyebeket lehet majd beletenni.  Csak legyen, aki megegye. :) Hm? Jelentkező?

Névnapra készült, családnak... :) És megkaptam a szokásos beszólást is "keveset hoztál". :) 

Hozzávalók (8db 40g-os tallérhoz)
bevonáshoz: 
25-30 dkg étcsokoládé (53%)
töltelékhez:
15 dkg marcipánmassza
5-6 dkg fehércsokoládé
1 dl tejszín (30%)
5 cl Baileys

Először elkészítjük a krémet: A tejszínt egy kis lábasban felforraljuk (kb. 1 percig). Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a Baileys-t (vagy egyéb tetszés szerinti alkoholt) majd az apróra tördelt marcipánt. Addig keverjük, amíg fel nem olvad benne. 
Hozzáadjuk az apróra tört fehércsokoládét is kevergetve felolvasztjuk. (egy picit vissza lehet tenni a tűzre, ha nagyon nem olvadna, de vigyázzunk vele, nehogy odaégessük! Ha túl hígnak érzékeljük tegyünk még hozzá pár dkg fehércsokoládét) Tegyük félre hűlni.

Előkészítjük a polikarbonát formát. Az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. (képes temperálás: ITT található). A csokoládé szilárdulásáig a formát hűtőbe tesszük.
Majd egy habzsák, vagy kanál segítségével megtöltjük a formákat helyet hagyva a lezáráshoz. Rövid ideig hűtőbe tessszük. Újratemperáljuk a csokoládét és lezárjuk a tallérokat. Kb. 1 óra múlva kifordítjuk a formából.
pont belefért a dobozkába :) - Food-Pack Laci ajánlásával

És egy kép belülről:
forrás: Könnyen, gyorsan, finomat - Pralinék és Bonbonok c. könyv. 

Nekem ez túl finom volt. ;) Erősen a szamos golyóra emlékeztetett az íze. Könnyen lehet variálni szinte bármivel (málnapürével, eperpürével, egzotikus gyömbérpürével stb.stb) 

2011. november 20., vasárnap

Baileys-es marcipános kocka

Forma nélkül is elkészíthető! :)
A ganache krémeket szeretem. Pláne azóta, amióta a macarontanfolyamon (-10 kg azóta)  azzal töltöttük meg a macaronjainkat. Igaz akkor amarettót használtunk. Most mivel a 3. évfordulónkra Bencém megajándékozott egy üveg általam nagyon kedvelt Baileys-el, azóta elég sok mindenbe belekerült. Mondhatni rohamosan fogy. :))

Ez pedig egy viszonylag gyorsan, egyszerűen elkészíthető finomság. Nem is akartam túlvariálni, ezért lett csak kétrétegű a kocka.
Hozzávalók:

20 dkg marcipán
5 dkg tejcsokoládé
5 dkg étcsokoládé 80%-os
(vagy 10 dkg ét/vagy tej  - én felezni szoktam az étcsoki miatt)
kb. 15 dkg étcsokoládé 80%-os a bevonáshoz
0,4 dl főzőtejszín
0,5 tk vaj
3-4 evőkanál Baileys (elhagyható)
transzferfólia


A marcipánt porcukrozott felületen, porcukrozott nyújtófával kb 14x14 cm-re kinyújtjuk. /update: PralinéZsuzsi barátosném tanácsát megfogadva, ezentúl két sütőpapír között fogom kinyújtani :) igaz-igaz, köszi :)/
Tehát nekem ilyen méretű a krémes keretem. A lidlben, aldiban kapható marcipánok egész könnyen nyújthatók és formázhatók. A krémes keretbe belehelyezem és az ujjammal beleigazítom. Alulra sütőpapírt helyezek. /Akinek nincs ilyen keret, használjon négyszögletű edényt/

Előkészítjük a transzferfóliát. Persze enélkül is el lehet készíteni, de így mutatósabb. Ezt a macis transzferfóliát az Ázsia Bt-ben szereztem (550,-/ív). Feldaraboljuk kb. 4x4 cm-es kockákra és félretesszük.

Elkészítjük a ganache krémet. A tejszínt éppencsak felforraljuk, beletördeljük az 5-5 dkg csokoládét és folyamatosan kevergetjük. (néha gőz fölött készítem, akkor lassabb ideig tart). Hozzáadjuk az alkoholt és végül a vajat. Jól elkeverjük majd ráöntjük a marcipánra. Dermedésig hűtőbe tesszük. 

Utána a krémes keretet körbevágjuk és egy éles késsel kb. 3,5x3,5 cm-s kockákat vágunk. Visszatesszük a hűtőbe, amíg felolvasztjuk a csokoládét.
A csokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. /Röviden ennél az esetnél én a beoltós módszert használom - 10 dkg csokoládét gőz fölött felolvasztok, leveszem a tűzről és hozzáadom a maradék 5 dkg csokoládét - folyamatos keverés mellett amikor ez az 5 dkg csokoládé is felolvadt akkor lehet mártogatni a kockákat.

Mártóvilla segítségével egyesével megmártogatjuk a kockákat és rátesszük a zsírpapírra. Fogjuk a transzferfóliát és a dombornyomott felével ráhelyezzük óvatosan a még olvadt csokoládé kocka tetejére. Egy ecset segítségével óvatosan rásimítjuk (a kocka felületén végig, hogy rásimuljon a fólia). Nem mozgatjuk...ha ferdén raktuk, úgy marad. ;) 
Tegyüt hőtőbe. Miután megdermedt a csokoládé a fóliát húzzuk le és kész is van. 

 

2011. november 16., szerda

Hópelyhes keksz

Miután elsírtam bánatom, hogy én mennyire szeretem a külföldi gasztromagazinokat - és persze nincs ki küldjön - PralinéZsuzsi barátosném (ez most már rajtad ragad ;)) rögtön jelentkezett is, hogy ő majd küld nekem. :) Így megkaptam  Heidelberg (bár lehet egész Németország) legjobb gasztromagazinját, a Leckernek a karácsonyi számát!!! + a novemberi számot!
És mindjárt az első recept ez a hópihés keksz. :) Kösziiiii még egyszer!! :)

Hozzávalók (kb. 30 db)

300 g sima liszt
(vagy 200 g sima liszt + 100 g master mix
szénhidrátcsökkentő lisztkeverék)
100 g porcukor
(vagy 80 g xilit porcukorrá darálva)
csipet só
3-4 csepp keserűmandula aroma
200 g hideg vaj
1 tojás + 1 sárgája
1 evőkanál tej
dekorcukor

Egy tálban gyúrjuk össze a 300 g lisztet, 100 g porcukrot, csipet sót, aromát, kockákra darabolt vajat, tojást és kb. 1 evőkanál hideg vizet.  Formázzunk egy gombócot, tegyük folpackba és tegyük a hűtőbe kb. 1 órára.
2 tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. A tésztát lisztezett munkalapon nyújtsuk ki 4-5 mm vastagságúra. Lisztbe mártogatott kiszúróval szaggassuk ki és tegyük a tepsibe.
A tojássárgáját keverjük el a tejjel és kenjük meg a kekszek tetejét. Dekorcukorral díszítsük. Kb. 10 perc alatt süssük meg. Tetejére szórjunk porcukrot.

Kiszúró formát ITT vettem.

Mindjárt meg is súgom, hogy ez a forma macerás...miért is nem ezt sorsoltam ki? :))))) Én ugyan beliszteztem a formát, de bizony macerás volt kiszedegetni belőle...És bizony sülés után is könnyen tört a kis madárláb. De, biztos csak én voltam a béna. :P A keksz viszont finom volt. :)

2011. november 10., csütörtök

Bonbonkészítés polikarbonát formában - képekkel lépésről-lépésre

Én is szilikonos formákkal kezdtem. Botrányos külsővel. :) Ne is nézegessétek a régi fotókat. :) De én feltettem azokat a képeket is, mert az is az én művem és láthatjátok miként lehet fejlődni...legalábbis úgy érzem sokat fejlődtem. :P

A bonbontanfolyamra már eléggé felkészülten mentem, az élmény kihagyhatatlan.

A polikarbonát forma használatáról már bővebben írtam ITT a csokoládé temperálásáról pedig ITT. Ez utóbbi tényleg egy lényeges folyamat. Ellenkező esetben nem fog kipottyanni a csokoládéhüvely a formából. Valamint, hogy a csokoládéból fényes, ropogós, hosszan eltartható terméket készíthessünk, ki kell alakítanunk a csokoládé tökéletes kristályszerkezetét. Ezt szintén temperálással érhetjük el.

Aki vizuális típus, akárcsak én, annak megmutatom, hogy én hogyan szoktam készíteni a bonbonokat ezekben a formákban.
A képek minőségéért elnézést kérek - a konyhában nem voltak jók a fényviszonyok - de igazából a gyorsan dolgozás miatt nem volt idő állítgatni a fényképezőgépet se és ennyire profi még én sem vagyok. :)

Most csak a porított kakaóvaj segítségével történt temperálásos bonbonkészítési módszert mutatom be, én így készítem.  (többi módszer a fenti linkeken)


1. Megnézem, hogy a polikarbonát forma tiszta, csepp- és pormentes-e. 
A forma mindig szobahőmérsékleten, de kicsit előmelegítve a legjobb. De semmi esetre se legyen melegebb a csokoládénál. Így lesz a késztermék fényesen csillogó.  
Mivel van itthon - és általában minden háztartásban van hőlégfúvó :D, akkor azzal kicsit átmelegítem. Ha netán nincs ilyen csodaszerkezet, akkor jó a hajszárító is.

2.  Felolvasztom a csokoládét. Jelen esetben a csoki olvasztó kisgépemmel tettem. (szoktam gőz fölött is - bár ugye a mi konyhánk akkor eléggé bepárásodik, melegszik, azt meg a csokoládé nem szereti) 
Kb. 20 dkg-t lehet olvasztani benne. ITT beszerezhető. A 2-es fokozattal felmelegítem, az 1-es fokozattal melegen tartom. (megsúgom, a 2-es fokozat túlmelegíti a csokoládét, így arra figyelni kell)

Többnyire étcsokoládéval dolgozom, folyamatosan kavargatom, a felolvasztási hőmérsékletnek 40-45 foknak kell lennie. Íme:


A hőmérőt ITT vettem! Tényleg szükséges kellék. A mérési tartomány pedig - 10 +200 fok! (cukorszirupból készített macaronokhoz és karamellák készítéséhez is tökéletesen használható) 


3. Amint elérte a csokoládé a 42 fokot kiveszem a gépből a tálkát. És folyamatos keveréssel elkezdem visszahűteni a csokoládét. 



4. Étcsokoládénál 34-35 fokra kell visszahűteni. Íme:



5. Ekkor már általában teljes para uralkodik rajtam - igazából nem is tudom miért :D 
10 dkg-ként 1 g kakaóvajat (tehát most 2 g-ot) teszek a csokoládéhoz és nagyon alaposan elkeverem. (temperáláson kívül húst is szoktunk sütni vele! ITT olvasható róla bővebben ITT lehet venni)



6. A kakaóvaj segítségével pikk-pakk el is érjük a megfelelő hőmérsékletet, a 31-32 fokot. És akkor senki ne legyen a közelünkben, mert kezdődik a csokizás. :) 


7. Beleöntöm a csokoládét a formába. Mivel én csak fél adagot szoktam készíteni csak a forma felét használom. 45 fokos szögben tartom a formát és kb a felétől elkezdem ráönteni a formára a csokoládét, majd egy lehúzókés segítségével tolom a forma vége felé a csokoládét és úgy telítődik tele a forma.



 8. Kiütögetem a légbuborékokat.Úgy, hogy a forma tisztán maradt végét kb. 10 cm magasságból párszor gyorsan visszaejtem szomszédok örömére. És mint ahogy a képen is látható ott egy szép nagy légbubi.  Kb. 10 x. Sokat ne időzzünk ennél a lépésnél.



9. Már előkészítettem két azonos méretű poharat és fejjel lefelé fordítom a formát. Alulra sütőpapírt teszek. A formából szépen kezd kifolyni a felesleges csokoládé, így alakul ki a csokoládéhüvely. (bevallom néha egy kicsit rásegítek és megrázom a formát) 


10. Megcsodádom a kifolyt csokoládét és megállapítom, hogy jól sikerült a temperálás. Látható, hogy dermed meg a csokoládé. Mintha csak a felhőket nézném, mindig látni vélek benne valamit. Pl. Jézust, Hello Kitty-t, iPhone-t. :D De Alient szinte mindig. Ti is? :D


11.  Pár perc elteltével - amikor már látszik, hogy kezd dermedni a formán kilógó csokiréteg egy spakli segítségével a felesleges csokoládét is eltávolítom. Így kiderül, hogy 20 dkg felolvasztott csokoládéból szinte minimális mennyiséget használok a bonbonhüvelyekhez. Majd a formát beteszem a hűtőbe.

 
12. A megszilárdult csokoládékupacot egy az egyben leszedem a sütőpapírról és visszateszem a kis olvasztó gépbe.

13. Töltelékkészítés :) (és ha olyan, akkor lehűtés)

14. Türelmetlen lennék, ezért megnézem, hogy minden rendben van-e a formában. :) Óvatosan lefordítom - mert simán kipottyanhat az, ami már készen van - és látható, hogy ahol már nem tapad a csokoládé a formához, az már tutira ki fog pottyanni a formából. De még nem teljesen jó az összes, így a formát visszateszem a hűtőbe. :)

15. Amikor az összes csokoládé elvált a forma falától megtöltöm töltelékkel, úgy hogy pár mm-t hagyok szabadon. És visszateszem a hűtőbe, addig, amíg újra temperálom a csokoládét a bonbonok lezárásához.


16. Temperálok újra de akkor már csak felmelegítem a csokoládé 2/3-át 40-45 fokra, a maradék 1/3-ot hozzáteszem és elkeverem benne. Ezzel az adaggal hűtöm vissza a csokoládét, kakaóvajat ebbe már nem teszek.

17. Ráöntöm a forma tetejére a csokoládét - kenőkés segítségével elterítem rajta, várok picit, majd a felesleget spaklival lehúzom és a formát visszateszem a hűtőbe. 


18. Bonbonok kiszedése jó fél óra után. Előveszek egy konyharuhát és ráteszem a formára. Óvatosan megfordítom és ami kipottyan magától félreteszem. Érdemes kesztyűt használni, hogy ne legyenek ujjlenyomatok. Ami nem akar magától kijönni azt úgy szoktam kiszedni, hogy a forma tiszta végét megfogom, fejjel lefelé fordítom természetesen és kb. 45 fokos szögben a másik végét odaütöm a pultra. Egyszerre csak egyet ütök, mert van hogy az összes kipottyan ilyenkor egyszerre és ha netán azonnal odaütnénk még egyszer, összetörhetjük a már kipottyant bonbonokat. Szóval csak óvatosan. 

 
19. Íme az üres forma, melyet meleg vízzel, gyenge tisztítószerrel, erre az egy dologra használatos puha szivaccsal szoktam elmosni, majd megszárítom.


A kész bonbonokat hűtőben egy lezárt dobozban szoktam tárolni, általában nem sokáig. Volt egy kérdés nálam, arra vonatkozóan, hogy meddig állnak el a bonbonok? Szerintem 1-2 hétig, tartalomtól függően, de ilyenre példa még nem volt. :)

A polikarbonát forma használatáról PralinéZsuzsi barátnőmnél ITT olvashattok. (Az ő blogja kifejezetten bonbonokról/pralinékről szól, nagyon sok ötlettel és nagyon sok jó recepttel.) :)

Ahonnan és amit én vásárolok: 

- csokoládét 2,5 kg kiszerelésben (van 53%, 60%,70%,80%-os étcsokoládé, tejcsokoládé, fehércsokoládé, színes csokoládé, polikarbonát formát, gabonagolyót, gyümölcspürét, kakaóvaj : Goodwill Kft.


- bonboncsomagoló papírokat, kapszlikat, transzferfóliát, dobozokat, polikarbonát formát, spaklit, krémeskeretet...1-2 transzferfóliát, szalagot, stb.stb. stb: Food-Pack Kft.

- bonbondíszítéshez ehető csillámport, néha akciós polikarbonát formát: Écsy

- Ázsia Bt. - itt sok minden szintén megtalálható

Ázsia Center: diétás Ritter csokoládé (magamnak), kókusztej, alkholok

- Aldi/Lidl - csokoládé, marcipán, kesztyű...

Desszertmester: kapszlik, bonboncsomagolók (50 db-os), fondant

Lehet örülni. :) Én szoktam, minden egyes alkalommal. Remélem érthető amit írtam, illetve a képek beszélnek ugye? Ha kihagytam valamit szóljatok. :) Jó csokizást! :)

A szilikonos formában készült bonbonos bejegyzésem ITT olvasható.

2011. november 7., hétfő

Villámjáték - sorsolás!

Az előző bejegyzésben játékra invitáltunk benneteket. Mézeskalács kiszúró volt a tét. :) 
Nagyon köszönjük, hogy ennyien játszotattok, pontosan 55-en!!
Köszönjük a szép szavakat, reméljük tényleg megérdemeljük....jólvan tudom ne dumáljak...úgyis mindenki a képre teker.. ;)) 
A vicces videós sorsolás most elmarad, Bence épp a doki néninél...és nem tudom mikor ér haza...nem akarjuk őt megvárni, ugye?! :) Szóval mivel ilyen sokan voltatok, 2 kiszúrót sorsolok... :)

Játékosok
begörcsölt a kezem ;)
elő a fakanállal
kézzel is megkeverjük azért
első gombóc
második gombóc

SZERENCSÉS NYERTESEK


Gratulálunk!!! :) Kérem vegyétek fel velem a kapcsolatot itt: szaboemokee@gmail.com 

Aki pedig nem nyert, tényleg ne csüggedjen, lesz még hasonló játék. :)  Tényleg köszi, hogy ennyien jöttetek. üdv., Emőke


Tehát a nyeremény még egyszer: