2011. június 29., szerda

Feketeribizlis jégkrémvirág - VKF XLIII.

Heves Jeges - Vigyázz Kész Főzz XLIII.

Reni, Az élet napos oldala blog írója a VKF új háziasszonya. A kiírás megtekinthető: itt. Az ötlet tökéletes, fagyiszezon is van, jeges italokat is készítünk, elvégre nyár van (valahol). Igaz az  epres frozen daiquirim már posztolásra került, de azért egy-egy darab jégkrémvirág is bármikor jól jöhet.


Volt még a mélyhűtőben feketeribizli. Az eperfagyi alapján készült.

Hozzávalók:

17,5 dkg feketeribizli
5 dkg nyírfacukor (a ribizli savanykás, mehet bele több is)
9 dkg tejföl
9 dkg tejszín
fél kk citromlé

A ribizlit megmossuk, összeturmixoljuk a többi hozzávalóval. Egy légmentesen záródó edénybe tesszük és 30 percenként átturmixoljuk. Mielőtt teljesen megfagyna megtöltjük az ikeás olcsó jégkockaformát (én egy kis csokicseppet is tettem bele dísznek). Mikor megfagyott szépen kipattintjuk egy tálra.

2011. június 28., kedd

Low carb fasírt

Alakreform újságból az ötlet, kicsit Emőkésítve. :)


Hozzávalók (12 db fasírthoz):

50 dkg darált pulykamell
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 szelet Update1 kenyér
1 tojás
só bors
kb fél dl tej
1 nagyobb paradicsom
10 dkg mozzarella

A darált húsba beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejbe áztatott, kinyomkodott kenyeret, az apróra vágott  vöröshagymát, zúzott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A masszát jól összedolgozzuk, muffinformába töltögetjük. (nálam szilikonos a kapszli).
180 fokon 10 percig sütjük, majd szeletelt paradicsomot és mozzarella sajtot teszünk a tetejére és sütjük még kb 15-20 percig, amíg a sajt elkezd pirulni. Ennyi. Természetesen koviubit ettem mellé, mi mást?! :)

2011. június 27., hétfő

A kovászos uborka

Uborkát eszünk uborkával. :) Legalábbis én biztos. Mindenhez amit látok. Nem válogatok. :) Bátran fogyasztható..minimális kalória, minimális ch. :) Már csak a hekk hiányzik meg a Balaton vagy a Velencei-tó. :)

Igazi "balhétterem" feeling volt a napokban nálunk, ahogy Beastie említette. Ugyanis napra pontosan 1 év elteltével ismét jól összevesztünk azon, hogyan is készüljön a kovászos uborka. :)) Tavaly ízlett Bencének, most kitalálta hogy mégse, mert nem ropog, be van vágva stb...így készült egy majdnem olyan verzió, amit ő szeretett volna. Én meg duzzogtam. Meg akartuk versenyeztetni az uborkákat, hogy akkor két üvegben készül, de nem volt elég üveg. A végeredmény, amiben azért én is ludas voltam - és nem direkt - nem lett elég sós, és az uborka is punnyadt lett (sztm már alapból az volt). De azért feljavította Bence, miután a fele ki lett dobva és nem is lett olyan rossz. Sőőt, ízlett is nekem. :P
De aztán jöhetett a Mamma-féle változat. :) És most mindenki boldog, ugyanis Bencének is ízlik - of course - se nem lett túl kapros, se nem lett túl fokhagymás és még ropog is. Bezsebeltem a szokásos elismerő szavakat aztán magamhoz vettem egy kis uborkát és odaropogtattam a fülébe. :)


Hozzávalók (5 l-es üveghez):

kb. 3 kg azonos méretű kovászolni való uborka
1-2 csokor friss kapor
5-6 gerezd fokhagyma (kb 1 fej)
asztali só

1. Az uborkákat jól megsikáljuk, ne legyen rajta homok, se szőr. Utána 30 percig hideg vízben áztatjuk.

2. Az uborkák végeit levágjuk. Ahol a szára volt ott kicsit jobban le kell vágni, esetleg megnyalni, hogy ne legyen keserű (ha már látszik a mag, akkor jó).

3. Bevágjuk az uborkákat hosszában úgy, hogy a két végét ne vágjuk át. Majd fordítunk egyet az uborkán és ismét bevágjuk.

4. A kimosott üveg aljába teszünk egy adag kaprot. Szépen belehelyezzük állítva az uborkákat, - a nagyobbakkal kezdjük, ha nem sikerült azonos méretűeket venni - úgy, hogy az a rész legyen felül, ahol a szára volt az uborkának. A miértet nem tudom, Anyukám így mondta. :) Passzentos legyen.

5. A megpucolt fokhagymákat szintén bevágjuk és párat belenyomkodunk az uborkák közé.

6. Újabb réteg uborka - pár darab fokhagyma és ha ügyesek voltunk sikerül még egy réteget kirakni...ha eldől sem baj. :)

7. A maradék kaprot ráhelyezzük a felső réteg uborkára.

8. Feforraljuk a sós vizet. Kb. 4 litert. (ez sok lesz, de Anyukám így mondta) 1 liter vízhez 3 dkg asztali só kell (nem jódozott). Amikor felforrt várunk pár percet, majd szépen óvatosan ráöntjük az uborkákra, a kaporig.

9. Egy kenyércsücsköt befőzőfóliába/ra teszünk és rárakjuk a kaporra. (ez a fólia azért kell, mert majd könnyebb lesz kiszedni a kenyeret)

10. Felöntjük a maradék vízzel, a kenyeret is ellepje.

11. Kistányér a tetejére és meleg, félárnyékos (nem napos!) helyre tesszük.


                                                             Gizmó az állandó minőségellenőr

12. 3 nap múlva kihalásszuk a kenyeret, és így hagyjuk még 1 napig.

13. Utána hideg vízzel leöblítjük, rászűrjük a levet, hűtőbe tesszük és fogyasztjuk.

2011. június 26., vasárnap

Update pizza

A korábbi bevált pizzánkat készítettem el szénhidrátcsökkentő lisztkeverékkel. Az eredeti 2 tepsire szóló változat megtekinthető ITT. Természetesen azt a mennyiséget feleztem, és így nem 1 tepsi lett, hanem 8 kis szeletke.


Hozzávalók:

112,5 g sima liszt (85,8g CH)
112,5 g Master Mix (10,2g CH)
0,75 tk só
0,5 tk porélesztő
140-150 ml langyos víz
1 mokkáskanál fruktóz (elhagyható)

Feltétként:
paradicsomszósz
sonka
paradicsom
mozzarella sajt
bazsalikom
olajbogyó

Összesen a 8 szelet: 96g CH (1 kis szelet: 12g CH)

Mindent beleszórtam a keverőgépbe és hagytam dolgozni. Gondolom a MM liszt miatt, de kicsivel több vizet igényelt a tészta..kb fél decivel. Szépen egybeállt a tészta. 440 g lett az egész, ezt 8 felé osztottam és ilyen kis szeleteket gyúrtam.

A szószt a korábban elkészült bazsalikomos-paradicsomos tészta alapján készítettem, de simán jó egy darabolt paradicsomkonzerv vagy sűrített paradicsom is.

A pizzaszeleteket megkentem szósszal, rá sonka, szeletelt paradicsom, mozzarella és az előmelegített sütőben 180 fokon kb 20-30 perc alatt megsütötettem (amikor a sajt elkezd pirulni, akkor már kész)

2011. június 24., péntek

Alj nélküli túrós lepény

Így is lehet, bármikor fogyasztható. :)  Bodzablognál találtam ezt a receptet. :) Bencének ízlett, kolleganőknek ízlett, nekem ízlik. :) Gyümölccsel, vagy inkább gyümölcsszósszal leöntve is lehet készíteni - későn jutott eszembe - és amikor sült, az egész lakást túróspite illat árasztotta el. :) Kinyitottam kicsit az ablakot, hogy kapjanak a szomszédok is (mi ugyanis mindig fű-szagot kapunk, lehet ezért van ilyen jókedvünk). :) Pikk-pakk kész, leszámítva a sütési időt. :)


Mivel fél adagot készítettem, így annak az adatait írom. Az eredeti receptért klikk ide.

Hozzávalók:

250 g sovány túró (jelen esetben félzsíros - 9g CH)
25 g vaj
1 tojás (0,3g CH)
fél citrom reszelt héja
30 g nyírfacukor (30g CH - édesítővel is lehetne, de azt utálom)
10 g nyírfacukor (10g CH)
225 g tejföl (7g CH)
2 csepp vanília kivonat
1 csomag vanília pugingpor
csipet só

Összesen: 56,3g CH

Egy kisebb hőálló tálat kikentem a vajjal. A keverőtálba beleteszem a túrót, reszelt citromhéjat, tojást, maradék felolvasztott vajat, vanília kivonatot, 30 g cukrot és kikeverem. Végül a pudingporból 2 evőkanálnyit. A krémet beleöntöm a hőálló tálba és elsimítom.
A tejfölt kikeverem a 10 g cukorral, maradék pudingporral és pici reszelt citromhéjjal.
Ráöntöm a túrókrém tetejére és eligazítom.
180 fokon kb 40-45 perc alatt megsül, tűpróbával ellenőrizzük.  

2011. június 23., csütörtök

Ruccolás-juhtúrós pulykatekercs

Az alakreform újságból származik a köv. recept, amit szokás szerint kicsit átalakítottunk. :)
Bence készítette el. :)
Hozzávalók:
1 kg pulykamell
1 fej hagyma
4 db kemény tojás (1,2 g CH)
4 szelet prágai sonka (kimaradt)
1 doboz ruccola (mi kevesebbet tettünk bele, mert kaptunk Krisztától házi termesztésű ruccolát és annak intenzívebb volt az íze, nem tudom mennyi a ch-ja)
10 dkg juhtúró (3g CH) - ez volt egy változtatás a 15 dkg sovány sajtkrém helyett
5 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
friss zöldfűszerek (petrezselyem...ízlés szerint bármi)
só bors
+ szeletelt bacon természetesen :)

Szóval eléggé update 1, bármikor fogyasztható. :)

"A pulykamellet minél nagyobb méretű, 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Ha ügyesek vagyunk, sikerül négy, közel egyformát kikanyarítani. A szeleteket kiklopfoljuk, sózzuk (és egy-egy sonkaszeletet fektetünk rájuk).
Erre jön a töltelék, amit előzőleg készítünk el.
A felaprított hagymát, a megpucolt és negyedekbe vágott főtt tojást, a sajtkrémet (nálunk juhtúrót), fokhagymát és a zöldfűszereket turmixgépben megforgatjuk.
Sózzuk, borsozzuk majd keverőtálban beledolgozzuk a rukkolát (mi ezt is turmixoltuk)
A pépet 4 felé osztva a hússzeletek egyik szélére igazítjuk.
A húsokat szorosan feltekerjük, fogvájóval megtűzzük, (mi egy őzgerinc formát béleltünk ki baconnel) majd fóliával burkoljuk és tepsibe rakva, sütőben kb 50 perc alatt készre sütjük.
A kész roládokat felszeletelve, salátával tálaljuk."

/hogy a kötelező ch meglegyen, esetleg lehet mellé enni kevés barnarizst, nekünk tökéletes volt salátával  is/ 

2011. június 22., szerda

Epres frozen daiquiri

Kánikulaaaaaaa!!! 

Ez nem update...kalóriadús. Viszont mivel nekem a ch-t kell nézni és a kalóriát kevésbé és úgy tudom, hogy a rumban nincs ch - de cáfoljatok meg (caf-caf - ezért kaptam egyszer intőt, mert ezt mondtam egy tanárnak, aki kérte, hogy cáfoljuk meg)-, tehát csak kcal van benne, így néha-néha azért lecsusszanhat egy ilyen egyszerű finomság, melyet Jamie Oliver újságjából néztem ki és készítette el nekem Bence...majd magának is cukrosan, enyémben az nem volt, csak szeretet. 


1 személyre! Turmixgépben tört, pohárnyi jéggel együtt elkeverünk 3-4 szem epret, 5 cl fehér rumot (pl. Bacardi superior), 2 tk cukrot és 2-3 cl friss lime-levet. A lime héjával vagy lime-karikákkal díszítjük. 
Mi még egy kis szódával higítottuk.
Ennyi. :)

2011. június 21., kedd

Töltött karalábé

Karalábét csak akkor, ha zsenge, zöld és nem fás. Nyersen is egészséges. Anyukám mikor készítette a húslevesbe a zöldségeket, mindig ellopkodtam. :) Ez meg egy tök egyszerű kaja..elosztottam szépen. 1-et vacsorára, 1-et másnap ebédre és 1-et másnap vacsorára. :)
Forrás: Norbi - Karcsúság receptjei könyv (U1-es ételek)


A mennyiségeket átvariáltam, meg az elkészítést is.

Hozzávalók:

3 karalábé  (500 g volt megpucolt állapotban - 34 g CH)
1 dl tejföl (~3,9g CH)
pici vaj a forma kikenéséhez
1 tojás (0,3g CH)
10 dkg sovány sajt (trappista volt otthon 1,6g CH)
őrölt bors

én ötletem bele: 30 g bacon (0g CH)

Összesen: 39.8 g CH
A karalábékat megpucoltam, megmostam, az egyik felét egyenesre vágtam (hogy a későbbiekben megállja a helyét a tálban) és kb. 30 perc alatt félpuhára főztem enyhén sós vízben. (Ha a villa belemegy akkor már jó.) 

Amikor elkészült a karalábé, megvártam míg kihűl és vagy kis kanállal vagy karalábé vájóval (jelen esetben dinnye vájóval) kikapartam a belsejét.  Amit én összeturmixoltam.
Egy másik tálba beletettem a tejfölt, tojást, reszelt sajtot (egy kicsit félretettem a tetejére), sót, borsot ízlés szerint, a szétturmixolt karalábét és a pirított bacont (ezt Bencétől lestem el, be a mikróba max 1 percre és kész is). Jól összekeverjük.

Egy hőálló tálat kikentem vékonyan vajjal, beletettem a karalábékat, megtöltöttem ezzel a töltelékkel és mivel elég sok lett így bőségesen tettem a tetejére, ami ugye le is folyt a tálba, ami később ott megsült, de finom volt. :) Tetejére a maradék reszelt sajtott tettem.
Előmelegített sütőben (kb 180 fokon) jó 30 percig sütjük, amíg a sajt elkezd pirulni.

Bence nem evett belőle...csak megkóstolta...rossz emlékek a fás karalábéval, ugye. :(

2011. június 20., hétfő

Bazsalikomos-paradicsomos tészta

Mivel eléggé tésztafüggő vagyok a tésztát teljesen megtagadni nem tudom.

Íme egy ötlet ebédre vagy akár vacsorára (étrendemben szerepel).

Hozzávalók (1 főre):

6 dkg teljes kiőrlésű tészta (durum is lehet) - ezzel meg is van a majdnem 50 g CH
Feltétként kerestem valami olyat, amiben kevés a ch.

Kevés olívaolajon elkezdtem párolni egy nagyon pici fej apróra vágott vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát. 2-3 szem paradicsomot feldaraboltam és a hagymára szórtam. A paradicsom héjait egy idő után kihalásztam. A leforrázós, lehámozós rész nálam nem működik. Beleöntöttem 1 kis doboz sűrített paradicsomot, ha van otthon akkor annyi házi paradicsomlét öntök hozzá, hogy szósz kinézete legyen. Ha nincs, akkor pici víz. Hagytam forrni. Letéptem pár levél bazsalikomot apróra csipkedtem (lehet szárított is), pici só, bors, oregánó és így lett egy paradicsomos-bazsalikomos, fokhagymás szósz. Azért menet közben kóstolgattam. Ezt összekevertem a tésztával, kevés mozzarella és olajbogyó a parmezán a fotózást követően került rá.

Igen, leszámoltam. A 6 dkg az 75 szál spagetti és most nem marokkóztam. :) Ez így soknak tűnik szétterítve, de ahogy néztem a maradék zacskót 1 évig sem fog elfogyni - régen akár 20-25 dkg tésztával indítottam.
Ami fura, hogy jól laktam és nem is voltam utána éhes, mint általában tészta után.


"Emőke fogytál? - Igeeeeen!" :)

2011. június 19., vasárnap

Csokis keksz

Az eredeti keksz recept okostojásánál megtekinthető: itt , én elkészítettem update-verzióban. :)


Van összehasonlítási alapom! Még kb 2 éve készítettem Bencének, csokidarabkákkal. Az ízlett neki, erre meg azt mondja "update, de nem rossz, az morzsálódott, ez meg omlik". :) Nekem bejön, pláne, hogy ebből valahogy elég 1 db, ha már nagyon szenvedek, a másikból meg bezabáltam volna egyszerre 10-et is. Hmmm...viszont inni lehet rá jó sok vizet,  ami nem hátrány mivel, ha egybe bekapod megfulladsz. :)
Kicsit csökkentettem a mennyiséget, így is kb 50 db lett - így viszek PralinéZsuzsinak, majd jól átdobom a szomszéd épületbe. :)

Hozzávalók (kb 50 darabhoz):

25 dkg puha vaj
15 dkg nyírfacukor (15 g CH)
csipet só
2 púpos evőkanál holland kakaópor (~ 8 g CH)
12,5 dkg sima liszt (9,5 g CH)
12,5 dkg master mix (1,1 g CH)
fél teáskanál sütőpor

Összesen: 33,6 g CH (1 darabra nézve ~0,7g CH - ez egész jól hangzik nem? És úgy tűnik nem emelte a vércukorszintemet se, mert nem lettem rosszul.)

A nyírfacukrot átdaráltam, bár akár ropoghat is a fogunk alatt, ki hogyan szereti. A cukrot a vajjal habosra kevertem, beletettem a sót, kakaót, majd a sütőporos lisztkeveréket. Fakanál helyett ezt is kézzel gyúrtam össze. 2 részre osztottam - csak mert nem egyszerre sütöttem ki. Folpackba becsomiztam és hűtőbe tettem fél órára. Aztán mikor kivettem, kicsit várni kellett, mert túl kemény lett, így kb diónyi nagyságú golyókat gyúrtam. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam őket egymástól kicsit távolabb. Először a tenyeremmel lapítottam, majd egy villával, hogy legyen rajta minta.
Előmelegített sütőben, 180 fokon (ha van légkeverés) kb 12-14 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. (ne süssük túl)

2011. június 18., szombat

Tojásos nokedli

Áttérek kicsit az update-s kaják blogban való megjelenítésére, ha nem baj. De ha baj is, akkoris. :) Simán át lehet alakítani egészségtelenné...szóval hajrá :P
Nekem muszáj egy idő óta így ennem, most szigorúbbra is veszem. Evvan. És bár most is faszacsaj vagyok, de csak hogy egy valakit még a mostani állapotnál is jobban bosszantsak még faszább leszek, szerényebb azonban már nem. ;)))


Hozzávalók (kb 2 személyre):

5 dkg búzaliszt (BL 55) - 38,15g CH
5 dkg Master Mix (szénhidrátcsökkentő keverék) - 4,55g CH
1 tojás - 0,3g CH
langyos víz

olívaolaj

Tojásos részhez 2 tojás (0,6 g CH), só összekeverve.

Egy lábasban odatesszük a vizet forrni, kevés sóval, kevés olívaolajjal.

Egy tálban összekeverjük a lisztet a master mix keverékkel, kevés sóval, beleütjük a tojást és fakanállal lassan, csomósra keverjük. Vizet menet közben adagoljuk hozzá, kb fél dl. 
(végül én kézzel gyúrtam össze az egészet, állagra majdnem olyan, mint az igazi nokedli)
Forrásban lévő vízbe szaggatjuk a nokedlit és amint feljön a víz tetejére már jó is. (ne főzzük túl) 

Egy kis lábasba teszünk 1 teáskanálnyi olívaolajat, rátesszük a lecsöpögtetett nokedlikat, jól felmelegítjük és a tojásos keveréket ráöntjük. Párszor átkavarjuk. Én így szeretem, nem rántottásan. :) Bence meg sehogy, de evett belőle. :)

Ecetes fejessalátával tálaljuk (100 g = 2 g CH), én max ha 1 dkg salátát fogyasztottam.

Off:
Ez összességében - salátát nem számolva 43,6 g CH/2 fő (fenti képen látható nokedli + fenti képen látható nokedli mennyiségének negyede készült a fent megadott mennyiségekből - tehát inkább 1 fő ez :) - vacsorára, ebédre ajánlom (ami elvileg 50 g CH, ha nem adunk másnak a kajánkból, akkor rendben van a bevitt CH mennyiség. De mivel én kivételesen adtam Bencének, aki pechemre épp akkor kelt fel, így még kutakodhattam a spájzban vagy hűtőben vmi apróság után) és sok víz!
- 3 kg :))

Master Mixről bővebben: itt

2011. június 17., péntek

Padlizsánkrém

Már régóta szerettem volna elkészíteni, de valahogy mindig kaptunk Bence anyukájától egy üveggel. Mostanság nem, és az is igaz, hogy az jó hagymás és az Bencének kevésbé ízlik. Erre viszont azt mondta, amit hallani akar a Mamma: "Jobb, mint az Anyámé." :))) 
Kolleganőmtől kérdeztem meg a receptet, le is írtam, el is hagytam. Nem is én lennék, ha nem így történt volna. :))



Hozzávalók:

2 kisebb padlizsán (CH = 13,2 g)
őrölt bors
kb 1 közepes fej lilahagyma
2-3 fej fokhagyma
pici mustár (kb teáskanálnyi)
10 dkg majonéz (CH = 4,8 g)

A padlizsánt megmostam és egy tepsibe tettem. A biztonság kedvéért én tettem alá sütőpapírt. Valaki félbevágja és úgy süti, de én a múltkor úgy láttam a TvPaprikán Bede Róberttől, hogy csak úgy simán be kell tenni és kész.
Mellesleg sztm gazdaságosabb is, mert 180 fokon 50 perc után tök szépen le lehet húzni a héját. A félbevágottnál viszont ki kell kapirgálni a belét...akkor tuti ott marad egy csomó finom padlizsán. :)
Tehát a megpucolt megsült padlizsán lett 400 g - ez összesen 13,2 g CH.

Beletettem egy edénybe és fakanállal szétnyomkodtam. Króm evőeszközzel is dolgozhatunk, de alumíniummal ne, mert attól befeketedik.
De mivel untam a nyomkodást, beletettem az összes hozzávalót a késes aprítóba és megnyomtam a gombot.
Még egy kicsit utánasóztam és igen jó lett. Szerintem 1 napot kell állni hagyni a hűtőben.

Off:
Reggeli: 30 g lassan felszívódó CH

- 2 kis vékony szelet (6 dkg) teljes kiörlésű magos kenyér
- vékonyan a padlizsánkrém 

 Na de mire ezt megírtam jöhet a tízórai... :D:D:D

2011. június 14., kedd

Hogyan szeretünk főzni?

Játékra hívot minket Panna, Márti és 4Gyerek -jejeje.

"Ki hogyan szereti!" Aki ezt a kérdést így kitalálta azt csókoltatom. :P Hát mi úgy szeretjük, hogy....18-as karika....

Íme a kérdések, csak 5db szerencsére.

1. Hogyan választod ki, mi kerüljön az asztalra?

Emőke: Régen sehogy. Bármi kerülhetett az asztalra. Ebből az lett, hogy sportolás mellett enyhe inzulinrezisztencia, kicsi pajzsmirigy alulműködés . Fél évig számolgattam a ch-kat. Fogytam 15 kg-t. A számolgatásba beleőrültem és most inkább eszek rendesen, de keveset és igyekszem 5x. Néha rosszul vagyok, olyankor elviselhetetlen vagyok. Szóval most ideje megint folytatni a számolgatást, így szinte megint olyan ételek fognak az asztalra kerülni, amitől éhenhalás lesz. De elérem a célom, mert ebben jó vagyok.
Bence: ne csizma. :) Az étel az állat, a növény az köret és ital az sör. A kapor az egy pici a koviubiba amúgy a kukába. A hal az a sellőknek való.


2. Hogyan főzöl és blogolsz?

Emőke: kétlábon, néha sámlira állva, ha a hátsó gázrózsát használom. Blogozni ülve, morogva (utálok írni)

Bence: Sörrel a kézben. - blogolni meg egyedül csak régen, azóta csak a "mammma" közös blogjába beleírva sok noszogatás után.

3. Milyen alapanyagokat használsz?

Emőke: ezt nem értem. Minőségi a kérdés? Nem igazán izgat...nézem az árat, ki nem nézi? Bence rászoktatott, hogy ami akciós nem biztos, hogy meg is éri...így már lesem én is hogy a sajtnak a kilója mennyi és inkább azt veszem, ami olcsóbb kilóügyileg. Mikre nem szoktat? Vagy a budipapírnál mennyi a lapja...ehh. :))

Bence: sör, hús, fűszerek- kolibrihere, orchideabibe, kopi luwak, barna szarvasgomba hülyeség. Nade cserepes bazsalikomot azt nagyon. Ha egészséges akkor répát.


4. Mennyire tartod be a receptben előírtakat?

Emőke: én csak recept alapján tudok főzni. A fejemben sok recept nincs, ott más van, receptnek nincs hely. Így ált. rohangálok a laptop és konyha között (ki is vihetném mondjuk aztán közben nyomhatnám a fb-ot vagy írhatnám a blogot is..de így izgibb), vagy leírom cetlire. De mindig kimarad valami..általában a cukor. :P Ez a rebarbarás sütinél izgalmas volt - Bence: "ez olyan savanyú, hogy az alsógatyám beszippantódott a seggembe."

Bence: Ihletet ad, nagyjából. Meg ami szerintem hülyeség azt nem, és persze újítok.

E. Mennyire hasznosítod a fölöslegesnek tűnő adalékokat? (süteménylapok szélei, tojás egyik része - sárgája, fehérje stb...)

Emőke: ki nem dobunk semmit. Ha mégis, fél óra bőgés az alap. :) Pláne, ha Anyukám küld valamit és megromlik. Mindig arra várunk, hogy a másikunk megegye. Bence nem mer a kajámhoz nyúlni, mert mint Joey a jóbarátokból, Emőke sem ad a kajájából. :P

Bence: Semmi sem fölösleges!:) A fölösleget a derekamon hordom:)

2011. június 8., szerda

Rebarbara fagylalt gabonagolyóval (gép nélkül)

A rebarbara és én. Mivel kolleganőm hozott 1 kg-t a Lehet téri piacról muszáj volt kipróbálni. Érdekes íz, szeretni fogom. Bence nem, csak akkor ha nem felejtem ki a cukrot pl a rebarbarás sütiből (amit majd holnap mutatok). A savanyút én szeretem. Savanykás, fanyar, zöld alma...tényleg ezek a szavak jutnak eszembe.  
Közben rájöttem, hogy szerintem ilyen termett a kertünkben és  senki nem tudta mi az és nagy nehezen ki lett írtva. :) - hú mit kapok ezért most?! :))

Vissza a fagyihoz. Szepy ajánlott pár rebarbarás cuccot így nála nézelődtem. Fagyi lett belőle, mi más?! Az övé zöldebb, meg a szomszéd fűje is.

Eredeti recept itt.


Hozzávalók:

2 dl sűrített tej (cukrozott volt csak - így én már semmi cukrot nem is tettem bele)
2 rebarbara szál
1 tk juharszirup - bár utólag én nem éreztem :)
2 dl habbá verhető tejszín
1 ek gyömbér

A rebarbarát megmossuk, végeit levágjuk és feldaraboljuk. A sűrített tejet egy lábasba nyomjuk és hozzáadjuk a rebarbarát és a tejszín kivételével a többi hozzávalót. Pár percig főzzük. Elég hamar szétfő a rebarbara. Jól átturmixoljuk majd kihűtjük.
A tejszínt habbá verjük és hozzákeverjük a rebarbarás cucchoz. Jól záródó edénybe tesszük és óránként átturmixoljuk - 3 alkalommal minimum. Aztán fogyasztjuk Bence kedvencével, a gabonagolyókkal.
/off: teljesen más íze volt fagyiban a rebarbarának mint a sütiben. lehet a cukrozott sűrített tej miatt, de egyáltalán nem éreztem a savanyú ízt, amire rágerjesztettem magam :) - amúgy nagyon finom lett a fagyi! :) De nem csinálok több sűrített tejes verziót - elég rosszul voltam tőle :(/

2011. június 7., kedd

Epres cheescake fagylalt (gép nélkül)

Erre a fagyira bizony az éjjel valaki rájárt... és nem a macska volt. :)

Latsia-nál találtam ezt az epres cheescake fagyit. Kicsit változtattam a receptjén, ami otthon volt készleten ugye. Nagyon finom! Köszönjük az ötletet! :)

Az eredeti receptért klikk IDE.


Hozzávalók:

1 doboz natúr krémsajt (lidls változat)
10 dkg barna cukor (aldis)
1 ek citromlé (lidls)
1 tk vaníliakivonat (culinaris)
30 dkg eper pürésítve (piaci)
2 dl tejszín (habbá verhető)
3-4 db chocolate chip cookie (lidls)

A keksz és a tejszín kivételével mindent összeturmixoltam, kóstolgattam - én nem tettem bele több cukrot. Habbá vertem a tejszínt, beleforgattam az epres cuccba, majd az egészet beleöntöttem egy jól zárható edénybe. A mélyhűtőbe tettem. Kb. 3x átturmixoltam, óránként és mielőtt még megdermedt volna beletördeltem a kekszeket és egy kanállal elkevertem. Jó epres lett és krémes-kekszes. :)

/off: Gianni szalvétája még jól viseli itt a fotózásokat...viszont remélhetőleg fogunk kapni (Erinacea és én egy autogrammos változatot is. :)) - menőzni fogunk :)/

2011. június 6., hétfő

Parajos palacsintarolád

Elég sűrűn megy nálunk a tvpaprika. És hála az IPTV-nek, végre fel tudtam venni a műsort. Hopp egy galacsin... ;) Nem úgy mint, szegény Anyukám, aki folyton körmöli a recepteket és a felét sem bírja leírni, majd felhív, hogy keressek rá...bár ugyanezt csináltam eddig én is. :) "Anyucizol", szokta mondani Bence. :)

Sülve-főve Bencével, izé Tamással - parajos palacsintarolád



Hozzávalók a palacsintához (kb. 6 db)
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 1 dl tejszín
- csipet só
- kevés víz
- 15 dkg liszt (Master Mix szénhidrátcsökkentővel felesben)
- 20 dkg parajpüré

Egy tálban kis kézi habverővel összekeverjük a tojást, tejet, tejszínt. Hozzákeverjük a sót és a kevés vizet, majd fokozatosan hozzákeverjük a lisztet. Legvégén a lecsöpögtetett parajt is beleforgatjuk a tésztába. (én fagyasztottat használtam, de lehet nyerset is, akkor le kell forrázni és pürésíteni)
Félretesszük, hogy álljon egy kicsit a tészta. Addig elkészítjük a tölteléket.

Töltelék:
15 dkg kéksajt
25 dkg mascarpone (20 dkg van az eredeti receptben, de kell bele az a maradék 5 dkg)
3 dkg szobahőmérsékletű vaj
5 dkg apróra vágott dióbél

Villával összetörjük a kéksajtot és hozzákeverjük a többi hozzávalót. (lehet pici sót is beletenni!)

Kisütjük a palacsintákat. Még melegen feltekerjük őket és megvárjuk míg kihülnek (így nem fog megrepedni jó esetben). Amint kihült megkenjük a töltelékkel. /Egy estét pihent a hűtőben, mert másnap vittük ki Anyukámékhoz a családi banzájra - így könnyebb volt szeletelni. Ha frissen szeretnénk szeletelni a kést mártsuk langyos vízbe.
Olívaolajjal meglocsolt jégsalátára tesszük a szeleteket és őrölt borssal megszórva tálaljuk.

/Ízlett mindenkinek...még tesóm gyerekeinek is, ez volt talán a legnagyobb öröm! Igaz, bármit is csinálok, mindenre azt mondják finom. Jól nevelt gyerekek. :P/

2011. június 5., vasárnap

Játék - nyertesek! :)

Nem dumálok...íme a videó a magunk módján:


Aki pedig nem bír végignézni/hallgatni bennünket, annak itt van képekben:

1. kategória nyertese: 2 db butlers szalvétát (rózsaszín és kék) + kis üveg eperlekvárt kap

Tojásleves

2. kategória nyertese: 1 db butlers "papír" tálat (fotózáshoz tökéletes) + kis üveg ribizli-málna lekvárt kap

Sült csülök

3. kategória nyertese: egy pohárjelölőt vicces figurákkal, gyerekeseknek, partikra, nagycsaládnak + kis üveg narancslekvárt kap

Francia mákosszelet

És a fényvisszaverők:

1. Babapiskótás, fahéjas almás túrótorta
2. Csirkésegytál
3. Joghurtos, epres csokis muffin


Gratulálunk Mindenkinek! Aki most nem nyert, az így járt. :) Majd legközelebb. ;) Remélem örül mindenki! 
Várom a nyertesek jelentkezését/címét stb. a szaboemokee@gmail.com-on. :)

A bicajon a fényvisszaverők valahogy így fognak kinézni: MusuBence & MusuEmőke
Innen lehet beszerezni.

2011. június 4., szombat

Játék - nevezések

Lezártuk a játékot. Összességében elégedettek vagyunk. Jó sok remekmű érkezett! :) Mindenkinek köszönjük, aki játszott.
Nos, ezeket ettétek ezer éve... :)

Előétel kategória:

1. Tatárbifsztek

2. Paradicsomleves palacsintatésztával

3. Csurgatott tojásleves


4. Rebarbara krémleves

5. Mini krumplis

6. Májgombócleves

7. Tojáskrokettek

8. Medvehagyma krémleves

9. Sajtkrémes krumplileves

10. Brokkoli krémleves

11. Hidegtál - sült hússzeletek hidegen, francia salátaágyon

12. Epres-marcipános bonbon

13. Töltött körte

14. Spenóttorta

15. Tonhalas színes saláta

16. Tojásleves

Főétel kategória:
1. Kínai pirított tészta

2. Mucho macho oldalas

3. Csirkésegytál (krumplival, paradicsommal, paprikával)

4. Töltött paprika

5. Svéd-magyar húsgolyó, mozzarellás salátával

6. Bogrács paprikás krumpli gazdagon

7. Bento ebéd

8. Rántott szójaszeletek tepsis krumplival

9. Lasagne (J.)

10. Francia spárgasaláta főttburgonyával és medvehagyma pestoval

11. Lasagne (BA)

12. Kolbászos, túróval töltött gomba, salátaágyon

13. Kínai csirke

14. Sörben sült csülök

15. Tojásosnokedli

16. Káposztás tészta

17. Rakott káposzta

18. Sült csülök

19. Tejszínes-krémes spárgafőzelék

20. Toros káposzta

21. Vaddisznópörkölt bográcsban

Desszert kategória:

1. Brownie

2. Túróspite

3. Epres Pavlova torta

4. Mákos guba

5. Fahéjas-almás muffin

6. Holland almatorta

7. Virágos muffin

8. Kókusztejes feketerizspuding

9. Madártej (TK)

10. Babapiskótás fahéjas-almás túrótorta

11. Madártej (M)

12. Francia mákos szelet

13. Málnás vaníliás tortácska

14. Túrófánk

15. Meggyes süti

16. Tárcsán sült szilvalekváros krumplilángos

17. Mézes krémes

18. Tejberizs

19. Rizsfelfújt

20. Epres tejbegríz

21. Joghurtos, epres csokis muffin

22. Eperhab


Ugye senkit sem hagytunk ki?! Remélem mindenkiben feltörtek a régi szép emlékek, elvileg ez volt a cél. :) Sorsolás hamarosan...