2010. december 30., csütörtök

Zselés szaloncukor - málna ízben

Szaloncukor vagy bonbon? :) 
Nem is szeretem a szaloncukrot! Nem is tervezem, hogy készíteni fogok többet. Maximum ajándékba, mint ezt is, mert ez jó. Nővérem kapta, meg úgy a család. Ízbolygó receptje alapján készült. 16 db lett.

  
Kb. 20-30 dkg fagyasztott málna (ha nincs friss), 3-4 lapzselatin, 1 evőkanál méz és csokoládé a bevonáshoz. 
A málnát felengedjük majd egy lábasban odatesszük a tűzre. Beleteszünk 1 kanál mézet és tovább forraljuk. Nem tettem bele több mézet, mert nem szeretjük ha édes. Kb. 10 percig forraljuk utána átpasszírozzuk egy szűrőn. Kb. 2 dl málnavelő lett. A magokat kidobjuk.

3 db lapzselatint beáztatunk hideg vízbe, kb. 5 percre. Majd kivesszük, jól kinyomkodjuk és összekeverjük a velővel. Ha szükséges utána melegítünk még.

Négyzet alakú jégkockatartóba beletöltjük és hűtőbe tesszük pár órára. 

Bence zselétémában nagyon otthon van, így javasolta, hogy a zselé kockákat ne nyomkodjuk ki a formából, hanem alulról kicsit melegítsük meg és szépen kicsusszannak.
Ezt követően olvasztott csokiba mártogatjuk, visszatesszük a hűtőbe és kész is.

2010. december 23., csütörtök

Zserbógombóc

Na ennek az ajándéknak nagyon fog örülni a családom! :)))) 84 db lett! (mínusz, amit Bence ellopkodott, mondván rosszul sikerült a csokizás ;))
Sok helyen láttam már ezt a receptet, de én először Dokinál láttam meg Egy az egyben tovább adom, ez így jó ahogy van. :)
Szóval még nem vagytok elkésve, gombócgyártásra fel. Sikeretek lesz. :) 


Hozzávalók:
15 dkg aszalt sárgabarack
15 dkg darált dió
2 ek narancslikőr vagy helyette konyak/rum
1 ek víz
2 ek porcukor
1 ek. baracklekvár
fél tk rumaroma/rum

A csokibevonathoz:
15 dkg ét tortabevonó/étcsoki
1 tk olaj

1. A barackokat meglocsoljuk az alkohollal és a vízzel és állni hagyjuk kb. 1 órán át.
2. Késes aprítóval, kávédarálóval, vagy ami van, jól szétaprítjuk az aszalt barackokat, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, úgy, hogy gyúrható legyen a massza.
3. A masszából pici golyókat formázunk, majd betesszük a hűtőbe őket, hogy könnyebb legyen a csokibevonás.


4. Kb. 1 óra múlva a tortabevonót/étcsokit egy kicsike lábosban gőz fölött megolvasztjuk és belekeverjük az olajat. És itt jön az attrakció!
Helyet csinálunk a pulton: balkéznél a lehűlt gombócokkal teli tálca, mellette fogpiszkálók, középen a csokit tartalmazó lábos, jobbkéznél másik tálca, rajta a hungarocell.
5. A gombócba beleszúrjuk a fogpiszkálót, a csokis lábost kicsit megdöntjük, megforgatjuk a csokiban a golyót és gyorsan beleszúrjuk a hungarocellbe. Ha mind megvan, akkor visszatesszük az egészet a hűtőbe, majd ha megdermedt a csoki, megesszük egyszuszra.

Én az új gépemmel olvasztottam, mártogattam direkt a csavart végű merítőkével és rácsra tettem. :)

2010. december 21., kedd

Kekszes süti

Régen Anyukám sokszor csinált ilyet nekünk. Ragadtunk a csokitól... :) Emlékszem mikor betette a mélyhűtőbe, én percenként rohangáltam le a pincébe megnézni, hogy kész van-e már?! :)
Kicsit változtattam a recepten a keksz arányok tekintetében (eredeti receptben csak durvára tört keksz szerepel). Finom, finom ez is, így kevésbé ragadós. :) És rém egyszerű elkészíteni.

Hozzávalók:
2 dl víz vagy tej
20 dkg porcukor
5 dkg cukrozatlan kakaó
1 kocka ráma (25 dkg) 
2-3 evőkanál rum
35 dkg durvára tört háztartási keksz
15 dkg darált háztartási keksz

A vizet összekeverem a porcukorral és folytonos kevergetés mellett felforralom. Beleteszem a kakaót, az olvasztott rámát és a rumot és ismét felforralom. 
Beleborítom a kekszet, átforgatom és egy folpackkal kibélelt őzgerinc formába öntöm. Jól lenyomkodom és 2-3 órára beteszem a hűtőbe, vagy fél órára a mélyhűtőbe. :) 

2010. december 20., hétfő

Juhtúróval töltött szűzpecsenye

Mondhatnánk azt is, hogy előkarácsonyoztunk. :)
Mivel tele van a mélyhűtő és kell a hely, körbenéztem mit is lehetne ma megcsinálni ebédre, így advent 4. vasárnapján. 
Találtam karajcsontot és szűzpecsenyét...Lett finom húsleves és juhtúróval tölttött szűzpecsenye, barna rizzsel és mivel kaptam ajándékba kolleganőmtől ribizlit, így csináltam egy ribizlis pitét is. Ki is feküdtünk mindketten, úgy bekajáltunk. :) /Gizmó cic is lefetyelte a húslevest majd kifeküdt ő is./

Hozzávalók:
kb. 50 dkg szűzpecsenye (sertés)
1 brindza (10-15 dkg?)
2-3 evőkanál tejföl
magos mustár
steak fűszerkeverék (ezt mi nagyon szeretjük)
kb. 15 dkg szeletelt bacon

Egy őzgerinc formát kibéleltem zsírpapírral, úgy hogy majd a forma tetejére is rá tudjam hajtani,  és belerakosgattam a bacon szeleteket. 

Bence kiklopfolta a szűzpecsenyéket és bekente a magos mustárral, majd rászórta a fűszerkeveréket. 

Közben én a juhtúrót összekevertem 2-3 evőkanál tejföllel, majd a hússzeleteket belerakosgattuk a formába és megtöltöttük juhtúróval. 


Beborítottuk először a hússal, majd ráborítgattuk a baconszeleteket is. Nem volt hústűnk, de nem is hiányzott. 
Az előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük lefedve. Én benne hagytam az őzgerinc formában, de akár ki is lehet tenni tepsibe és úgy sütni tovább. Azért nem tettem ki, mert levet engedett és megegyeztünk Bencével jó lesz ez a szaft a rizsre. :) Tehát 25 perc után addig sütjük, míg a bacon jól megpirul.

2010. december 19., vasárnap

Ajándékokat kaptam

Szóval mikor megláttam Gesztenyénél ezt az elektromos csokifondű masinát, azonnal jeleztem Bencének, hogy én ilyet nagyon szeretnék. :) Az Ancsinak meg csak mutogattam. Meg is lett rendelve, amilyen gyorsan csak lehetett.
A bonbonkészítéshez ez igen nagy segítség lesz nekem, már látom előre. A két fokozatból az egyik olvasztja a csokoládét a másik tartja a hőfokot. Óje. :)

 megkaptaaam!

Szóval rendelés alatt állt a dolog. Ancsi izgult, hogy megkapom-e (hiába mondtam, hogy megkapom) és addig is adott nekem egy ilyet. Az ott romlott csokoládépasztilla és romlott aszalt sárgabarack. ;)))) De nagyon-nagyon köszönöm! Fogom használni ezt a fondüt is! :)

 Ancsi ajándéka

Majd hazajött Bence és átadta ezt (egy újabb bonbon forma!!):


meg ezeket a csomagolópapírokat (bonbonokhoz):


Köszönöm Nektek!:)

2010. december 18., szombat

Mogyoróvaj házilag (Bence)


A mogyoróvaj - Amerika kedvence - itthon is egyre népszerűbb. Én is csak kb 1 éve ismertem meg Emőke jóvoltából, azóta bekerült az alapvető élelmiszerek közé.
A legtöbb ember a krémes állagú mogyoróról a nutellára és a "kiskmókusok kenyérre is kenhetik" mogyorókrémekre asszociál, úgyhogy első kóstolásra meglepő lehet. A mogyoróvaj sós és  ha igazán jó akkor rendesen összetapad tőle az ember szája. De egyaránt használható sós és édes ételekhez is.

Reggelire szeretek a klasszikus PBJ (Peanut Butter Jelly) szendvicset enni (egész pontosan az én változatom: kifli+mogyoróvaj+eperlekvár) - ettől igazán tele lesz  az ember energiával.
De szoktam olyat is, hogy megkenem a kenyeret mogyoróvajjal, vajkrémmel, pici majonézzel és  uborkát, paradicsomot, hagymát, szalámit, sajtot halmozok rá vékony rétegekben.

A bolti mogyoróvaj persze indokolatlanul drága, úgyhogy házilag készítem (tisztán finomabb is).  A fél kg sós pörkölt földimogyoró kb 350ft a L*dlben, jó minőség de tényleg, csak úgy enni is finom. Fél kg mogyoróból fél kg mogyoróvaj lesz  -( Mínusz az az 1 g ami az edényre rátapad.)

Hozzávalók:

Amerikai földimogyoró (pörkölt, sózott)

Elkészítés:
Előtte

Beleteszem a mogyorót az aprítóba (kényelmesen 30dkg fér bele, teljesen nem érdemes teletömni.) és kb 10 percig nyomom a gombot.  De tényleg. Semmi egyéb trükkje nincs, csak nem szabad türelmetlennek lenni. Először csak apróra darált mogyoró lesz, nem kell megijedni és főleg nem kell olajat vagy egyéb hülyeségeket belerakni. Persze a boltiban is van némi olaj, sőt cukor is, de így csak olcsón növelik a térfogatot. Persze ha valakinek úgy jobban ízlik, még mindig megcukrozhatja-olajozhatja utólag.


Utána
Az olaj benne van a mogyoróban, ha ehhez még hozzáöntünk, akkor folyós, olajos vacak lesz, és végül sosem lesz elég krémes, szájratapadós. Szóval türelmesen berregtetni kell tovább a darálót - először hullámozni kezd, aztán örvényleni, majd ismét hullámzani, míg végül beáll a teljesen sima állag.

Jó étvágyat!

Emőkebá

UPDATE: ebből a mogyoróból készítjük (lidl)



UPDATE: katt ide:  ÚJ POSZT!

2010. december 17., péntek

"After eight" házilag

update:  újrafotózva, újrakészítve..kicsit máshogy. A töltelék: fondant* + borsmenta kivonat**
(csak mert kicsit jobban utána olvastam a wikipedián...és bizony ez sem rossz és kicsit gyorsabb is. :) 

*fondant: folyósabb fajta, amelyet mignonok bevonásához is használnak.  Desszertmesternél vettem.
**borsmenta kivonat (pure peppermint extract) Culinaris


Próbaverzió volt, mert kíváncsiak voltunk, hogy ebben a mini táblás polikarbonát formában (jobb oldali) lehet-e töltött csokit készíteni. És lehet. :)

A csokoládét megolvasztom és temperálom. A fondantot épp csak megolvasztottam, hogy folyósabb legyen. 1 evőkanál fondanthoz 1 tk borsmenta kivonatot tettem. A megdermedt csokihüvelybe töltöttem. A csokoládét újratemperáltam és lezártam a táblás csokit. Tökéletes. :)

update ismét: Még tökéletesebb, többet is készítettem, és tettem a 2,5 evőkanál fondanthoz 1 tk habtejszínt, ettől folyós maradt a krém, de talpazható. Juhúú!! :))



------------------o----------------------o------------------o-------------------
A RÉGI POSZT, bonbonozásom kezdetén:)
/manapság teljesen másképp készítem a bonbonjaimat, de fent hagyom ezt a régi posztot, mert ez is én voltam/



Hozzávalók:
2 evőkanál sűrített tej, kb. 10-15 dkg porcukor, 1/4 teáskanál borsmenta kivonat, 1/4 teáskanál vanilia kivonat és kb 1 evőkanál szobahőmérsékletű vaj. Ezeket jól összekeverem egy kanál segítségével. 

Vízgőz felett megolvasztottam a csokoládét és kikentem egy ecset segítségével a formát. 
Betettem a hűtőbe kb 10 percre.
A mentás keveréket nyomózsákba tettem és a bonbonforma 3/4-éig megtöltögettem. Visszatettem 1 órára a hűtőbe, majd lezártam a bonbonokat a maradék olvasztott csokival.


update: kb. 10 dkg jó minőségű csokoládé (58 %) az olvasztáshoz - bevonáshoz
kivonatok: Culinarisban kapható

2010. december 16., csütörtök

Chocolate chip cookies

Eddigi legjobb kuki recept. :) Ezt szoktam variálni, áfonyával, mogyoróval..stb.

Me want cookie! :D We like it... :)

Hozzávalók:
22,6 dkg szobahőmérsékletű vaj
15 dkg kristálycukor
15 dkg barnacukor
2 tojás
1,5 teáskanál vaníilia kivonat
29,5 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
0,5 teáskanál só
27 dkg csokoládé pasztilla


Kapcsoljuk be a sütőt és béleljünk ki tepsiket sütőpapírral.

Tegyük a tálba a vajat és elektromos habverővel keverjük addig, míg jó krémes nem lesz. Adjuk hozzá a kristály- és a barnacukrot is és keverjük kb 2 percig. Majd tegyük bele egyesével a tojásokat is. Hozzáöntjük a vanilia kivonatot is és tovább keverjük. 

Amíg a gép kever, egy másik edénybe tegyük a lisztet, keverjük bele a szódabikarbónát és a sót. Majd szépen adagoljuk bele a tojásos, cukros keverékbe. A csokoládé pasztillákat a legvégén rakom bele, azt is a gép keveri.

Tegyük a hűtőbe egy jó fél órára. Majd diónyi golyókat formázunk és a tepsire rakosgatjuk egymástól távol. Nem kell lenyomkodni, szépen kilapul majd a sütőben a hőtől.

Kb. 10-12 percig kell sütni. Nézegetni kell. :)

2010. december 15., szerda

Sajttekercs

És most jöjjön végre vmi "nem édes". :) És viszonylag egészséges. ;) A receptet kolleganőmtől kaptam, köszönet érte.
Hozzávalók:
50 dkg sajt (ne legyen füstölt)
1 doboz többízű kockasajt
3 tojás
bors
mustár
1 kis fej vöröshagyma vagy lilahagyma
15 dkg ráma - én ezt úgy ahogy van kifelejtettem, nem hiányzott, de amúgy vajat használtam volna :)))
30 dkg gépsonka

A sajtot forrásban lévő vízbe tesszük (becsomagolva 2 szatyorba kell belelógatni a lábasba) kb. fél óráig főzzük addig, hogy nyújtható legyen.
Közben megfőzzük a tojásokat. A főtt tojást összetörjük, összekeverjük a kockasajttal, az apróra vágott hagymával, musttárral és az olvasztott vajjal, sózzuk, borsozzuk. Én mindent beletettem a darálóba, aztán hajrá. Egyszerűbb és gyorsabb. A darálás után annyira ízlett a keverék, meg kenhetőnek tűnt, hogy csak 2 nap után kérdeztem meg Bencét, hogy "te figyu, tettem én vajat a krémbe?" "Nem." :)))
Kivesszük a vízből a sajttot és kinyújtjuk. Nem kell félni, nem tapad le, simán nyújtható...Majd megkenjük a krémmel, és rátesszük a sonkaszeleteket...

..majd feltekerjük. Hűtőbe tesszük egy estére és másnap vékony szeleteket vágunk belőle. Nagyon finom! :)

2010. december 14., kedd

Pina colada ízű zselés szaloncukor

Szabadságon voltam. Gondoltam meglepem Emőkémet és nekiálltam szaloncukrot gyártani, mert hogy a szaloncukor gyárilag vagy nagyon drága, vagy nagyon rossz. És amúgy is csak pár klasszikus ízben lehet kapni. Persze nem lehet neki meglepit okozni, már az ajtóban kitalálta, hogy mit alkottam. Szerintem túl sokat nézi a Lie to Me-t (vajon mi lehet a pontos arckifejezés arra hogy házi szaloncukrot csináltam épp? - mondjuk a szám szélén megránduló csokimaszat? :) ).

Anno én abban a hitben mozogtam hogy a szaloncukor az a gusztustalan citromos zselés ízű vacak amit apám lelegel a fáról, aztán megtudtam hogy létezik kókuszosban meg egyéb ízekben - és akkor már én is legeltem a fáról. De hát azt mondják mégis, hogy a zselés a klasszikus, viszont ha már zselé akkor legyen finom. Úgyhogy kedvenc koktélomból készítettem zselét egy pár kanál H. Rozi zselatinpor felhasználásával.

dekoráció (ezt már Emőke csinálta hozzá.)

Készítettem egy jó sűrű, intenzív ízű pina colada koktélt, jég nélkül. Na most persze a kókuszlikőr a legdrágább ebből az egészből, de nem feltétlen kell ilyen szaloncukrot készíteni. :) Mondjuk az is igaz hogy egy egész tálcára való kijött fél adag koktélból

Hozzávalók: A Pina Colada alaphoz:
Kókuszlikőr, vagy fehérrum+kókuszszirup
Ananászlé, esetleg erősítésnek egy kis ananász aroma ha nem lenne elég intenzív.
Tejszín.

A szaloncukorhoz:
2 ek zselatinpor
csoki a bevonathoz
öntőforma

Elkészítés:

A Pina Colada elkészítéséhez a hozzávalók minőségétől, édességétől függően egyénileg érdemes adagolni úgy hogy az egész kb 3dl legyen, jó sűrű intenzív ízű, a kókusz ne nyomja el az ananászt, és érződjön a tejszín is. Jég a valódi koktéltól eltérően nem kell, mivel a zselésítéstől tompulnak az ízek, így fontos hogy az alap koktél inni túl tömény/gej hatású legyen.

Az öntőformát kikenem gőz fölött olvaszott csokival, majd a hűtőbe teszem dermedni. A Pina Colada koktélalapot elkezdem melegíteni, és amikor langyos kb 2 nagy evőkanál (vagy több ha keményebb zselét akarunk) ízetlen H. Rozi zselatint keverünk, és jó habosra felforraljuk folyamatos keverés mellett. Ezután hagyjuk hülni amíg már erősen sűrűsödni kezd de még önthető állagú. Ekkor beleöntjük a megdermedt csokis öntőformába és bedugjuk a fagyasztóba. A zselét hagyjuk megfagyni, (ha csak simán megdermed, a csokibevonástól felengedhet és elmerülhet a csoki) majd befedjük csokival.
Ezután még egy kör a fagyasztóban, aztán ha kinyomkodtuk a formából, hagyjuk kb fél napot felengedni (viszonylag hűvös helyen nehogy a csoki megolvadjon) hogy a belsejében ne keményre fagyott hanem kellemes állapotú zselé legyen.

A papír az ikeából ingyen a csomagoló szekcióból, (spájz polcokra is tökéletes!), melyre Emőke rajzolt gyorsan pár fenyőfát lakberendezte dísszel. A szaloncukor csomagolásához pedig zsírpapírt és alufóliát használt. (javasoljuk a világos színű zsírpapírt, itthon most csak barna volt)
De a legjobb a forma! Jön haza a Lidl-ből teli szájjal vigyorogva, hogy "nééézd Papa, mit szereztem teljesen ingyen?" és előkapott a táskából vagy 6 db ilyen formát...mikulások voltak benne. lol. :)) A tökéletes szaloncukor forma.... ;))

2010. december 13., hétfő

Baracklekváros mézes puszedli

Ajándékba készült...Ancsinak, karácsonyra...csak úgy. :)
Bombinak vagy Bömbinek indult (töltött mézeskalács szívek), végül ez lett belőle...Ancsi kérésére becsokiztam, bár csoki nélkül is jó.  Tényleg puha. Még - pár nap múlva meglátjuk milyen lesz.

Mézes puszedli (bilonka): 3 tojássárgáját és 1 egész tojást habosra keverünk 15 dkg porcukorral és 1 vaniliáscukorral. Míg kever a gép, addig 5 dkg zsírt, 25 dkg mézet és 2 teáskanál mézesfűszert meglangyosítunk annyira, hogy folyós legyen. 
Egy tálban 60 dkg lisztet összekeverünk 2 tk szódabikarbónával és felváltva a mézes keverékkel a cukros tojássárgákhoz öntjük és tovább keverjük.
Folpackba csomagoljuk és 3-4 órára a hűtőbe tesszük, vagy egy éjszakára.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe diónyi nagyságú golyókat formázunk, egymástól távol, mert meg fog nőni. Mindegyik golyó közepébe mélyedést nyomunk és ízlés szerinti sütőálló lekvárt teszünk.(a lidl-ben pont most "új termék" az ilyen lekvár ;))
Előmelegített sütőben kis lángon, kb 7-8 percig sütjük, addig míg színe lesz a puszedliknek. Ha túlsütjük kemény lesz. 
Ha kész rácson kihűtjük és ha szükséges bevonjuk csokoládéval. 


2010. december 12., vasárnap

Mozartgolyó házilag

Hát ilyet sem veszünk többé a boltban... :))) A fotózást megint elrontottam, Bencém türelmetlenkedett...forró lett a helyzet, így megolvadtunk kicsit. :))
De nem baj, ilyet fogok még csinálni, mert ez a pár darab csak teszt volt. Már nincs is...

Hozzávalók: csokoládé, Szamos marcipán és olyan nugát, ami nem kenhető. 
Én ezt javaslom (Fővám téri Vásárcsarnokban az Ázsia Bt. boltban kapható): 
Jó tudom csinálhattam volna igazi marcipánt, de én inkább maradok a bevált Szamosnál. :) 
Tehát a marcipánt átgyúrtam, porcukorral megszórt deszkán kinyújtottam, és kb 3x3 cm-es négyzetre vágtam. A lehűtött nugátból kicsippentettem kicsit, golyót formáztam, majd a marcipánnal körbefogtam és kicsit átsodortam, hogy sehol ne látszódjon ki a nugát. Ismét lehűtöttem, majd olvasztott csokiba mártottam.
Itt most bénáztam, mert nincs itthon se fogpiszkáló se semmi egyéb, ami segített volna abban, hogy szépek legyen a golyók, sőt hungarocellbe se tudtam beleszúrkálni tehát talpa is lett, de nem baj, majd legközelebb. :)

2010. december 11., szombat

Kelkáposzta főzelék

Még szerencse, hogy van olyan főzelék, amit mindketten imádunk!!! :))))

 így eszem én
így eszi Bencém

Hozzávalók:  1 kisebb fej kelkáposzta,  1 fej vöröshagyma, 2-3 db krumpli, 2-3 gerezd fokhagyma, pár szem köménymag, só, bors, babérlevél, esetleg majoranna
Rántáshoz: pici olaj, 2 evőkanál liszt, 1 lapos ek pirospaprika 
tejföl Emőkének :) 

Na ezt is sokféle képpen készítik. A külső leveleket levesszük (tálaláshoz felhasználhatjuk). A többit megmossuk és csíkokra vágjuk, vagy rozsdamentes reszelőn lereszeljük.
Valaki leforrázza, valaki főzi 1-2 percig a káposztát, majd leönti a  vizet róla, így talán kevésbé puffaszt, mindenesetre érdemes kivágni a vastagabb ereket is, így keserű sem lesz. Menjünk biztosra. :))


Tehát én csinálom így is, úgy is, mikor hogy. Tehát odatesszük főni a kelkáposztát egy lábas vízben, majd  1-2 percig forraljuk és leszűrjük. Egy másik lábasban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát és hozzáadjuk a káposztát. Miután a káposzta összeesik, itt már nem kell sok vízzel felönteni.. Annyi víz legyen a lábasban, hogy a hozzávalók felééig érjen. Ízesítjük a fűszerekkel (só, bors, köménymag, babérlevél, majoranna). 
Az apró kockákra vágott burgonyát én kicsit később szoktam beletenni. A krumplinak elég kb 15 perc,  a káposztát viszont én kb. 35-40 percig szoktam főzni. 
Miután beletettük a krumplit elkészítjük a rántást és még rottyantunk rajta egyet és tálaljuk. 

Jaaa és igen, a teatojás. Ezt mindig elfelejtem ám használni, aztán kapom az ívet, hogy "olyan vagy, mint Anyukád"...hihi, Anyukám sem használ teatojást így mindenki ráharap mindenre és morog. :)))))  De most nem felejtettem el, nem szúrtam ki Bencével. ;))) 
Én magamnak tejföllel készítem.

2010. december 10., péntek

Savanyú Káposzta házilag! (Bence)

Gyerekkoromban annyira szerettem a savanyú káposztát hogy még karácsonyra is azt kértem,és már a fa alatt befaltam legalább egy üveggel.

A házilag készített savanyú káposzta nem csak hogy ízre jobb bármelyik boltinál, de biztosan egészségesebb is, mivel nem különféle adalékanyagok és praktikák segítségével savanyodik a szállítás során, stb. hanem szépen otthon tejsavbaktériumok segítségével. A végeredménytől kevesebb galambot reptetünk és a wc-t sem kell úgy látogatni, mint a bolti/piacos változatoknál.

Vitaminok

Bár a savanyú káposzta rendkívül magas C vitamin tartalmáról híres,(a savanyú káposzta C-vitamin tartalma két-háromszor nagyobb a káposztáénál) ezen kívül b1, E K,vitamint, béta karotint, folsavat és kalciumot is tartalmaz.

Az erjedés során elszaporodnak benne a hasznos savtermelő baktériumok, melyek akadályozzák a káros mikrobák elterjedését.  A C-vitamin hő hatására sajnos nagyrészt távozik, ezért inkább nyersen fogyasszuk.

A titok

Lehetne bűvészkedni babérlevéllel, erős paprikával, borssal, köménymaggal, fokhagymával, birsalmaszeletekkel, kaporral(fúj!!!)
- ám szerintem ezekkel inkább elrontani lehet. És egyébként is, aki a fent felsorolt fűszereket hiányolja, az utólag is tehet rá magának- pont olyan "jó" lesz mintha savanyítás előtt tette volna bele. Valójában semmi másra nincs szükség, mint jó arányban eldolgozott sóra és egy kis kovászra.

A híres vecsési káposztának sem az elkészítés, hanem annál inkább maga az alapanyag -
vagyis a jó minőségű káposzta a titka. Vecsés éghajlati adottságai ugyanis különösen jók a káposzta termesztéséhez, - kedvező az átlaghőmérséklet, magas napsütéses órák száma, könnyen felmelegedő levegős a talaj, melynek nagyon jó a vízmegtartó képessége.

A gyakorlatban törekedjünk nagy lapos fejű és minél fehérebb/sárgásabb színű káposzták beszerzésére.

Mostanság többnyire kerek zöld fejeket árulnak, amivel nem érdemes próbálkozni, mert elég rossz ízű lesz a végeredmény. Legyünk türelemmel, inkább keresgéljünk tovább. Ha mégis akad zöld levél a káposztafejen, azt szedjük le akkor is, ha több réteget kell lefejteni miatta.

A kovász

A savanyú káposzta hagyományosan nagy hordókban készül ahol jó hosszú idő alatt lassan megy végbe a tejsavas erjedés.
Mindezt meggyorsíthatjuk, ha már kész kovászt adunk a káposztához. A kovász lényege a tejsavas erjedést véghezvivő baktériumkultúra.  A kenyérhez is úgy készül a kovász, hogy hosszú napokig áll egy kis tészta, mígnem magától kialakul a tenyészet.

Régebben kenyeret, vagy bajor kiflit tettem a káposzta tetejére hogy az abban levő kovász kitenyésszen és beinduljon a savanyodás, de akárhogy is variál az ember (gézzel, fóliával)  amikor ki kell venni a széttöttyedt tésztafélét egy kis adag káposztát is ki kell dobni, meg kipecázni a kósza morzsákat. Ráadásul az így kinyert kovásszal együtt minden egyebet is beleáztatunk a káposztába, ami nem biztos hogy szükséges. Én boltban vettem porított kovászt – egyszerű és tiszta megoldás.

Elkészítés

A megmosott, megpucolt káposztafejeket négy részre vágtam és az előzőleg alaposan kimosott mosogatóba legyalultam.
 A torzsát nem gyalulom bele, de nem is vágom ki belőle az elején, mivel így kényelmesen meg lehet fogni és nem is hullik szét darabokra a gyalulás során.

káposztaminőség-ellenőr

Ezután kb. két kupak olcsó jódsót tettem rá. - A sózás lényeges pontja a káposzta savanyításnak. Ha túl sok az ugye nem finom, ha pedig túl kevés, akkor nem ereszt rendesen levet, kemény marad és nem hajlandó rendesen besavanyodni.

Szóval kevergetni, kóstolgatni kell és apránként adagolni közben a sót amíg jó nem lesz. A jó itt egy kicsit sós ízű káposztát jelent. Fél órán belül a káposzta összeesik, megpuhul (közben érdemes egyszer átforgatni).

Ezt követően egy kávéskanál kovászt elkeverek benne, és az egészet beletömöm egy nagy befőttes üvegbe.


A káposztát lenyomkodom, és a levet is utána lapátolom. Ha a későbbiekben sem ereszt annyi levet hogy ellepje a káposztát, akkor egy kis vizet hozzá lehet adni. A tetejére fóliát és kistányért szoktam tenni, aztán meleg helyre állítom pár napra.
Időnként megkóstolom és a tetejét kicsit átforgatom. Akkor van kész, amikor megkóstolom, és már finomnak ítélem:)
Fémkupakkal lezárom és be a hűtőbe. Aztán lehet enni, főzni belőle stb.
Nem tudom meddig ál el, - nálunk nem túl sokáig - nem nagyon lett hosszú időre tesztelve:).

Emőkebá  (Bence)

2010. december 9., csütörtök

Mézeskalács capuccino

Hát nem is tudom. Ízlett is meg nem is. :)
Túl intenzív íze van a mézeskalács fűszerkeveréknek.

Bence szokott nekem készíteni capuccinot (minden nap, többször is!!) ezerszer jobban ízlik és én a mai napig nem tudom úgy megcsinálni, ahogy ő...biztos csak azért nem, mert ő "szívvel-lélekkel" készíti..:)

2 dl tejbe beleteszünk 1 teáskanálnyi mézesfűszert. Felforraljuk és lehűtjük. A tej tetejéről a bőrt kidobjuk...brrrrr, de utálom! :)
Közben csinálunk kb. 1 dl nescafét. Beleöntjük kedvenc poharunkba. Tejhabosítóval jól kikeverjük a mézeskalácsos tejet, beleöntjük a pohárba, tetejére tejszínhab és fahéj. 

És itt a hagyományos Bence-féle capuccino, aminek szupertitkos a receptje, még én sem lehetek ott, mikor készül. ;) 

2010. december 7., kedd

Spagetti

Spagetti, ahogy én szeretem...(Bence megcukrozza - brrrr)


Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
50 dkg darálthús (jelen esetben 25 dkg sertés, 25 dkg marha), de pulyacombból is szoktam készíteni
2-3 gerezd fokhagyma
1 darabos konzerv paradicsom
2 kis doboz (vagy 1 nagy) konzerv sűrített paradicsom
házi paradicsomlé - nemsok, de az jó bele nagyon
Fűszerek: só, oregano, bazsalikom, kakukkfű, majoranna, fehérbors
reszelt trappista sajt, kevés reszelt parmezán
kedvenc durumtészta, ami a penne, de ha látok színes, érdekes tésztát, mint pl. a mostani, akkor azt használjuk
A hagymákat aprítóval felaprítjuk, nagyon pici olajon megdinszteljük, inkább vizet szoktam hozzáönteni, abból se sokat. Megsózom, így gyorsabban üvegesre párolódik. Majd beleteszem a darálthúst és jól  átforgatom, megpirítom. 
Mehet bele a felaprított fokhagyma, és a fűszerek. Oregano-ból és bazsalikomból többet szoktam beletenni. Ha van otthon növényünk, érdemes abból is beletenni pár levéllel. Átkeverem jól, majd mehet bele a darabos paradicsom, sűrítmény és ha nem elég híg felöntöm a házi paradicsomlével. Rottyantok rajta, és ha még kell, utána fűszerezek.

És ha már kaptam nővérkémtől kifejezetten spagettis tányérkészletet, természetesen abban tálaljuk. :)

2010. december 6., hétfő

Mogyoróvajas bonbon

Ha már van otthon házilag készített mogyoróvajunk.... :))) Ezt is bevetettem...

A képért bocsi, épphogy sikerült lefotóznom. ;)


Alap: 15 dkg jó minőségű csokoládé - most már le fogom fotózni miből is gyártom én ezt a sok bonbont, 3 dkg vaj, 1 evőkanál tejszín. Jól összeolvasztom, a formát ecset segítségével kikenem és beteszem a hűtőbe kb 1 órára.

Mogyoróvaj: hát ezt Bencém készíti, de amit láttam belőle az úgy alakul, hogy vett egy zacskó sós mogyit és a daráló/aprítós géppel jó sokáig darálja és egy idő után szép krémes állagot fog kapni.

Tehát kikaptam egy kis tálkába kb. 2 evőkanálnyi mogyoróvajat és kb 1 lapos evőkanálnyi porcukrot belekevertem - kóstolgattam közben, nem kell édesnek lennie, de mégse legyen túl sós. 

Belekanalazgattam a formába és befedtem a maradék csokoládéval. Vissza a hűtőbe és kb. 1 óra alatt szépen megdermedt.